Pascal van Hulst en Tom Hofland reizen van de Utrechtse heuvelrug tot de Twentse moerassen op jacht naar oer-Hollandse legendes. Bestaan de Witte Wieven? Wat gebeurt er als een hellehond je pad kruist? En wat is het verhaal achter de Hollandse zeemeerminnen?

VPRO Dorst presenteert: Heemennekes en Hellehonden
Vanaf nu hier te zien én op npo3lab.nl

In vier afleveringen onderzoeken de programmamakers of we nog wel kunnen fantaseren in een tijd waarin informatie altijd en overal voorhanden is. Op wat voor manier zijn legendes nog levend in ons nuchtere Nederland? Zo ontmoeten ze Lunadea, een fulltimeheks opgeleid in de Witte Wieven traditie. Samen met haar en een aantal andere heksen doen ze koordenmagie in het Orderbos bij Apeldoorn. Ook spreken Tom en Pascal de Utrechtse Sophie die een echte hellehond gezien denkt te hebben en trekken ze in het holst van de nacht, bewapend met camera en hondenbrokken, naar de Paasberg in Twente op zoek naar dit helse dier.

aflevering 1: witte wieven

Pascal en Tom trekken de Gelderse bossen in op zoek naar de Witte Wieven. Tijdens hun zoektocht ontmoeten zij Lunadea, een fulltime heks opgeleid in de Witte Wieven traditie én zoeken zij 's nachts naar de bloedsteen, waar nu nog steeds een Wit Wief zou ronddwalen.

aflevering 2: ketelmannen

Pascal en Tom reizen af naar Schiermonnikoog waar 's nachts de tjatteljued nog door de duinen spoken. Wie niet zorgt dat hij thuis is voordat de nacht valt, loopt kans voor altijd onder het zand te verdwijnen.

aflevering 3: hellehonden

Pascal en Tom reizen af naar de Utrechtse Sophie die denkt een echte hellehond gezien te hebben. Daarnaast trekken ze in het holst van de nacht, bewapend met camera en hondenbrokken, naar de Paasberg in Twente op zoek naar dit helse dier.

aflevering 4: zeemeerminnen

In de laatste aflevering gaan Pascal en Tom op zoek naar het verdronken dorp Westenschouwen in Zeeland dat door de vloek van een zeemeerman onder een dikke laag zand verdwenen is. En doen ze een poging een echte zeemeermin te vangen. 

over de makers

Tom Hofland (1990) is schrijver, maker en regisseur. Hij begon als 16 jarige als presentator bij TV Apeldoorn en verscheidene bonte avonden, maar verruilde het dorp voor de stad: Utrecht. Hij studeerde vervolgens in 2014 af als scenarioschrijver aan de HKU (Writing for Performance). Toneelteksten van zijn hand werden onder andere gespeeld op het ITs festival, theaterfestival Tweetakt en Culturele Zondag Utrecht. Zijn laatste toneelstuk Otters slapen hand in hand, met eindregie van Romana Vrede, tourde in 2014 met een heel klein auto’tje door Nederland. Tom schreef en regisseerde in 2015 zijn eerste korte film De Tafel. Samen met Pascal van Hulst schrijft hij teksten voor derden zoals de eenakter De Heremietkrab, gebaseerd op de Nederlandse mythe van de Zeemeermin.

Pascal van Hulst (Enschede, 1990) studeerde in 2014 af aan de opleiding Writing for Performance aan de HKU. Tijdens zijn studie en daarvoor bewapende hij zich tegen de verveling met een aantal muziekinstrumenten en een pennetje. Het mondde uit tot een grote klucht die inmiddels tot verscheidene bands en theaterproducties leidden op o.a. Oerol, De Parade, De Gentse Feesten en handenvol poppodia en theaters in Nederland, België en Duitsland. Inmiddels is het schrijven en musiceren een onontkoombare horde geworden tijdens de dagelijkse reis van morgenstond tot avondrood. Tussendoor houdt hij ervan weekjes weg te gaan naar plekken die zo ver weg lijken, maar dat eigenlijk niet zijn. Zoals de Ardennen en de Achterhoek.

Rinkie Bartels - camera en muziek
Gijs Knol - geluid en muziek
Luuk van Stegeren - montage
Karen van Dijk - regie