William Lava

Componist

William Lava is componist.
Er zijn 18 films gevonden.

The Good Guys and the Bad Guys

1969 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1969. Western van Burt Kennedy. Met o.a. Robert Mitchum, George Kennedy, David Carradine, Tina Louise en Douglas Fowley.

In 1962 lag het nog niet erg voor de hand om westerns te parodiëren. Het strekt de scenarioschrijvers en regisseur Kennedy tot eer dat ze een poging deden, met grootheid Mitchum nog wel. Het is in The Good Guys and the Bad Guys een beetje zoeken naar referenties aan bijvoorbeeld High Noon en de lol ligt niet altijd voor het oprapen, maar westernconventies worden met voldoende knipoog uitgespeeld. Mitchum is de oudere sheriff Flagg, die de burgemeester (Balsam) waarschuwt voor de bende van de - eveneens oudere - bandiet McKay (Kennedy). Wanneer jonge bendeleden zich tegen McKay keren, komt die schouder aan schouder te schieten met oude vijand Flagg.

Assignment to Kill

1968 | Misdaad

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Sheldon Reynolds. Met o.a. Patrick O'Neal, Joan Hackett, John Gielgud, Herbert Lom en Eric Portman.

Een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij schakelt priv[KA1]e- detective O`Neal in om het wrak van een vliegtuig te onderzoeken dat onder duistere omstandigheden neerstortte in Zwitserland. Hij komt op het spoor van een internationale misdadige onderneming. Een op maat gesneden actiefilm, vlot gemaakt, maar eerder geschikt voor de tv dan voor de bioscoop (de regisseur werkte vooral voor tv). Enkele goede bijrollen krikken het niveau van de film enigszins op, maar de montage blijft verschrikkelijk. Sheldon schreef een stereotiep scenario zonder verrassingen, dat door Harold Lipstein en Enzo Barboni verzorgd in beeld werd gebracht. Gedraaid in Panavision.

Seven Ways from Sundown

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van Harry Keller. Met o.a. Audie Murphy, Barry Sullivan, Venetia Stevenson, John McIntire en Kenneth Tobey.

Sundown Jones, dat is de naam van Murphy in deze goede western. Hij is een Texas Ranger die de opdracht krijgt met McIntire achter bandiet Sullivan aan te gaan. McIntire wordt onderweg neergeschoten en Murphy weet Sullivan gevangen te nemen. Op de lange weg terug ontstaat tussen de beide mannen een bijzondere relatie die zelfs in vriendschap omslaat. Maar het noodlot is niet te ontlopen. Het einde is beklemmend. Fraaie rollen van Murphy en Sullivan, in een relatie die doet denken aan die van Murphy en Dan Duryea in RIDE CLEAR OF DIABLO. Clair Huffaker schreef de film en Ellis Carter maakte de opnamen voor producent Gordon Kay. Rooney is een zoon van Mickey.

Hell Bent for Leather

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van George Sherman. Met o.a. Audie Murphy, Felicia Farr, Stephen McNally, Robert Middleton en Rad Fulton.

Spannende western waarin Murphy door een corrupte sheriff wordt vervolgd voor een misdaad die hij niet heeft begaan. Murphy moet verschillende hindernissen nemen voor hij met Farr een rustig leven kan gaan leiden. Scenario van Christopher Knopf, naar een roman van Ray Hogan. Camerawerk van Cliff Stine. Gefilmd in CinemaScope.

Zorro The Avenger

1959 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1959. Avonturenfilm van Charles Barton. Met o.a. Guy Williams, Charles Korvin, Henry Calvin, Gene Sheldon en Don Diamond.

Monterey, Californi[KA3]e, rond 1820. The Eagle (Korvin) leidt een schrikbewind en wil de leiding over de hele staat. Niemand durft iets tegen hem te ondernemen. Wanneer de zichzelf tot gouverneur uitgeroepen Eagle (wiens identiteit onbekend is) de hacienda van de la Vega`s opeist als hoofdkwartier, blijft Don Diego (Williams) heel vriendelijk, maar als Zorro maakt hij het leven van de gouverneur erg moeilijk. Lekker ouderwets mantel en degenverhaal zonder de minste pretenties. Een spin-off van de langlopende tv-reeks. Ook hier zijn Sgt. Garcia (Calvin) en korporaal Reyes, de 'Laurel & Hardy' uit deze Walt Disney-reeks van de partij om voor de nodige lachpartijen te zorgen. Lowell S. Hawley en Rob Wehling baseerden hun scenario op de verhalen van Johnston McCulley. Achter de camera stond Gordon Avil.

The Sign of Zorro

1958 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1958. Avonturenfilm van Norman Foster en Lewis R. Foster. Met o.a. Guy Williams, Henry Calvin, Gene Sheldon, Romney Brent en Britt Lomond.

Aan het begin van de negentiende eeuw keert Don Diego de la Vega (Williams) terug naar Californië, waar hij ontdekt dat zijn geboortedorp zucht onder het bewind van Capitán Monastario en diens dikke, domme sergeant Garcia (Calvin). Geholpen door zijn doofstomme bediende Bernardo (Sheldon) werpt Don Diego zich op als gemaskerde vrijheidsstrijder Zorro. Disney nam acht afleveringen van de populaire tv-serie en monteerde daar dit aardige niemendalletje uit. Williams hoeft zich als titelheld zeker niet te schamen voor illustere voorgangers Douglas Fairbanks en Tyrone Power.

Walk the Proud Land

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Jesse Hibbs. Met o.a. Audie Murphy, Anne Bancroft, Pat Crowley, Charles Drake en Tommy Rall.

Gil Doud en Jack Sher bewerkten de roman [KL]Apache Agent[KLE] van Woodworth Clum, die daarin de belevenissen van zijn vader, John Clum, weergeeft. Murphy is John Clum, zojuist aangesteld als Indianenagent in het Apache-reservaat en vastbesloten de belangen van de Indianen te verdedigen. Hij moet het vertrouwen winnen van zowel de Apachen als de blanken, waar er ook genoeg van zijn. Die zijn niet allemaal in vrede ge[KA3]interesseerd. Gecompliceerd wordt het als Geronimo (Silverheels) op strooptocht gaat. Murphy treedt de rebel in een duel tegemoet: de laatste poging vrede te bewerkstelligen. Een uitstekende western met superieur spel van Murphy die geholpen wordt door Drake. Harold Lipstein maakte de fraaie beelden voor producent Aaron Rosenberg. Het was de zoveelste fraaie film die het trio Murphy/Rosenberg/Hibbs tot stand bracht.

Yankee Pasha

1954 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Joseph Pevney. Met o.a. Jeff Chandler, Rhonda Fleming, Mamie Van Doren, Hal March en Philip Van Zandt.

Vlot verlopende kostuumfilm, gesitueerd in de 19e eeuw, waarin Chandler de oceaan oversteekt naar Frankrijk op zoek naar zijn door piraten gevangen ware liefde. Reason staat op de credits vermeld onder het pseudoniem Bart Roberts. Het scenario is van Joseph Hoffman, die de roman Edison Marshall bewerkte. Carl Guthrie stond achter de camera. De acht oogstrelende haremvrouwen zijn de acht finalistes van de Miss Universe 1953- verkiezingen.

Phantom from Space

1953 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1953. Sciencefiction van W. Lee Wilder. Met o.a. Ted Cooper, Rudolph Anders, Noreen Nash, Harry Landers en Jim Bannon.

Een buitenaards wezen landt op aarde. Zijn lichaam dat uit een silliconen-verbinding bestaat, is onzichtbaar in onze atmosfeer. Het doodt mensen slechts uit zelfverdediging, niet uit agressie. De politie weet de hand te leggen op de helm van de alien, maar die heeft hij nodig om te kunnen overleven en hij gaat er dus achteraan. Interessante SF-film met een moralistische inslag, een van de zeldzame keren dat een extra-terrestrial niet als een verschrikkelijk monster, maar eerder als slachtoffer afgeschilderd wordt (zeker rond 1955). Het scenario van Bill Gaynor en Myles Wilder heeft echter te lijden onder geldgebrek, ook al tracht cameraman William Clothier alles zo goed mogelijk in beeld te brengen in een afstandelijke, documentaire stijl, wat nog benadrukt wordt door het buitenbeeldse commentaar.

Retreat, Hell!

1952 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1952. Oorlogsfilm van Joseph H. Lewis. Met o.a. Frank Lovejoy, Richard Carlson, Russ Tamblyn en Anita Louise.

Harde actie brengt dit verhaal uit de Koreaanse oorlog van tijd tot tijd tot leven.

The Younger Brothers

1949 | Western

Verenigde Staten 1949. Western van Edwin L. Marin. Met o.a. Wayne Morris, Janis Paige, Bruce Bennett, Geraldine Brooks en Robert Hutton.

Een goede western over de beruchte Younger-broers en het voorval waardoor zij opnieuw tot terreur en geweld overgingen. Scenario van Edna Anhalt. Camerawerk van William Snyder.

Flaxy Martin

1949 | Drama, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1949. Drama van Richard Bare, Richard L. Bare en Richard Klee. Met o.a. Virginia Mayo, Zachary Scott, Dorothy Malone, Tom D'Andrea en Helen Westcott.

Spannende gangsterfilm, waarin advocaat Scott verliefd wordt op een nachtclubzangeres Flaxy Martin (Mayo), die hem bedriegt met gangsterbaas Hap Richie (Kennedy), en hem zelfs strikt voor een moordaanklacht. Op weg naar de gevangenis ontsnapt hij om af te rekenen met femme fatale Flaxy en de gangsterbende. David Lang schreef het scenario naar het verhaal Smart Money. Carl Guthrie zorgde voor de plaatjes van gangsterprent in de stijl van een film noir.

Moonrise

1948 | Drama, Film noir

Verenigde Staten 1948. Drama van Frank Borzage. Met o.a. Dane Clark, Gail Russell, Ethel Barrymore, Allyn Joslyn en Henry Morgan.

Het verhaal gaat over een opstandige, vervreemde man (Clark) die in een benarde situatie terechtkomt wanneer hij per ongeluk de zoon van de bankier doodt, die hem jarenlang getreiterd heeft. Dit psychologisch melodrama wordt de das omgedaan door een onevenwichtig scenario, hoewel de film heel mooi geregisseerd is, wat al blijkt uit het verbluffend mooie openingsbeeld en de eerste scène. Henry Morgan is het pseudoniem van Harry Morgan.

Star in The Night

1945 | Western, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1945. Western van Don Siegel. Met o.a. J.Carrol Naish, Donald Woods, Rosina Galli, Dick Erdman en Lynn Baggett.

Drie zware jongens rijden door de prairie met handen vol geschenken. Waarvoor of voor wie ze deze gekocht hebben weten ze zelf niet. Eensklaps zien ze in de verte een ster schitteren. Ze gaan die richting uit. De ster is een nieuwe aanwinst van `Nick`s Auto Center`. Nick (Naish) is een norse kerel die weinig boodschap heeft aan naastenliefde of de kerstboodschap. Veel vriendschap ontvangt hij al evenmin van zijn ontevreden klanten. Hij weigert dan ook een zwerver die bij hem aanklopt eten te geven. Dan komt er een jong koppeltje binnen, waarvan het meisje hoogzwanger is. Er is echter geen kamer meer vrij en mijlen in het rond is er geen ander hotel te vinden. Nicks vrouw biedt hen plaats aan in de schuur. Een western-versie van het kerstverhaal in de rauw-realistische stijl gebracht die het kenmerk zou worden van de latere Siegel. De personages zijn levensecht en je aanvaardt zelfs alle toevalligheden die het bekende verhaal kenschetsen. De acteurs zijn stuk voor stuk te genieten. Saul Elkins baseerde het scenario op een verhaal van Robert Finch. Sfeervolle zwart-wit fotografie van L.Robert Burks. In 1945 bekroond met de Oscar voor de beste korte film.

Zorro's Black Whip

1944 | Western, Mysterie, Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1944. Western van Spencer Bennet, Wallace Grissell en Yakima Canutt. Met o.a. George J. Lewis, Linda Stirling, Lucien Littlefield, Francis McDonald en Hal Taliaferro.

Serial in twaalf hoofdstukken. Californië, 1889. De bevolking staat voor de keus om via verkiezingen aansluiting van hun gebied te verkrijgen bij de USA. Tegenstanders oefenen een ware terreur uit tegen iedereen die vóór aansluiting is. Mager gedaan, met een misleidende titel want Zorro komt er helemaal niet in voor. Stirling is de gemaskerde heldin Barbara Meredith alias The Black Whip, geholpen door Lewis. Yakima Canutt regisseerde de actiescènes maar het totaal was met te weinig budget gemaakt om de aandacht van dit alle leeftijden-gedoe vast te houden. Het camerawerk is van Bud Thackery. Ronald Davidson de producent voor Republic. De in 1904 geboren Lewis, die Vic Gordon in de film is, speelde vanaf begin jaren 1940-50 in dozijnen westerns, maar bijna altijd bandietenrollen. Dat deed hij twintig jaar later nog. Het scenario is van Basil Dickey, Jesse Duffey, Grant Nelson en Joseph Poland naar de personages van Jonhston McCulley. Regisseur Bennet staat bekend bij de burgerlijke stand als Spencer Gordon Bennet. Voor tv-gebruik werd een verkorte versie in de jaren 1960 gemaakt. Mono, RCA Sound System.

To Have and Have Not

1944 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Howard Hawks. Met o.a. Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Walter Brennan, Dolores Moran en Hoagy Carmichael.

Regisseur Hawks schepte ooit tegenover Ernest Hemingway op dat hij zelfs van diens slechtste verhaal een film kon maken. Hij dacht aan 'To Have and Have Not'. Bogart speelt een schipper op Martinique die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn schip verhuurt aan iedereen die ervoor betaalt. Maar door de liefde voor een vrouw realiseert hij zich dat hij zijn geweten moet laten gelden. Het zijn vooral Bogart en de 19-jarige, debuterende Bacall, die van de film een klassieker hebben gemaakt. Tijdens de opnamen begon hun liefdesrelatie (en professionele samenwerking) die een van de meest intrigerende van Hollywood zou worden. De scène waarin Bacall 'Anybody got a match' raspt, is onvergetelijk.

Red Ryder-serie

1940 | Western, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1940. Western van

Fred Harmon kon niet vermoed hebben, toen hij zijn stripserie begon te tekenen, dat zijn figuren nog eens echte idolen zouden worden bij een miljoenenpubliek. De strip was zeker populair en wereldbekend. In ons land werd de strip gepubliceerd in het weekblad [KL]Robbedoes[KLE]. Uitgeverij Dupuis bracht in het Nederlands zeven albums op de markt. Aan het eind van de jaren 1930 was het echter zeer `in` om populaire strips om te zetten in serials, een film in afleveringen, dus. Strips als [KL]Flash Gordon[KLE] en [KL]Buck Rogers[KLE] werden als serial zeer populair. Republic zag het met Red Ryder wel zitten. In 1940 produceerde de studio de serial `The Adventures of Red Ryder` in twaalf hoofdstukken. Schrijvers waren William Witney en John English. Voor de rol van Red Ryder werd acteur Donald Barry gekozen, die aanvankelijk tegenstribbelde maar achteraf zijn naam met de serial wist te vestigen. De jonge Tommy Cook was `Little Beaver`, de trouwe Indiaanse kameraad van Red Ryder. Barry zou daarna altijd als Don `Red` Barry op de titelrol staan, tot hij in 1980, bijna 68 jaar oud, zelfmoord pleegde. Republic was ervan overtuigd met de stripfiguur goede zaken te kunnen doen en startte daarom in 1944 met een gewone serie westernfilms. Voor de titelrol werd Bill Elliott aangezocht die het jaar daarvoor van Columbia was overgestapt naar Republic. Elliott was de opvolger van William S. Hart wat speelstijl betrof, en was dus bepaald niet de Red Ryder uit de strip. Maar daar interesseerden de fans zich niet voor. De films - de eerste was TUCSON RAIDERS van Spencer Gordon Bennet- werden zeer populair en Elliott speelde in niet minder dan zestien Red Ryder westerns met Bobby Blake als Little Beaver en Alice Fleming als `The Duchess`. Blake zou later als Robert Blake een volwassen carri[KA2]ere opbouwen, zowel in films (TELL THEM WILLIE BOY IS HERE uit 1969 van Abraham Polonsky) als op tv (de serie [KL]Baretta[KLE] als Det. Tony Baretta). In 1946 wilde Elliott wel eens wat anders. Republic gaf hem een hoofdrol in een andere serie westerns. Maar de studio wilde doorgaan met de Red Ryder-reeks. Allan Lane werd Elliotts opvolger met STAGECOACH TO DENVER (1946) van R.G. Springsteen. Lane had in vele films gespeeld sinds het eind van de jaren 1930. Hij speelde de hoofdrollen in diverse western-serials en had zojuist zes westerns voor Republic gemaakt. Hij was de perfecte opvolger. Veel meer dan Elliott was Lane de echte Red Ryder. De kwaliteit van de films bleef ook met Lane op hoog niveau. Blake bleef Little Beaver en Martha Wentworth werd The Duchess. Sidney Picker bleef de producer en dat zal zeker voor het handhaven van de kwaliteit belangrijk geweest zijn. Na zeven afleveringen ging Lane over naar een andere, zeer goede westernserie die tot 1953 zou duren. Hij werd bekend als `Rock` Lane. In 1949 werden nog vier Red Ryder-films gemaakt, ditmaal bij Eagle Lion met Lewis Collins als regisseur en Jerry Thomas als producer. Jim Bannon werd Red Ryder met zijn 61ste filmrol in RIDE, RYDER, RIDE! (1949) van Lewis D. Collins, maar hij lag de westernfans niet en na een viertal films in datzelfde jaar werd hij uit het zadel gewipt als Red Ryder. Don Kay 'Little Brown Jug' Reynolds werd Little Beaver. Hij was geen onaardige opvolger voor Bobby Blake maar had in de meeste van de vier niets te doen. De serie stierf roemloos in 1950. Op de Amerikaanse radio was de serie eveneens als hoorspel te horen, en de tv ontfermde zich in 1956 over de stripfiguur. Er werd een 25 minuten durende pilot- film gemaakt met Allan Lane in de titelrol en Louis Lettieri als Little Beaver. De pilot sloeg niet aan en een serie kwam er niet uit voort. Maar Red Ryder zal voor de westernfans altijd een begrip blijven.

Dr. Christian

1939 | Romantiek, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1939. Romantiek van

Om tegemoet te komen aan de fenomenale wereldwijde belangstelling voor de Dionne-vijfling, die in 1935 in Canada was geboren, maakte 20th Century Fox een film over de dokter die de baby`s ter wereld had gebracht. Jean Hersholt werd benaderd om de rol van Dr. Allen Dafoe te spelen in THE COUNTRY DOCTOR (1936) en hij deed dit opnieuw in twee succesvolle vervolgfilms, namelijk REUNION (1936) en FIVE OF A KIND (1938). De Deense acteur zat als gegoten in deze rol, maar pogingen om de serie te verlengen liepen spaak, toen Dafoe weigerde de verdere rechten op zijn verhaal te verkopen. Inplaats daarvan hielp Hersholt om een soortgelijk personage te cre[KA3]eren, dat Dr. Christian heette en de spil van een succesvol radioprogramma zou worden dat in 1937 van start ging (en tot 1953 zou duren!). Twee jaar later bracht RKO de eerste van een reeks van zes onafhankelijk gemaakte low-budget films uit over de goede dokter en zijn buren in River`s End, Minnesota. Dorothy Lovett speelde hierin de rol van Judy Price, de aantrekkelijke assistente van Dr. Christian; haar romantische verwikkelingen vormden altijd stevig materiaal voor een ondergeschikte intrige. Alle zes films waren boers, van nature ingehouden en zeer sentimenteel. Ze bleven niet zo lang goed, hoewel COURAGEOUS DR. CHRISTIAN (waaraan toevallig werd meegeschreven door Ring Lardner, Jr.), waarin de dokter het opneemt voor de daklozen, verrassend modern aandoet. Mono. %WR%LS%WR%VTDR. CHRISTIAN%VO%WR%WRMeet Dr. Christian (1939)%WRThe Courageous Dr. Christian (1940)%WRDr. Christian Meets the Women (1940)%WRRemedy for Riches (1940)%WRMelody for Three (1941)%WRThey Meet Again (1941)%WR%LS%WR.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer William Lava op televisie komt.

Reageer