Halil wil een documentaire maken over mentale gezondheid binnen zijn Turkse moslimcultuur. Welke rol heeft de zwijgcultuur betreft dit onderwerp gespeeld in het leven van zijn overleden vader?

Halil Kaya

Halil Kaya is een jongen die vertrok uit de Achterhoek, Almere zijn thuis maakte en wortels heeft in Turkije. Halil bekent eerlijk bij de VPRO Dorst Pitch voor het eerst écht excited over iets te zijn (sushi, pokebowls en Turkse Manti daargelaten). Ondanks dat Halil van kleins af aan al wist dat hij programma’s wilde maken, stelde hij dit met smoesjes altijd uit: de ene keer was zijn camera niet goed, de andere keer had hij echt eerst een cursus nodig. Weg van die negatieve mind-set en angst voor het oordeel van anderen, dacht Halil bij zijn aanmelding: fuck it.

Halil is emotioneel erg verbonden met zichzelf en is te herkennen aan zijn directheid, sarcasme en edgy jokes. Audiovisueel kan Halil zich beter verwoorden, daardoor is het werk dat Halil maakt vaak heel persoonlijk. Dit heeft zijn werk ook nodig, want Halil wil de mensen die hetzelfde denken aanspreken de bevestiging geven dat ze niet gek zijn. Tijdens de VPRO Dorst Pitch wil Halil een persoonlijke zoektocht naar mental health in beeld brengen. Dit grote taboe moet volgens hem vooral binnen de Moslim community, doorbroken worden.