steun vpro

verwacht in juli 2017

verwacht in juli 2017

documentaires van de vpro in juli

2Doc: Dit waren wij

Dinsdag 4 juli, 22.55 uur NPO 2

In deze film probeert Josefien Hendriks het gezin waarin ze opgroeide te ontrafelen aan de hand van de filmopnames van haar vader, de dagboekteksten van haar moeder, de verklaringen van haar ouders en haar eigen herinneringen. Ze probeert daarbij zo eerlijk mogelijk te zijn, maar worstelt met haar eigen positie en met de bronnen die elkaar soms pijnlijk tegenspreken.

Een film over familie: de mooiste vloek die er bestaat.

Regie Josefien Hendriks, geproduceerd door Witfilm, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds.

2Doc: The Notorious Mr. Bout (hh)

Donderdag 6 juli, 23.55 uur NPO 2

Met zijn arrestatie in 2008 kwam er een abrupt einde aan de carrière van de internationaal beruchte wapensmokkelaar Victor Bout. Bout profiteerde enorm van het uiteenvallen van de USSR. Hij was leverancier van de grootste criminelen en speelde een rol bij elk groot conflict van de afgelopen twintig jaar. Hij werd dan ook wel ´The Merchant of Death´ genoemd en de film ‘Lord of War’ is op hem gebaseerd. Een portret van een raadselachtige man.

Regie: Tony Gerber, VS 2013/84'
 

2Doc: The Man who Saved the World (hh)

Donderdag 13 juli,  23.55 uur NPO 2

Tijdens de Koude oorlog stond een luitenant-kolonel van de Russische Sovjet-Luchtmacht voor een onmogelijke keuze: klopte wat hij op de radar zag en waren er raketten van de VS in aantocht voor een aanval op de Sovjet-Unie, of was er sprake van een technische storing? Stanislav E. Petrov, luitenant-kolonel van de Russische Sovjet-Luchtmacht had dienst toen het alarm aangaf dat de Verenigde Staten vijf kernraketten had gelanceerd naar de Sovjet-Unie. Het lot van de wereld lag voor een paar cruciale minuten in zijn handen.

Regie: Peter Anthony, Denemarken 2013/103'

2Doc: A Modern Man

Dinsdag 18 juli, 22.55 uur NPO 2

Jong, mooi, rijk en eerste violist. Maar schuilt er ook een menselijk wezen achter de perfectionist? Succes heeft een prijs in Eva Mulvad's film over violist en fotomodel Charlie Siem.

Regie: Eva Mulvad, Denemarken 2017/75'

2Doc: The Condemned (hh)

Donderdag 20 juli, 23.55 uur NPO 2

De Russische strafgevangenis Colony 56 ligt in een bos ter grootte van Duitsland, zeven uur rijden van de dichtstbijzijnde stad. Het is een maximum-security gevangenis voor 260 levensgevaarlijke Russische moordenaars. Nick Read en Mark Franchetti kregen na maandenlang onderhandelen toestemming om binnen de muren van de gevangenis te filmen en te praten met de gevangenen. In openhartige interviews vertellen de tot levenslang veroordeelden niet alleen wat ze hebben gedaan, maar ook hoe ze overleven in hun cel waar ze 23 uur per dag in solitaire gevangenschap doorbrengen. Meer

Regie: Nick Read, Engeland 2013/75'

2Doc: When the Guns Go Silent

Dinsdag 25 juli, 23.55 uur NPO

De FARC, de oudste guerrillabeweging ter wereld, kiest eindelijk voor de weg van de democratie, in samenwerking met de Colombiaanse overheid. Hoe zullen zij vrede bereiken na 50 jaar burgeroorlog? MeerMeer

Regie: Natalia Orozco, Frankrijk 2017/ 58'

3Doc: Garden Lovers (hh)

Donderdag 27 juli, 23.55 uur NPO 2

Slaapkamers meets Maartens moestuin in deze Finse ode aan de liefde en tuinieren. Een documentair liefdesverhaal over Finse stellen die een passie hebben voor tuinieren, waarin de tuin als metafoor fungeert voor hun relatie, nog in prille ontwikkeling, vol in bloei of al in de nadagen van het leven.

Regie: Virpi Suutari, Finland 2014/ 52'