over de pitch

De VPRO Dorst Pitch biedt jou de kans jouw eigen programma-idee te ontwikkelen bij de VPRO. Met behulp van masterclasses, ervaren coaches en gewoon de handen uit de mouwen steken word jij met drie maanden klaargestoomd tot programmamaker. Lees verder voor meer info en hoe je meedoet!

de aanmeldingsronde voor de pitch 2018 is afgelopen!

Elk jaar organiseert VPRO Dorst een traject waarbinnen 5 aanstormende programmamakers hun eigen idee mogen ontwikkelen tot een programmaplan. Uit alle plannen nodigen we de 15 meest opvallende makers uit voor een pitchdag bij de VPRO. De aanmeldingsperiode voor de Pitch 2018 is nu helaas gesloten.

Volgend jaar selecteren we weer vijf nieuwe makers die vervolgens een ontwikkeltraject ingaan. Het doel van dit traject is om jezelf en een van je ideeën verder te ontwikkelen. Dit doe je door masterclasses van ervaren makers bij te wonen, je ideeën te bespreken met andere deelnemers en door zelf aan de slag te gaan. 

Na het afronden van de pitch krijgen de vijf deelnemers van de masterclass budget, productionele hulp en inhoudelijke begeleiding om hun programma daadwerkelijk te gaan maken bij VPRO.

Tekst gaat verder onder video. 

wie zoeken we?

programmamakers

 • tussen de 18 en 34 jaar.
   
 • uit alle windstreken van Nederland.

 • die super ambitieus zijn, de wildste ideeën hebben voor programma's en niks liever willen dan maken.

 • met originele ideeën voor programma's, webseries en documentaires.

 • gevoel voor humor is mooi meegenomen.

ons hart gaat sneller kloppen van

 • Makers die zich ergens druk over maken.

 • Makers die met originele invalshoeken en vernieuwende formats komen.

 • Makers die vanuit hun eigen nieuwsgierigheid op onderzoek uit gaan.

 • Makers die niet vies zijn van een beetje ophef.

 • Creatieve, journalistieke en actuele programma-ideeën.

wat biedt de pitch?

Oké, je krijgt dus de kans om programma's te maken voor de VPRO, maar wat biedt de VPRO Dorst Pitch precies? 

We bieden een traject voor jonge, minder ervaren makers. Dit omdat we opzoek zijn naar nieuwe invalshoeken en inzichten die de VPRO kunnen verrijken, maar we ook wel snappen dat het niet altijd gemakkelijk is om op een omroep af te stappen. De Pitch moet je opstapje zijn en je helpen bij de ontwikkeling van je jezelf en van je skills. Het is dus geen stage, maar een leer-/werktraject. Je wordt hier niet voor betaald (totdat je programma daadwerkelijk in productie wordt genomen, natuurlijk), maar je hoeft er zelf ook niets voor te betalen. 

Als jouw plan geselecteerd wordt, ga je een traject in dat ongeveer 3 maanden duurt waarin je masterclasses krijgt van ervaren coaches uit de mediawereld. Waarin onderwerpen als research, montage, cameravoering, interviewtechnieken en ethiek aan bod komen. Tussen de masterclasses door werk je aan je eigen programma-idee.

Naast de masterclasses krijg je ook persoonlijke coaching waarin een ervaren maker je plan samen met jou doorloopt en je spart met de andere deelnemers. 

Het uiteindelijke doel van dit traject is dat jouw skills en jijzelf zo ontwikkeld worden tijdens die paar maanden, dat we daarna in samenwerking met jou je programma in productie kunnen nemen!

let op!

Dit masterclasstraject is helaas niet voor podcastplannen, alleen voor audiovisuele producties, en jouw idee moet non-fictie zijn.

Maar binnen de non-fictie mag het variëren van het grappige Schroom, het educatieve Van Het Eén Kwam Het Ander, het poëtische Jordy in Transitland tot een klassiekere documentaire als Lattepappa's of de reality show House of Politics. We verwelkomen juist creativiteit en we moedigen je aan de grenzen van non-fictie op te zoeken! 

aanmelden en data

De aanmeldperiode voor 2018 is gesloten. Mocht je net de boot hebben gemist of dit jaar geen tijd hebben gehad: niet getreurd! Volgend jaar is de Pitch er gewoon weer rond deze tijd. Houdt voor updates de Facebookpagina van VPRO Dorst en onze website in de gaten!* 

De data die je vrij moet houden voor de Pitch vind je hier onder. Aanwezigheid is verplicht! 

 • 10 oktober:  speeddates voor de eerste selectie
 • 23 oktober: eerste masterclassdag
 • 24 oktober: tweede masterclassdag
 • 7 november: derde masterclassdag
 • 21 november: vierde masterclassdag
 • 7 december: vijfde masterclassdag
 • 19 december: zesde masterclassdag
 • 10 januari: pitchdag 

dorst naar meer

De Pitch is een initiatief van de VPRO en VPRO Dorst. Bij VPRO Dorst kun je als jonge maker het hele jaar terecht met je plannen voor webseries, programma's, podcasts, documentaires en andere producties. Daar krijg je de kans om te experimenteren en inhoudelijke, productionele en budgettaire ondersteuning om jouw idee uit te werken. Meer weten? Ga naar vpro.nl/dorst.  

over de vpro

De VPRO is een Nederlandse publieke omroep waar radio- en televisieprogramma’s worden gemaakt, maar ook webseries worden ontwikkeld. Het is onze ambitie om grenzen te verkennen binnen en buiten Nederland. We willen het publiek verder laten kijken dan hun neus lang is. Bijvoorbeeld door subculturen onder de loep te nemen of mensen uit te lichten die een bijzondere oplossing hebben bedacht voor grote wereldproblemen. En humor is daarbij een belangrijk middel. Meer lezen over de VPRO.

neem contact op met dorst

heb je een briljant idee of prangende vraag voor de redactie van dorst?

mail dorst: dorst@vpro.nl

of schrijf een brief en stuur die naar:
vpro t.a.v. dorst
postbus 11
1200 jchilversum

*De persoonsgegevens die je aan de VPRO hebt verstrekt, zullen alleen worden gebruikt voor het beoordelen van jouw aanmelding voor de VPRO Dorst Pitch. 

Je gegevens worden goed beveiligd bewaard en nooit verstrekt of verkocht aan derden in of buiten Nederland. Je gegevens worden bewaard gedurende  de VPRO Dorst Pitch. Na afloop hiervan zullen ze worden verwijderd. 

Benieuwd naar onze privacyverklaring? Die vind je hier. Daarin staat ook informatie over het opvragen, inzien, laten corrigeren en verwijderen van de verwerkte persoonsgegevens.

Wil je je gegevens laten verwijderen voor het einde van de workshop of wil je inzage in je gegevens? Mail dan naar gegevensbescherming@vpro.nl