verwacht in april 2017

verwacht in april 2017

documentaires van de vpro in april

2Doc: Cold Fear: Gay Life in Russia (hh)

Cold Fear

Donderdag 6 april, 23.55 uur NPO 2

De onthullende documentaire toont het extreme geweld waar gay mensen in Rusland aan worden blootgesteld en laat zien hoe georganiseerde bendes homoseksuele mannen en vrouwen opspoort, mishandelt en vernedert. Het verontrustende homofobische geweld en intimidatie in een land waar homoseksuelen worden behandeld als beesten en waar ‘homo-jagen’ een nationale sport lijkt te worden.

Regie: Ben Steele, Engeland 2014/50'

3Doc: Kurt Cobain: Montage of Heck

Zaterdag 8 april,  21.55 uur NPO 3

Kurt Cobain, zanger, gitarist, en liedjesschrijver van Nirvana is 20 jaar na zijn dood nog steeds een icoon.

'Montage of Heck' is a ruige tocht door het leven van  Cobain. We zien video’s die Corbain maakte, horen geluidsopnames en zien kunstwerken, foto’s, dagboeken van zijn hand en interviews met vrienden en familie. 

De film volgt de zanger vanaf de moeizame beginjaren en het succes tot de dag van zijn tragische zelfmoord op zevenentwintig jarige leeftijd.

Regie: Brett Morgen, VS 2015/ 130'

2Doc: De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

Donderdag 13 april, 22.55 uur NPO 2 (hh 16 april om 15.00 uur NPO 2)

Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw (78 jaar) heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog, draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw is een documentaire over het mysterie van muziek, de betovering en de bijzondere wisselwerking tussen Reinbert de Leeuw en jongere generaties musici.

Regie Cherry Duyns, geproduceerd door Interakt, in coproductie met VPRO, met steun van CoBO/75'

De integrale Matthäus Passion o.l.v. Reinbert de Leeuw in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is te zien op vrijdag 14 april om 13.00 uur op NPO 2

2Doc: Shadow World

Shadow World

Woensdag 19 april, 23.00 uur NPO 2

Documentaire over de wereldwijde wapenhandel, gebaseerd op een boek van de Zuid-Afrikaanse politicus Andrew Feinstein, die door regisseur Grimonprez wordt blootgelegd als een bizarre wereld van corruptie, hebzucht, smeergeld en achterkamertjes. Een schimmig geheel van belangenverstrengeling binnen de westerse wereld.

Regie: Johan Grimonprez, VS 2015/95'

2Doc: The promise (deel 1 en 2)

The Promise

Dinsdag 25 april, 22:55 uur NPO 2 ( Deel 1)
Woensdag 26 april, 22.55 uur NPO 2 (Deel 2)

De zoon van een Duitse diplomaat Jens Soering  valt onmiddelijk voor de mooie, interessante Elizabeth Haysom wanneer hij haar voor het eerst ontmoet op een avond in 1984 op de Universiteit van Virginia. 

Kort nadat zij elkaar de liefde hebben verklaard worden de ouders van Elizabeth op wrede wijze vermoord en worden de beide jongeren, dan 19 en 21 jaar oud, opgepakt als verdachten. Beide ontkennen en wijzen elkaar aan als dader en  zitten, zoveel jaar later, nog altijd vast.

Het verhaal van Jens en Elzabeth is een liefdesverhaal, een tragedie, mysterie, een verhaal over de Amerikaanse provincie, het Amerikaans rechtssysteem en gebrek aan mededogen.

Regie: Marcus Vetter, VS 2016 / 2 x 85'