We hebben allemaal goud in handen, letterlijk. In je telefoon zitten zeker 30 mineralen waaronder zilver, koper en goud. Het terugwinnen van al al die materialen heeft een wereldwijde miljarden industrie gestart. Men noemt het urban mining en het is hot. Net als Michael in het filmpje hieronder.

Voor één gram goud heb je gemiddeld zo'n 41 mobieltjes nodig. De prijs voor een gram goud is vandaag (27 maart 2015) 35,61 euro. Jouw oude mobiele telefoon is dus geld waard. Nieuwe ondernemingen springen daar slim op in. Ze zamelen tonnen met oude mobieltjes in en slaan aan het urban minen. Een lucratieve business, maar daarnaast ook ontlastend voor het milieu. 

Dorst was wel benieuwd wat er allemaal in een oude Nokia uit 1998 -een van de eerste mobiele telefoons met Snake- zit. En sloopte het apparaat volgens een Urban Mining manual van Fairphone uit elkaar. Hieronder lees je hoe je zelf aan de slag kunt.

Dit heb je nodig

  • Een oude telefoon, dat spreekt voor zich.
  • Verschillende formaten schroevendraaiers, kleiner dan je denkt.
  • Pincet.
  • Plat sterk voorwerp. Om lekker mee te hefbomen. Wij gebruikten een bot mes.
  • Pleisters. Voor als je je snijdt aan al die kleine onderdeeltjes.

Stap 1

Verwijder eerst de batterij. Daar wil je niks mee te maken hebben. Echt niet:

stap 2

Het uit elkaar halen kan beginnen. Maak de schroefjes los. In de meeste oude telefoons zie je die duidelijk zitten, bij sommige nieuwere modellen niet. Misschien moet je daar dan maar niet aan beginnen.

stap 3

De telefoon wordt door het loshalen van de schroefjes opgesplitst in verschillende delen. Soms zitten ze erg strak op elkaar geduwd; gebruik wat extra kracht. Het is een oude telefoon. Don’t worry. Het mag kapot. 

stap 4

Dan begint nu het leukste van alles: haal alle onderdelen los. Zoek overal onder, tussen en achter. Soms zit er nog ergens een beschermend laagje op, probeer ook dat eraf te pulken. Sommige onderdelen, zoals de antenne en speaker, zitten aan de cover bevestigd. 

de oogst

Dit vonden wij in onze Nokia 5110:
 


Waar zit dan het goud? In deze Nokia is de speaker verguld, de geleiders (die kromme fliebertjes die je ziet liggen) hebben een gouden laagje en in de zwarte chips zitten gouden draadjes. 

Totaal zitten er zo'n 30 verschillende grondstoffen in je telefoon. Waaronder tin, koper, tantalum, nikkel en zilver.

Oke, en dan?

Wil je echt een gouden ring maken van je oude mobiele telefoons? Verzamel dan eerst zo'n 200 oude telefoons en bekijk een paar YouTube manuals.

Makkelijker voor jezelf en ook beter voor het milieu is het om je oude mobiele telefoons te verzamelen en in te leveren bij een van de vele inzamelpunten die Nederland rijk is. Soms kun je er zelfs nog geld voor krijgen ook. Een beetje goed voor het milieu, een beetje goed voor jou!

tegenlicht

Een ton kapotte mobieltjes, computers of ander elektronisch afval bevat zestig keer zoveel goud als een ton gouderts. Het goud in het elektronische afval is bovendien een stuk makkelijker te oogsten. Geschat wordt dat nu al 30 tot 40% van de wereldvraag naar zeldzame metalen hiermee gedekt kan worden en het is nog maar het begin. Aanstaande zondag 29 maart kom je er alles en meer over te weten in de Tegenlicht uitzending Vuil Goud. 

meer dorst