verwacht in oktober 2018

verwacht in oktober 2018

documentaires van de vpro in oktober

2Doc: Bewaren

Maandag 1 oktober, 21.00 uur NPO 2

Bewaren of niet bewaren? Een persoonlijke zoektocht naar de kern van het bewaren van dingen in een tijd waarin materialiteit steeds minder belangrijk lijkt te worden. Hoe voorkomen we dat onze eigen geschiedenis verloren gaat als we steeds minder fysiek bewaren en straks alles ongrijpbaar in de cloud zit?

Regie: Digna Sinke, geproduceerd door De Familie Film & TV, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds, Filmfonds, NPO Fonds en CoBO/ 52'

2Doc: School Life

Dinsdag 2 oktober, 22.55 uur NPO 2

Filmmakers Neasa Ní Chianáin en David Rane  leggen met een observerende camera een schooljaar vast uit het leven van twee bevlogen leraren, John en Amanda  Leyden, die al  46 jaar les geven op Headfort. De school is de enige kostschool in Ierland voor kinderen tussen de 7 en 12. Nu de jaren gaan tellen, bereiden John en Amanda zich voorzichtig voor op het einde van hun Headfort-bestaan. Maar kunnen ze eigenlijk wel zonder hun leerlingen?

Regie: Neasa Ní Chianáin en David Rane, Ierland 2016/103'

3Doc: White Right: Meeting the Enemy

Woensdag 3 oktober, 22.00 uur NPO 3

In de Verenigde Staten propageert de president anti-islamitische propaganda en bij de Duitse verkiezingen heeft extreem rechts terrein gewonnen.

De Brits-Pakistaanse filmmaker Deeyah Khan wil weten waarom dit zo is en ze gaat in gesprek met vertegenwoordigers van de  “Alt-right” beweging in Amerika. Deeyah wil weten wat de diepere menselijke oorzaken zijn van deze bewegingen. In plaats van deze mannen als monsters neer  te zetten, is ze vastbesloten de mannen achter de maskers te ontdekken. Dit betekent wel een test voor haar eigen tolerantie. Kan zij vrienden worden met de fascisten  en racisten  die ze ontmoet? En kan zij empathie op brengen voor een neonazi?

Regie: Deeyah Khan, VK 2017/55'

2Doc: Motley's Law

Donderdag 11 oktober, 23.55 uur NPO 2

Kimberley Motley mag als enige buitenlander en als enige vrouw als advocaat werken in Afghanistan, waar het rechtssysteem de democratische grondwet combineert met informele shariarechtspraak.

Regie: Nicole N. Horanyi, Denemarken 2014/ 56'

2Doc: Child Soldiers New Job (hh)

Donderdag 18 oktober, 23.55 uur NPO 2

Voormalig kindsoldaten uit Afrika worden door private legers voor een schijntje ingehuurd en uitgezonden naar Syrië en Afghanistan, ondanks de gedragscodes voor de (private) militaire industrie.

Regie: Mads Ellesoe, Denmarken 2016/ 67'

2Doc: Ubiquity

Maandag 22 oktober, 21.00 uur NPO 2

Sommige mensen hebben last van de straling van het onzichtbare web van smartphones, zendmasten en slimme apparaten. Is er voor hen nog plek als alles en iedereen door een draadloos web verbonden is?

Regie Bregtje van der Haak, geproduceerd door BALDR Film, in coproductie met VPRO & Clin d’oeil films, met steun van Nederlands Filmfonds & Production Incentive, Mediafonds, CoBO, VAF en Taxshelter.be/ 56'

2Doc: Lo and Behold (hh)

Donderdag 25 oktober, om 23.55 uur op NPO 2

Zal het internet ooit dromen over zichzelf? Kan het een moraal krijgen of zal het ons meer schade dan goed doen? Filmmaker Werner Herzog verkent het digitale landschap van het internet.

Regie: Werner Herzog, VS 2015/96'

advertentie