Waarom wil iemand model worden? Om gezien te worden? Om te voldoen aan een schoonheidsideaal? is het om materiële zaken, of om bij een bepaalde groep te horen, om zich bijzonder te voelen, al is het maar om het uiterlijk? Om een voorbeeld te zijn, om vastgelegd te worden, om zo te blijven bestaan?

Weet niemand dan hoe moeilijk het is om model te staan? De camera benadrukt iedere imperfectie, terwijl een kale, koude studio alles bloot legt. En dat moet tot een bevredigend resultaat komen; een pose met (bijpassende?) emotie die in het dagelijks leven niet voorkomt. Zoveel keuzes die je moet maken, zoveel bewijzen die je moet leveren, in zo'n korte tijd. Het is krankzinnig.

Ik nodigde negen meiden uit, die allen de wens hadden om model te worden. Ze mochten poseren hoe zij wilden poseren, vertellen wat ze wilden vertellen, mij laten zien wat ze de wereld wilden laten zien. Eerst in hun eigen uitgekozen kleren, daarna geënsceneerd. Negen meisjes kwamen opdagen om te poseren, terwijl ik ze filmde. 

Bente
“Voor de camera staan en shows lopen vind ik echt heel leuk, het geeft me een kick om samen te werken met getalenteerde mensen. De variëteit van het modellenleven lijkt me geweldig. Iedere dag ergens anders zijn, nieuwe mensen ontmoeten, reizen. Kate Moss is een inspiratie voor me, omdat ze een heel apart uiterlijk heeft en je kunt zien dat ze een persoonlijkheid is. Ze staat er echt en zet iets neer, heel knap. Ik denk dat ik een goed model ben, omdat ik een heel apart uiterlijk heb: zware, donkere wenkbrauwen en aparte ogen. Verder heb ik ook de maten.” 

Alissa
“Als tiener spiegelde ik me aan vrouwen met een uitgesproken schoon- en persoonlijkheid, zoals Coco Chanel en Greta Garbo. Ik wil laten zien dat modellenwerk om uitstraling gaat en niet om een bepaald beeld dat veel mensen hebben, zoals een maatje 34 hebben. Voor mij is modellenwerk de ingang naar een andere wereld waar alles om jezelf draait en waar je de kans krijgt om alle andere dingen te vergeten. Ik denk ook dat ik geschikt ben omdat ik een unieke persoonlijkheid heb, ik makkelijk ben om mee te werken. Ik leer dingen snel en kan goed aanwijzigingen opvolgen.” 

Elaine
“Als mensen mijn portfolio zien dan moeten ze soms echt drie keer kijken of ik dat wel echt ben. Ik krijg vaak te horen dat ik net een kameleon ben, omdat ik veel verschillende looks en thema’s kan neerzetten. Ik probeer me ook altijd in te leven in wat er op dat moment van wat me gevraagd wordt, ik kan heel recht en heel sterk kijken. Ik zeg altijd: beter één goede foto, dan tien met het halve werk. Helaas is het moeilijk om als klein model opdrachten te krijgen, dus probeer ik zelf voor opdrachten te zorgen. ” 

Gigi
“Ik wil model worden omdat ik het leuk vind:) Ik ben fotogeniek, heb sprekende ogen en doe altijd mijn best een bepaalde emotie over te brengen in mijn foto’s. Ik streef ernaar dat iedere foto DE foto is en die passie maakt mij tot een model. ” 

Tessa
“Ik wil laten zien dat je trots op jezelf kunt zijn, omdat je uniek bent en dat je uniek moet zijn en moet blijven. Vergelijk jezelf niet met anderen, maar verbeter jezelf door naar jezelf te kijken. Leef met kwaliteit, niet met kwantiteit en respecteer de wereld om je heen. Een ‘model’ is iemand die als ‘voorbeeld’ staat voor anderen. Ik wil een voorbeeld zijn en laten zien dat je alles kunt als je er maar hard genoeg voor vecht. Ik denk dat ik geschikt ben als model omdat ik herkenbaar ben voor andere meiden, een sportief lichaam en sterk gezicht heb (grote ogen, volle lippen, dikke wimpers en wenkbrauwen, sproeten, volle bos lang, blond haar). Verder heb ik een open persoonlijkheid en ben ik leergierig.” 

Lorraine
“Ik wil model worden omdat ik erg van mode en reizen houd. Daarbij is iedere dag weer anders. De meeste meisjes hoor je ook praten over de glamourkant van de modellenwereld: dat vind ik ook heel erg leuk. Maar ik realiseer me ook dat het heel hard werken is. De mensen die in deze branche werkzaam zijn zijn vaak hele interessante creatievelingen, en ik voel me daar begrepen omdat ze dezelfde passie hebben voor mode en schoonheid. Ik denk dat ik geschikt ben om mijn gezicht en de maten, maar ook mijn inzet want model zijn is hard werken. Ook zie ik als model veel waarde aan de modewereld, mensen onderschatten vaak de invloed van de modewereld waar gewoon heel veel geld in zit: het is serieuze business.” 

Tin Tin
“Ik was vroeger een “lelijk eendje”: ik ben gepest omdat ik vrij fors was en een dikke bril op had. Naarmate ik ouder werd, kwam het een beetje goed met mijn uiterlijk. Ik ben nu blij en tevreden met hoe ik nu ben en dat wil ik tonen en laten zien. Dus als ik dat kan met modellenwerk, waarom niet? En fotografie is een kunst en als je daar deel uit van kan maken dan is dat een hele eer. En het is altijd weer een uitdaging om iets moois vast te leggen van jezelf, mede door de fotograaf. Daarbij komt dat foto’s voor mij echt leuke herinneringen zijn!” 

Emma
“Het lijkt me heel erg leuk om kleren te showen en op een catwalk te lopen en op de foto te gaan en een nieuwe ervaring en vooral plezier te hebben!” 

Brigit
“Ik vind het geweldig om voor de camera te staan en te poseren. I love the camera and the camera loves me back! Ik ben makkelijk om mee te werken en alles staat mij goed. Iedere kleur make-up geeft me een ander gezicht, en ieder kapsel verandert iets aan mijn uiterlijk. En mijn benen zijn lang en recht.” 

Styling: Fleur Ferringa @view Agency
Labels: Femke Agema, Irene Heidens, Roparosa, Replay, Monki, Sam Fridag en Ibana Rouge. 

Dit item werd eerder gepubliceerd op een van de vorige Dorst weblogs.