Peter von Bagh

Acteur

Peter von Bagh is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Cinéma de notre temps : Aki Kaurismäki

2001 | Documentaire, Biografie

Finland/Frankrijk 2001. Documentaire van Guy Girard. Met o.a. Aki Kaurismäki, Kati Outinen, Elina Salo, Peter von Bagh en Guy Girard.

Regisseur Girard schreef zijn eigen scenario voor dit portret van Finlands excentrieke filmer Aki Kaurism[KA3]aki die samen met zijn broer Mika in 1989 de aanstoot gaf tot de stroming van de Nieuwe Finse Film met de komische roadmovie LENINGRAD COWBOYS GO AMERICA, tevens hun internationale doorbraak. Girard die geen filmopleiding heeft gevolgd, belandde via de boekhandel en de fotografie bij de tv en leerde daar reportages en documentaires monteren. Daarna ging hij zelf filmen. Hij maakte kennis met het werk van Kaurism[KA3]aki door diens vroege film VARJOJA PARATIISISSA (SHADOWS IN PARADISE, 1986). Hij raakte diep onder de indruk van TULITIKKUTEHTAAN TYTT[KA3]O (LA FILLE AUX ALLUMETTES uit 1989). Hij beschouwt Kaurism[KA3]aki als een filmer die het niveau heeft van Jean-Luc Godard, R.W. Fassbinder of Nanni Moretti. Girard voelt zich een geestverwant van Kaurism[KA3]aki en probeert in zijn portret antwoorden te geven op de vragen: hoe kan Kaurism[KA3]aki zo onafhankelijk te werk gaan, waar komt zijn inspiratie vandaan en waarom maakt hij zulke aparte films? Kaurism[KA3]aki praat vrijuit over zijn Utopia, zijn bewondering voor de Franse acteur Jean-Pierre L[KA1]eaud (die het personage Antoine Doinel speelde in de films van François Truffaut) en zijn grote artistieke vrijheid, maar we krijgen de indruk dat er zich achter de kunstenaar een melancholisch mens verschuilt. De meervoudig bekroonde documentaire is interessant voor de liefhebbers van het werk van Kaurismäki, cinefielen en filmstudenten.

Juha

1999 | Drama, Experimenteel

Finland 1999. Drama van Aki Kaurismäki. Met o.a. Sakari Kuosmanen, Kati Outinen, André Wilms, Markku Peltola en Elina Salo.

De vierde bewerking voor de film van het drakerige melodrama van Juhani Aho uit 1911 (dat speelt rond 1780) in moderne setting, maar in oude stijl: zwart-wit en als zwijgende film. Hoewel de aanpak origineel en gewaagd is, blijft het verhaal huilerig en werkt de afwezigheid van echt geluid niet alleen anachronistisch, maar is het ook nog storend, hoe pardoxaal dit ook klinken mag (er zijn tussentitels en er klinkt in de achtergrond muziek die aan de bioscoop van toen met een explicateur moet doen herinneren). Juha (Kuosmanen) is een landbouwer die mank loopt. Hij is gelukkig getrouwd met de aantrekkelijke blonde Marja (Outinen). Samen gaan ze iedere week naar de markt op de motor om hun bloemkolen te verkopen die ze in de zijspan meenemen. Dan staat op een dag de duivelachtige Shemeikka (Wilms) met zonnebril op hun pardijselijke land met een fraaie Chevrolet Corvette. Hij heeft een kokende motor en het stel verleent hem 'hulp': Juha haalt vier zuigers los zodat Shemeikka als gast moet blijven. De in maatkleding uitgedoste oudere playboy is weg van de knappe Marja en hij verleidt haar. Hij neemt haar mee naar de grote stad. De naïeve Marja, die dacht dat het om een uitstapje ging, ontdekt dat ze opgesloten wordt in een bordeel, gelijk de hel. Juha is vertwijfeld en machteloos. Het scenario is van regisseur Kaurismäki. Op de motorkap van de Chevy staat 'Sierck', een cinefiel grapje dat een verwijzing is naar de grootmeester van de melo's, Douglas Sierck. Het camerawerk is van Timo Salminen en ziet er goed uit.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Peter von Bagh op televisie komt.

Reageer