verwacht in augustus

verwacht in augustus

documentaires van de vpro in augustus

2Doc: Sacro GRA

Dinsdag 4 augustus, 22.45 uur NPO 2

Gianfranco Rosi bracht twee jaar door op de Sacro Gra (Grande Raccordo Anulare), de ringweg A90 rond Rome,  en schildert met humor en mededogen de periferie van het stadsleven. Hij interviewt de mensen die leven en werken rond de Sacro Gra, zoals de ambulancebroeders op weg naar een patiënt, een onderzoeker die de palmen langs de snelweg bestudeert of twee oude Romeinse prostituees die in een aftandse camper wachten op  klanten. Het resultaat is een liefdesverklaring aan Rome.

Regie: Gianfranco Rosi, Italië 2013/90

2Doc: Hiroshima

Donderdag 6 augustus, 22.45 uur NPO 2

6 augustus dit jaar is het 70 jaar geleden dat de Amerikanen een atoombom op de Japanse havenstad Hiroshima gooiden. De documentaire toont niet eerder vrij gegeven beelden van overheid en leger en archiefbeelden van de Japanse televisie en laat het verhaal zien van de aanloop naar de ontploffing en de verwoestende gevolgen ervan vanuit Japanse perspectief.

Regie:  Lucy van Beek, Verenigd Koninkrijk 2015 /95'
 

2Doc: Project NIM (hh)

Woensdag 12 augustus, 24.00 uur NPO 2

De wonderbaarlijke reis van een aap door onze mensen-maatschappij. In de jaren zeventig groeit chimpansee Nim op in een gewoon mensengezin. Welke impact heeft hij op iedereen die hij ontmoet? In deze documentaire worden getuigenissen van alle betrokkenen gecombineerd met niet eerder vertoond archiefmateriaal.

Hoe loopt het met hem af en wat zegt dat over ons?

Regie: James Marsh, Verenigde Staten 2011/90'

2Doc: Poetin, Rusland en het westen (hh)

Donderdag 13 augustus, 24.00 uur NPO 2 (Deel 1: De leiding nemen)
Donderdag 20 augustus, 24.00 uur NPO 2 (Deel 2: de dreiging van democratie)
Donderdag 27 augustus, 24.00 uur NPO 2 (Deel 3: Oorlog)
Donderdag 3 september, 24.00 uur NPO 2 (Deel 4: Een nieuw begin)

Voor Poetin bekend werd, werkte hij voor de geheime dienst. Als president wist hij het vertrouwen van het Westen te winnen. Hoe bereikte hij dat? En waarom keerden Washington en Londen zich uiteindelijk tegen hem? In Poetin, Rusland en Het Westen, vertellen topcollega's van Poetin en Westerse politici het verhaal van achter de schermen van het laatste decennium. Over de invloed van Rusland om grip te houden op de voormalige Sovjet Staten; over het inperken van de mensenrechten en de diplomatieke inspanningen om de nucleaire wapens.

Brook Lapping, Verenigd Konkrijk 2011/ 4 x 60'
 

2Doc: Winst en Verlies

Dinsdag 18 augustus, 22.45 uur NPO 2

In aanloop naar het WK van 2014 volgt filmmaker Maria Ramos in Sao Paolo een econoom, een fabrieksarbeider en een vakbondswoordvoerder. Is de nieuwe welvaart in Brazilië voor iedereen even bereikbaar?

Regie: Maria Ramos, Nederland 2014/55'

 

advertentie