verwacht zomer 2016

verwacht zomer 2016

documentaires van de vpro in augustus en september

2doc: Maori Boy genius (hh)

Maori Boy Genius

Maori Boy Genius

Donderdag 1 september, 23.55 uur NPO 2

Vanaf zijn geboorte is al duidelijk dat Ngaa een genie is en de hele Maori-gemeenschap ziet hem als de redder van hun cultuur. Is dit de toekomstige president van Nieuw Zeeland? Er wordt veel van hem verwacht, maar kan hij het ook allemaal waarmaken?

Regie: Pietra Brettkelly
Producent: Pietra Brettkelly in coproductie met VPRO, Nieuw Zeeland 2012/55'

2doc: dinosaur 13 (hh)

dinosaur 13

dinosaur 13

Donderdag 8 september, 23.55 uur NPO 2

In 1990 werd door een groepje amateurpaleontologen in South Dakota, Verenigde Staten het grootste skelet van een T-Rex ooit opgegraven: Tyrannosaurus-Rex Sue. Euforie, maar al gauw kwam de vraag: ‘van wie is de dinosaurus?’. Iedereen wilde een graantje meepikken.

Regie: Todd Miller, VS 2014/50'

2doc: first cousin, once removed(hh)

First cousin, once removed

First cousin, once removed

Donderdag 22 september, 23.55 uur NPO 2

Een intiem portret van Edwin Honig, ooit een vooraanstaand en bekroond dichter, literatuurcriticus en universitair docent, tijdens diens laatste levensjaren, die getekend worden door Alzheimer.

Regie: Alan Berliner, VS 2012/77'

2Doc: Roze Wolk

Roze Wolk

Roze Wolk

Maandag 26 september, 20.25 uur NPO 2

Iedereen zegt dat je zweeft op een roze wolk als je kind net geboren is. Maar wat als deze wolk niet roze is, maar pikzwart? Roze Wolk probeert dit persoonlijke, kwetsbare en pijnlijke proces bespreekbaar te maken.

Regie: Anne-Marieke Graafmans, geproduceerd door Baldr Film, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds, 2015/55'

2Doc: Muziek op de Vlucht

Muziek op de Vlucht

Muziek op de Vlucht

Dinsdag 27 september, 22.55 uur NPO 2

In Calais bivakkeren veel vluchtelingen al maanden in een provisorisch tentenkamp, waar de hoop op een beter bestaan heeft plaatsgemaakt voor verdriet en apathie. Wat hen rest is muziek als uiting van hun protest, saamhorigheid of melancholie. De commentaarloze beelden van het dagelijks leven in het kamp in combinatie met de liederen geven een niet eerder vertoond, bijna ongemakkelijk en intiem beeld van dit bekende vluchtelingenkamp.

Regie: Frans Bromet, geproduceerd door &Bromet, in coproductie met VPRO

2doc: Ai Weiwei: The fake case (hh)

maandag 29 september, 23.55 uur NPO 2

Wegens zijn activisme is Kunstenaar Ai Weiwei drie maanden gevangen gehouden door de Chinese Staat. Hoe gaat hij om het politieke schaakspel waar hij in terecht is gekomen en hoe transformeert hij zijn ervaringen naar zijn werk?

Regie: Johnsen Andreas, Denemarken 2013/ 60'

 

advertentie