Robert Rossen: regie, scenario en productie.
Er zijn 19 films gevonden.

Courage

1984 | Thriller

Verenigde Staten 1984. Thriller van Robert L. Rosen en Robert Rossen. Met o.a. Ronny Cox, Lois Chiles, Art Hindle, M. Emmet Walsh en Tim Maier.

Een perfecte thriller met vele griezelmomenten over drie marathonlopers, die gevangen genomen worden door een burger-legertje in de woestijn van Nieuw-Mexico. Men blijft joggen.

The Challenge

1982 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1982. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. Scott Glenn, Toshirô Mifune, Donna Kei Benz, Atsuo Nakamura en Calvin Young.

Onderhoudende, maar soms pretentieuze actiefilm, waarin bokser Glenn wordt betrokken in een conflict tussen broers Mifune en Nakamura over de rechten op familiezwaarden. Scenario van John Sayles en Richard Maxwell. Buitenopnamen voornamelijk gefilmd in Kyoto; misschien interessant voor Japanofielen.

Lilith

1964 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1964. Drama van Robert Rossen. Met o.a. Warren Beatty, Jean Seberg, Peter Fonda, Kim Hunter en Jessica Walter.

Een tamelijk nauwgezette verfilming van J. R. Salamanca's controversiële roman over een beginnend therapeut die verliefd wordt op een geestelijk gestoorde patiënt. Een onderzoekende, maar wellicht niet geheel bevredigende, kijk op de vele aspecten van krankzinnigheid en liefde. Hackmans eerste en schrijver/regisseur Rossens laatste film.

The Hustler

1961 | Sportfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1961. Sportfilm van Robert Rossen. Met o.a. Paul Newman, Jackie Gleason, Piper Laurie, George C. Scott en Myron McCormick.

Newman is een gewone jongen, die sinds zijn vijftiende een vermaard poolspeler is. Hij heeft een droom: Minnesota Fats verslaan en daardoor kampioen van Amerika te worden. Als hij een match aangaat, is hij na 25 uur non-stop spelen niet alleen dodelijk vemoeid, maar ook verslagen, al zijn spaargeld kwijt en bovendien een illusie armer. Newman speelde 25 jaar later dezelfde rol in THE COLOR OF MONEY.

They Came to Cordura

1959 | Western, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1959. Western van Robert Rossen. Met o.a. Gary Cooper, Rita Hayworth, Van Heflin, Tab Hunter en Richard Conte.

Een gefrustreerde officier stuurt z'n majoor, volgens hem een lafaard, voor een opdracht naar een woestijn waar hij vrijwel zeker niet zal overleven.

Island in the Sun

1957 | Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1957. Drama van Robert Rossen. Met o.a. James Mason, Joan Fontaine, Dorothy Dandridge, Basil Sydney en Joan Collins.

Op een West-Indisch eiland is de situatie explosief. De blanke minderheid begint steeds meer van haar macht te verliezen aan zwarte militanten. Mason heeft veel kans om de volgende gezaghebber van het eiland te worden, maar domme jaloezie is hem fataal en breekt zijn carri[KA2]ere. Belafonte is de leider van der zwarte rebellen. Traag, romantische melo met een interessante cast. Het scenario van Alfred Hayes naar een roman van Alec Waugh is slecht uitgewerkt. Voor de eerste maal in de (commerciële) Amerikaanse filmgeschiedenis laat men de liefde tussen zwart en blank opbloeien. De uiterst zedelijke kus die Belafonte gaf aan Patricia Owens werd na reacties van het geschokte Amerikaanse publiek uit de film geknipt! Mooie, haast toeristische opnamen op locatie van Frederick A. Young. Gerry O'Hara was regie-assistent. Gedraaid in CinemaScope.

Alexander the Great

1956 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 1956. Avonturenfilm van Robert Rossen. Met o.a. Richard Burton, Fredric March, Claire Bloom, Danielle Darrieux en Stanley Baker.

Spektakel over Alexander de Grote - zoon van de scrupuleuze koning Philippos van Macedonië - die in de 4de eeuw voor Christus de toen bekende wereld veroverde, en het verlichte denken probeerde over te brengen aan de onderworpenen. Alexander: een meesterlijke strateeg, een verlichte geest óf een oorlogszuchtige zot op zoek naar vaderliefde. De makers lijken niet te kunnen kiezen en ondanks het fantastische spel van Richard Burton wil het verhaal over de veroveringen van Alexander maar geen epische vormen aannemen. Geschoten op locatie in Spanje. Vooral aardig als voorafje bij Oliver Stone's geruchtmakende Alexander-biografie.

Mambo

1954 | Drama, Muziek

Italië​/​​Verenigde Staten 1954. Drama van Robert Rossen. Met o.a. Silvana Mangano, Michael Rennie, Vittorio Gassman, Shelley Winters en Katherine Dunham.

Een verkoopster - teleurgesteld in de hebzucht van haar minnaar die haar aan een verliefde graaf wil koppelen - maakt een snelle carrière bij het ballet van Dunham. Haar voortdurende amoureuze verwikkelingen leiden tot een tragedie, waarna ze zich volledig aan de danskunst wijdt. De Hollywood-regisseur Rossen, die op de zwarte lijst stond, probeert dit Mangano-vehikel, geïnspireerd op het succes van ANNA naar een observatie van het ballet-milieu te trekken. Het resultaat is meer bizar dan overtuigend, met een goede rol van Winters als de rancuneuze, mislukte danseres die venijnig intrigeert in haar organisatorische functie.

The Brave Bulls

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Robert Rossen. Met o.a. Mel Ferrer, Miroslava, Anthony Quinn en Eugene Iglesias.

Smakelijk verslag van het openbare en privéleven van een matador, naar het boek van Tom Lea. Op bewonderenswaardige wijze treft de film de sfeer van stierengevechten. Sommige versies zijn 114 m lang en bevatten opnamen van een stierengevecht die oorspronkelijk voor het publiek in de USA te wreed werden geacht.

All the King's Men

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Robert Rossen. Met o.a. Broderick Crawford, Mercedes McCambridge, Joanne Dru, John Ireland en John Derek.

Uitstekende bewerking van de met een Pulitzer Prijs bekroonde roman van Robert Penn Warren over de opkomst en ondergang van een senator, gespeeld door Crawford in de rol van zijn leven. Hij en McCambridge (in haar filmdebuut) kregen welverdiende Oscars. Tevens een Oscar voor Beste Film.

Johnny O'Clock

1947 | Misdaad

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Robert Rossen. Met o.a. Dick Powell, Evelyn Keyes, Lee J. Cobb, Ellen Drew en Nina Foch.

De acteurs en de regisseur laten het scenario over een eersteklas gokker die in moeilijkheden verkeert met de wet, net iets meer lijken dan het in werkelijkheid is. Powell doet het goed in de hoofdrol.

Desert Fury

1947 | Romantiek, Mysterie

Verenigde Staten 1947. Romantiek van Lewis Allen. Met o.a. John Hodiak, Lizabeth Scott, Burt Lancaster, Mary Astor en Wendell Corey.

Flauw drama over liefde en mysterie onder gokkers maar de show wordt door Astor met haar rol van obstinaat wezentje gestolen. Scenario van Robert Rossen naar een verhaal van Ramona Stewart. Camerawerk van Charles Lang en Edward Cronjager.

Body and Soul

1947 | Drama, Film noir, Sportfilm

Verenigde Staten 1947. Drama van Robert Rossen. Met o.a. John Garfield, Lilli Palmer, Hazel Brooks, Anne Revere en William Conrad.

De meeste boksfilms verbleken bij deze klassieke film met Garfield die zijn weg omhoog werkt op een gemene manier en daardoor de beroemde kampioen wordt. Prachtig camerawerk van James Wong Howe. Francis Lyon en Robert Parrish kregen een Oscar voor hun montage. Scenario van Abraham Polonsky. Opnieuw gemaakt in 1981.

The Strange Love of Martha Ivers

1946 | Drama, Film noir

Verenigde Staten 1946. Drama van Lewis Milestone. Met o.a. Barbara Stanwyck, Kirk Douglas, Lizabeth Scott, Van Heflin en Judith Anderson.

Als kind was Stanwyck verantwoordelijk voor de dood van haar tirannieke tante. Achttien jaar later is ze gehuwd met Douglas, die getuige was van het gebeuren maar zijn mond hield. Wanneer haar jeugdvriend Heflin na lange afwezigheid terugkeert in het stadje, breekt het drama los. Douglas denkt dat Heflin hun geheim kent en wil hem uit de weg ruimen, maar bij Stanwyck bloeien de gevoelens die ze destijds voor Heflin koesterde weer op. Een knap psychologisch drama, typisch voor de tijd waarin het werd gemaakt, met een niet aanstootgevende erotische achtergrond. Uitstekend spel van de hoofdrolspelers en van Anderson als de hardvochtige tante. Robert Rossen baseerde zijn scenario op een verhaal van Jack Patrick. Achter de camera stond Victor Milne. Filmdebuut van Douglas.

A Walk in the Sun

1945 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Dana Andrews, Richard Conte, Sterling Holloway, George Tyne en John Ireland.

Een film over menselijk gedrag en onderlinge verhoudingen, als een Amerikaanse gevechtseenheid de aanval opent op een Duitse linie in Italië. Goede karakterstudies van mannen in oorlogssituaties. Een ongebruikelijke oorlogsfilm. Robert Rossen bewerkte de roman van Harry Brown tot scenario.

Edge of Darkness

1943 | Drama

Verenigde Staten 1943. Drama van Lewis Milestone. Met o.a. Errol Flynn, Ann Sheridan, Walter Huston, Nancy Coleman en Helmut Dantine.

Intens, meeslepend drama rond de ondergrondse beweging in Noorwegen in de tijd dat de nazi's de macht hadden in WO II. Het minutieuze camerawerk is een eerbetoon aan de uitstekende acteurs. Het scenario is van Robert Rossen naar een roman van William Woods. Het camerawerk is van Sid Hickox.

The Sea Wolf

1941 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1941. Avonturenfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Edward G. Robinson, John Garfield, Ida Lupino, Alexander Knox en Gene Lockhart.

Na een botsing met een ferry uit San Francisco neemt kapitein Robinson twee overlevenden aan boord, auteur Knox en de ontsnapte gevangene Lupino. Hij dwingt Knox tot werken. De zieke Lupino wordt verzorgd door zeeman Garfield. De drie besluiten de tirannie van de psychopatische Robinson te ontvluchten en stelen een reddingssloep. Na dagen rondzwerven, worden ze weer opgepikt door Robinson, nu blind en alleen aan boord. Beklemmende en angstaanjagende verfilming van de roman van Jack London, bewerkt door Robert Rossen. De vier hoofdpersonages spelen hun rol optimaal, met een huiveringwekkende Robinson. Ongetwijfeld de meest verfilmde roman van London (BARRICADE en WOLF LARSEN), maar deze versie werd nooit geëvenaard. Fotografie van Sol Polito en muziek van Erich Wolfgang Korngold. Oorspronkelijk 100m. Bestaat ook als ingekleurde versie.

The Roaring Twenties

1939 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1939. Misdaad van Raoul Walsh. Met o.a. James Cagney, Priscilla Lane, Humphrey Bogart, Gladys George en Jeffrey Lynn.

Na WO I raakt Eddie Bartlett (Cagney) in Amerika betrokken bij dranksmokkel. Hij slaagt er niet in om een eerlijke job te vinden. Hij vormt een team met zijn vroegere maten George Hally (Bogart) en advocaat Lloyd Hart (Lynn). Eddie wordt verliefd op zangeres Jean Sherman (Lane), maar zij kiest voor Lloyd, met wie ze trouwt. Platzak en afgewezen wordt Eddie taxichauffeur. Een toevallige ontmoeting met Jean zal zijn leven grondig veranderen. De twee populairste film-gangsters vormen een onvergetelijk duo in een realistische, ongenadige prent over de misdaad in de jaren 1920. Uitstekende vertolkingen, niet in de laatste plaats ook van de verschillende bijrollen. Schitterend opgebouwd scenario naar een verhaal van Mark Hellinger. Anatole Litvak fungeerde als regie-assistent.

Marked Woman

1937 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1937. Misdaad van Lloyd Bacon. Met o.a. Bette Davis, Lola Lane, Humphrey Bogart, Isabel Jewell en Jane Bryan.

Een huiveringwekkend gangsterdrama over advocaat Bogart die Bette en vier vriendinnen ertoe overhaalt te getuigen tegen hun baas, Ciannelli, koning van de onderwereld. Scenario van Robert Rossen en Abem Finkel. Camerawerk van George Barnes.