Loos werk is een podcast over werk. Dat doen we wel allemaal leuk met zijn allen, maar: waarom eigenlijk? Heeft werken wel nut? Professioneel nietsnut Leonie gaat op zoek naar antwoorden.

Loos werk wordt gemaakt door Leonie Wolters. Ze studeerde intellectuele geschiedenis in Edinburgh en maakte daarnaast radio. Leonie moet na haar afstuderen op zoek naar een baan, maar daar heeft ze moeite mee. Werken kent ze van de tijd dat ze letterlijk de hele dag niets deed bij een bank en daar wel betaald voor kreeg. Wat is werk eigenlijk? En: bestaat er wel echt nuttig werk?

Deel 1: Wat is werk?

Tijdens haar eerste baantje kreeg Leonie betaald zonder daar iets voor te hoeven doen. Nu het tijd wordt om een baan te vinden vraagt ze zich af of iedereen niets doet op zijn werk. Leonie raapt haar moed bij elkaar en vraagt het Palmyra: de chef van haar eerste baan bij de Kasbank. Zij werkt nog steeds bij hetzelfde bedrijf. Doet ze eigenlijk wel iets? Ook spreekt Leonie kunstenares Cally Spooner, die kunst maakt over werk. Verschillen de ervaringen van Palmyra en Cally teveel om Leonie een eenduidig antwoord te geven over wat werk is, of lijken deze meer op elkaar dan we in eerste instantie zouden denken?

Deel 2: Is werk nuttig?

Leonie gaat in de tweede aflevering van Loos werk op zoek naar het nut van werk. Want wanneer heeft werk dat eigenlijk? Wanneer je er voor betaald krijgt? Om te begrijpen hoe werk, nut, en geld samenhangen gaat Leonie langs bij Gerben Nap, die aan een alternatief geldsysteem werkt. Ook spreekt ze twee reclamejongens over het verband tussen nut en geld. Vinden zij hun eigen werk nuttig? En hoe vraag je dat aardig?

deel 3: niet werken

Deel 3: Niet werken<br/>Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over werk. Dat maakt de zoektocht naar de betekenis van werk niet makkelijker. In de finale van Loos werk spreekt Leonie professor arbeidsgeschiedenis Andreas Eckert en vraagt hem voor eens en altijd te definiëren wat wel en wat geen werk is. Ook spreekt ze haar oom Roy Carton, een gepensioneerd klinisch theoloog. Hij vertelt Leonie over de mysterieuze kracht van niet werken - juist onder werktijd. Ligt hier misschien een mogelijkheid voor de ervaren nietsnut?

alle afleveringen

  • Over Leonie Wolters

    Leonie Wolters maakte eerder radio voor de Wereldomroep en de studentenradio in Edinburgh. Daar studeerde ze intellectuele geschiedenis, maar luisterde vooral naar heel veel podcasts. Loos werk is haar eerste podcast-serie.

    meer podcasts