verwacht in augustus en september 2017

verwacht in augustus en september 2017

documentaires van de vpro in augustus/september

2Doc: To Stay Alive- A Method (hh)

Dinsdag 1 augustus, 22.40 uur op NPO 2

Iggy Pop presenteert een handleiding om als eigenzinnig individu te kunnen overleven in deze onpersoonlijke wereld. Hij baseert zich daarbij op ‘Overleven - een handleiding’ van Michel Houellebecq.

Regie: Erik Lieshout, Nederland 2015/ 58'

2Doc: De Vuile Sprint van 88' (hh)

Donderdag 3 augustus, 23.55 uur NPO 2

Wat is het effect van de eerste dopingontdekking tijdens de vuile sprint van ‘88 op het koningsnummer van de atletiek? Bij de 100 m race van de Olympische Spelen van 1988, de snelste ooit, werd winnaar Ben Johnson betrapt op dopinggebruik. Hij werd geschorst en Johnsons gouden medaille ging naar de nummer twee: zijn aartsrivaal Carl Lewis. Deze race blijft de acht sprinters achtervolgen.

Regie: Daniel Gordon, Engeland 2012/60'

3Doc: Becoming Zlatan (hh)

Zondag 6 augustus, 23.20 uur NPO 3

Vanuit de arme buitenwijken van Malmö kwam Zlatan Ibrahimovic naar Ajax. Hij groeide uit tot een van ’s werelds grootste voetballers; een ongecensureerd portret van de voetballer.

Regie: Magnus & Fredrik Gertten,  Nederland 2015/95'

2Doc: Wit is ook een Kleur (hh)

Dinsdag 8 augustus, 22.45 uur NPO 2

Sunny Bergman wil weten waarom veel hoogopgeleide witte mensen zich verongelijkt voelen over racisme en witte privileges. Spelen gevoelens van morele en culturele verhevenheid wellicht een rol?

Regie: Sunny Bergman, Nederland 2016/ 50'

2Doc: Poor Us: The Animated History of Poverty(hh)

Donderdag 10 augustus, 23.55 uur NPO 2

Regisseur Ben Lewis  leidt de kijker door een deels geanimeerde geschiedenis van de armoede. Volgens Econoom Jeffrey Sachs  waren het grootste gedeelte van de geschiedenis de meeste mensen arm.  Is armoede werkelijk onvermijdelijk?

Regie: Ben Lewis, Nederland 2012 / 52'

2Doc: Queen of Versailles(hh)

Woensdag 16 augustus,  22.40 uur NPO 2

Jackie en David lieten het grootste huis van Amerika bouwen, geïnspireerd op het Paleis van Versailles. Maar door de economische crisis stort hun succesvolle onderneming in timeshare ineen, terwijl het huis nog maar half is afgebouwd. Hoe redden ze zich er uit? Personifiëren zij het verhaal van een uiteengespatte American Dream of krabbelen ze nog op?

Regie: Lauren Greenfield, VS 2012/56'

2Doc: Inequality for All (hh)

Donderdag 17 augustus, 23.55 uur NPO 2

Econoom Robert Reich legt haarscherp uit waardoor de ongelijkheid tussen arm en rijk in de VS is toegenomen. Die ongelijkheid heeft volgens hem niet alleen effect op de economie maar ook op de democratie.

Regie: Jacob Kornbluth, VS 2012/58'

2Doc: Forever Pure

Dinsdag 22 augustus, 22.55 uur NPO 2

Januari 2013. Door een geheim transfercontract heeft de Joodse voetbalclub Beitar Jerusalem F.C. twee nieuwe spelers in het team die moslim zijn. Dit leidt tot een conflict in de club over macht, geld, politiek en racisme dat totaal uit de hand loopt.

Regie: Maya Zinhstein, Engeland 2016/52'

2Doc: Zero Days

Woensdag 23 augustus, 22.55 uur NPO

Documentairemaker Alex Gibney gaat op zoek naar de hackers die enkele jaren geleden malware verspreidden die bekendstaat als Stuxnet. Dit is een virus dat zo krachtig is dat geen computer ertegen bestand is en het is zo precies en complex dat het onmogelijk gemaakt kan zijn door gewone cybercriminelen. Stuxnet blijkt in staat fysieke veranderingen in machines te bewerkstelligen. Zo werden verschillende centrifuges in een Iraanse kerncentrale door Stuxnet op hol gebracht en gesloopt.

Gibney komt een cyberoorlog op het spoor die ontketend blijkt te zijn door Amerikaanse en Israëlische geheime diensten met als doel het nucleair programma van Iran te saboteren.

Regie: Alex Gibney, VS 2016/120'

3Doc: Give Us the Money (hh)

Donderdag 24 augustus, 23.55 uur NPO 2

Bono en Bob Geldof zijn bekende activisten in de strijd tegen armoede. Hun doel was om met muziek van een groot publiek  aandacht te vragen  voor de arme mensen in de wereld. Politici zouden deze roep om verandering  niet kunnen negeren. Maar hebben hun concerten en campagnes nu echt geholpen?  Geldof, Bono en Bill Gates spreken openlijk over  de lobby’s, strategieën en achterkamerdeals, die deel uit maakten van hun 30 jaar durende strijd en hoe ze hun bekendheid gebruikten als politiek wisselgeld.
 

Regie: Bosse Lindquist, Zweden 2012/53'

2Doc: Amateurs in Space

Woensdag 30 augustus, 22.55 uur NPO

De Deense Peter Madsen en Kristian von Bengtson delen een jongensdroom; ze willen de ruimte veroveren in een eigen gemaakte raket. Als ze daar in slagen zijn ze absoluut de eerste amateurs die zich op deze eigen unieke manier de ruimte in begeven.

Regie: Max Kestner, Denemarken 2016/55'

3Doc: My Scientology Movie (hh)

Vrijdag 1 september, 20.30 uur NPO 3

Louis Theroux probeert de geheimen van de Church of Scientology te doorgronden. Voorman David Miscavige weigert echter voor de camera te verschijnen, waarop Theroux besluit het anders aan te pakken.

Regie: John Dower, Engeland 2015/93'

2Doc: Elián

Dinsdag 5 september, 22.55 uur NPO 2

In 1999 werd een vijfjarige Cubaans jongetje bij Florida uit de zee gered. Zijn moeder,  die samen met hem en haar vriend de oversteek had gewaagd,  overleefde de tocht niet en er brak tussen de vader van het jongetje en zijn familie uit Miami een juridisch gevecht uit over de voogdij.

Niemand had kunnen voorzien, dat dit vijfjarige jongetje zo’n belangrijke rol zou gaan spelen in de relatie tussen Cuba en Amerika of bij de presidentiële verkiezingen van 2000.

Regie: Tim Golden en Ross McDonell, VS 2017/110'

2Doc: Park Avenue (hh)

Donderdag 7 september, 23.55 uur NPO 2

Van de totale Amerikaanse welvaart komt 42,7% ten goede aan slechts 1% van de mensen. Van deze rijkste mensen van Amerika woont  1% op Park Avenue in New York City. Tien minuten noordelijker de brug over, loopt Park Avenue de Bronx in, waar de helft van de bevolking leeft van de voedselbank. De werkeloosheid is 19% en kinderen hebben hier twintig keer meer kans te worden vermoord dan de bewoners aan de andere kant van de rivier.

Regie: Alex Gibney, VS 2012/53'

2Doc: Welcome to the World (hh)

Donderdag 14 september, 23.55 uur NPO 2

Welcome to the World: Brian Hill vergelijkt de impact van plaats, tijd en omstandigheden waarin een kind wordt geboren  in drie verschillende landen: Sierra Leone, Cambodja en de Verenigde Staten.  Hoe bepalend zijn deze omstandigheden voor de levensloop van een kind?  Van de 1000 baby’s sterven er 42 in hun eerste levensjaar. In 2010 stierven er  287.000 vrouwen tijdens de zwangerschap, baring of na de geboorte van hun kind.  Hiervan is 99% afkomstig uit Derde Wereldlanden.

Regie: Brian Hill, Engeland 2012/52'

2Doc: Dugma, the Button

Dinsdag 19 september, 22.55 uur NPO 2

Portret van een aantal mannen die aangesloten zijn bij ‘Jabhat al Nusra’, de Syrische tak van Al Qaida. Ze wachten tot ze een zelfmoordaanslag mogen plegen. Het is onzeker wanneer dat zal zijn.

Regie: Paul Salahadin Refsdal, Noorwegen 2016/58’

2Doc: Angela Merkel, The Unexpected

Woensdag 20 september, 22.55 uur NPO 2

Analyse van de loopbaan van Angela Merkel die zich in september weer verkiesbaar stelt voor een vierde termijn.

De documentaire geeft een beeld van Merkel als een politicus die weet wat ze doet en verduidelijkt de positie die Merkel heeft ingenomen ten aanzien van het vluchtelingenvraagstuk. De film laat ook zien hoe toevalligheden soms ook een carrière bepalen. Angela Merkel blijkt een politica te zijn die op geheel eigen wijze van onverwachtse ontwikkelingen weet te profiteren.

Regie:Torsten Komer en Mattias Schmidt, Duitsland 2016/55’

2Doc: Warriors of the North (hh)

Donderdag 21 september, 23.55 uur NPO 2

Radicaliserende Somalische immigranten uit Denemarken keren als terrorist terug naar hun vaderland. Sommigen plegen daar zelfmoordaanslagen, een ander weet net op tijd aan dit proces te ontsnappen.

Regie: Soren Steen Jespersen, Denemarken 2013/58'

2Doc: Solitary

Woensdag 27 september, 22.55 uur NPO 2

Red Onion State Prison in de Verenigde Staten is gebouwd om gedetineerden 23 uur per dag in isoleercellen te houden. Een jaar lang volgt de regisseur het leven van mensen die er gevangen zitten.

Regie: Kristi Jacobson, VS 2016/60'

2Doc: Fear of 13 (hh)

Donderdag 28 september, 23.55 uur NPO 2

De ter dood veroordeelde Amerikaan Nick Yarris zit al ruim twintig jaar in een dodencel als hij een ongewoon verzoek doet: stop alle beroepsprocedures, hij wil zo snel mogelijk worden geëxecuteerd.

Regie: David Sington, Engeland 2015/87'