Sergei Joetkevitsj

Regisseur

Sergei Joetkevitsj is regisseur.
Er zijn 7 films gevonden.

Lenin v Polshe

1966 | Biografie

Polen/SU 1966. Biografie van Sergei Joetkevitsj. Met o.a. Maxim Strauch, A. Lisyanskaya en A. Pavlychyova.

Een drama over Lenins verwachtingen en dromen in de jaren voor de revolutie van 1917. In deze warme en charmante film zet Strauch Lenin neer in menselijke proporties. Deze Sovjet-Poolse co-produktie werd in 1966 tijdens het Cannes festival bekroond met de prijs voor de beste regie.

Rasskazi o Lenine

1958 | Drama

SU 1958. Drama van Sergei Joetkevitsj. Met o.a. Maxim Strauch, Marina Pastoekhova, A. Lisjanskaya en Vsevolod Sanajev.

Dit persoonlijke drama over Lenin en zijn vrouw Nadezjda Kroepskaja bestaat uit twee verhalen, het eerste in zwart-wit, het tweede in kleur. Als gevolg van een nieuwe politiek na Stalins dood werden (opnieuw) een aantal films aan Lenin gewijd (waarvan dit de eerste is), die het beeld van de Revolutie moesten zuiveren van de Stalin-cultus. 'Het nieuwe pedagogische concept' betekende de bevestiging van Lenin als de enige leider.

Othello

1956 | Drama

SU 1956. Drama van Sergei Joetkevitsj. Met o.a. Sergey Bondarchuk, Irina Skobtseva, Andrei Popov, Vladimir Soshalsky en E. Vesnik.

Toen Joetkevitsj vernam, dat Orson Welles [KL]Othello[KLE] in 1952 verfilmde, zag hij van zijn eigen verfilmingsplannen van Shakespeares stuk af. Na het echter gezien te hebben, besloot hij alsnog aan zijn project te beginnen, omdat zijn interpretatie wezenlijk verschilde. Volgens hem is het stuk niet alleen een tragedie over liefde en jaloezie, maar vooral over het geloof in de mens. De rol van Othello wordt gespeeld door de later als regisseur (OORLOG EN VREDE) bekend geworden Sergei Bondartsjoek.

Novhvive pokhozdeniya Syeika

1943 |

SU 1943. Sergei Joetkevitsj. Met o.a. Boris Tenin, Sergei Martinson, Faina Ranevskaya, N. Nikotina en P. Springfeld.

In deze amusante en populaire satire naar Haseks bekende boek over soldaat Schwejk is het oorlogsgebeuren verwerkt en verschijnt de held - ongeschikt voor discipline - als een fascistische soldaat. De film is een verlengde versie van de korte oorlogspropagandafilm Schwejk in het concentratiekamp uit 1941.

Tsjelovek s roezhjom

1938 | Drama

SU 1938. Drama van Sergei Joetkevitsj. Met o.a. Boris Tenin, Maxim Strauch, Zoya Fyodorova, Vladimir Lukin en Mark Bernes.

Een historisch drama over de rol van Lenin en Stalin in de Oktoberrevolutie, gezien door de ogen van de held, een eenvoudige boer, die aanvankelijk a-politiek is, maar gaandeweg een actief voorvechter van de Bolsjewistische zaak wordt. Joetkevitsj ontving een hoge Russische onderscheiding voor deze film die voorzien is van muziek van Sjostakovitsj.

Vstretsjnji

1932 | Komedie

SU 1932. Komedie van Friedrich Ermler en Sergei Joetkevitsj. Met o.a. Vladimir Gardin, Maria Blumenthal-Tamarina, T. Goeretskaja, Andrei Abrikosov en Boris Tenin.

Een moralistische komedie over het conflict tussen een oudere en een jongere generatie arbeiders, tegen de achtergrond van de industrialisatie in het kader van het eerste vijf-jaren plan. Een van de eerste films over het nieuwe thema van socialistische opbouw die nog niet zozeer besmet was met het schematisme dat het socialistisch realisme kenmerkte. Deze nieuwe lijn werd door de Partij officieel gesteund en gold als tegenhanger van de avant-gardistische films van o.a. Eisenstein en Poedovkin. De muziek is van Dimitri Sjostakovitsj.

Kruzheva

1928 | Drama

SU 1928. Drama van Sergei Joetkevitsj. Met o.a. Nina Shaternikova, Boris Poslavsky, K. Gradopolov en Boris Tenin.

Een idealistisch verhaal over de Komsomol (communistische Sovjet-jeugd) die poogt een eind te maken aan het ruwe gedrag van jonge arbeiders. De politieke betekenis van de film wordt door de schematische karakterschetsen en de voorliefde voor een gezochte vormgeving enigszins verdoezeld. Het is de tweede film van deze regisseur.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Sergei Joetkevitsj op televisie komt.

Reageer