Het verband tussen de Kerstman en paddosjamanen.

Het pak van de Kerstman heeft de kleuren van de Vliegenzwam

Rudolph het rendier heeft een rode neus door het eten van paddenstoelen

Kerstballen zijn eigenlijk gedroogde Vliegenzwammen in een dennenboom

De Kerstman klimt door de schoorsteen om boze geesten te verjagen

paddosjamaan

Uit onderzoek van o.a. etnobotanicus Jonathan Ott blijkt dat er een groots verband is tussen de Kerstman en paddosjamanen:
Lang lang geleden, leefden de volkeren in Noord-Europa meestal samen met een sjamaan. Deze waren onder andere verantwoordelijk voor het verzamelen van Vliegenzwammen. Deze paddenstoelen helpen je contact te maken met je onderbewustzijn en de spirituele wereld, zo konden ze samen de grote vragen des levens oplossen. Een bijzonder moment voor met z'n allen. De sjamaan droeg tijdens het oogstseizoen kleding in de kleuren van de paddenstoel. Rood en wit.
Samen met de rendieren zocht hij in de sneeuw naar de vruchten, want deze dieren zijn erg goed in het traceren van de paddenstoelen. Soms at er één een zwam en ervoer de effecten. Rudolph heeft niet voor niets een rode neus en onhandige manier van lopen. Ook de Kerstman heeft zijn rode konen en neus te danken aan de effecten van de paddenstoel.
De Vliegenzwam groeit onderaan de stam van berken- en dennenbomen en moet voor inname eerst goed gedroogd worden. Daarom werden ze tussen de takken van de bomen gehangen. Met ten gevolge: de eerste kerstballen.
Ook een veelgebruikt droogproces: de paddenstoelen in een soort sok boven een vuur hangen.
Ergens in december werd een grote bruine zak gevuld. Niet met gekleurde pakjes, maar met de drugs van Moeder Aarde.
Als onderdeel van de traditie en het ritueel klom de sjamaan door de opening in het dak van de hutten, dat fungeerde als raam en schoorsteen. Dit om alle kwade geesten weg te jagen.

de vliegenzwam

De Vliegenzwam is de koningin onder de paddenstoelen en wordt gebruikt als wip door Kabouter Spillebeen (ja die: “…Rood met witte stippen”). De zwam wordt ook wel Amanita Muscaria genoemd en het is een paddo. Als je het eet heeft het verscheidene effecten, onder andere:
-hallucinatie, bijvoorbeeld dat jij, anderen of objecten lijken te vliegen
-je voelt je warm en gelukkig
-neiging tot zingen en dansen

In naam van de paddosjamaan roep ik jullie op. Laten we niet naar de Kerstmis gaan, geen vermogen uitgeven aan cadeau’s, maar met familie en vrienden genieten van de geestverruimende en verlichtende paddenstoel.

Love en Enlightment

LET OP!

LET OP: Laat je goed informeren door een specialist. Vliegenzwammen kunnen ook giftig zijn. En er zijn zeer giftige paddenstoelen die erop lijken. In Nederland zijn ze bijna niet te vinden, dus als je voor je hele gezin en al je vrienden genoeg Vliegenzwammen wilt vinden kan je beter naar Rusland, Siberië en Oost-Europa afreizen. Daar zijn ze ook van hoogwaardige kwaliteit.

Dit item werd eerder gepubliceerd op een van de vorige Dorst weblogs.