Niet zo lang geleden was een smoothie nog het woord dat je ouders niet konden uitspreken, of de banaan die je vergeten was onderin je tas.

Het lijkt wel gisteren dat een chocolade soufflé nog een mysterieus gerecht was dat je op een slome zondag voorbij had zien komen in een Engels kookprogramma. Inmiddels zijn het fotogenieke dagboekfragmenten, gastronomische horoscopen. Het fotograferen van eten is lange tijd iets geweest waar menig snackbar de spot mee leek te drijven, maar als overnachts lijken de meeste van mijn vrienden alleen nog gedrapeerde dingen te eten en koffieconcepten te drinken. Daar komt nog eens bij dat, zij die wel van een #foodventure houden, dit bijzonder graag delen via Facebook, mail en vooral op Instagram. Onder zoektermen die veelal binnensmonds plaatsvinden, geven zij met het aantal #nomnom, #miamiam of #ヤムヤム aan hoe lekker iets smaakt afhankelijk van de taal waarin je smakt. Instagram geldt hierbij als het digitale walhalla van de smaakpapillen. Zo werden er onlangs 6,629,755 foto's geupload onder #food en zijn er alleen al 1,523,010 hits voor #Nutella. Inmiddels beschrijven mensen hun bui door hun lunch te beschrijven. In een poging deze zogenoemde #foodies beter te begrijpen, heb ik mij verdiept in een wereld waar hamburgers zegevieren en agavesiroop het nieuwe zwart is. Al snel leerde ik de volgende groepen te onderscheiden: 

De #FOODSETTER heeft het voor elkaar. Nog voordat jij voor de derde keer hebt gekeken wat er in je lege koelkast staat hebben zij al foto's van hun brunch op bed met je gedeeld. Denk aan Thaise thema’s, yogabillen, #chillheid en alles dat in essentie met het elimineren van het lichamelijke en onreine verlangen te maken heeft maar op mijn computerscherm juist dat opwekt. De foodsetter is je altijd een stapje voor, ook omdat zij gepofte quinoa eten terwijl jij en ik nog denken dat rietsuiker gezonde suiker is. 

"We leerden elkaar kennen op 19 december en op 21 december stuurde hij mij al een foto van Leverkaas!" zegt vriendin C op ontzette toon. Ze heeft zijn nummer verwijderd, nadat hij nog geen maand later een filmpje van zijn mond mailde waarin hij steeds een trage hap liet glijden. We hebben het hier over een groep mensen die het spel van de verleiding speelt door middel van #FOODPORN. Door deze openhartige pogingen is al menig netvlies voorgoed verziekt. Dat liefde door de maag gaat lijkt voor hen een gegeven, maar door wiens maag dat is doet er voor deze groep niet toe.

De groep van de #FOODFARMER is vooral groot onder mijn Hongaarse Facebookvrienden. Bij hen geldt eten het meest als een activiteit. Zo laten ze zich graag samen met hun eten fotograferen en is dat eten vaak een pasgeschoten hert of een aan de haak bungelende vis. Nou is dit misschien het beste moment om de traditionele keuken vast te leggen. Zowel als het om de Hongaarse keuken gaat, waar aardappelen tot groente gerekend worden en het vlees liefst vormloos geserveerd wordt. Maar ook onze dampende hutspot laat zich beter op de akker fotograferen.

Tijdens het eten houdt de #FOODAHOLIC liever de mond dicht. Toch lijken zij van allen het meest met eten bezig te zijn. Met namen als _sweetlikecinammon en thinspiration zijn negen van de tien van hun Instagramfoto's gewijd aan druipende hamburgers en uitpuilende clubsandwiches. Dat zij de calorieën uit eten proberen te kijken blijkt als hun volgende foto’s hun minuscule lichaampjes in de badkamerspiegel tonen. 

Tot slot is er de #FOODFOOL. Deze groep richt zich naast het bespotten van de eerder genoemde groepen, graag op de dingen die je liever niet eet. Op Facebook delen zij hun eten in de vorm van bizar verpakte producten uit de toko of de gerechten op het menu met de vreemdste naam. De foodfool is daarmee het veelzijdigst van alle groepen, omdat zij zowel pizza’s met knakworstjes in de korst als gepeperde mango slierten aan bod laten komen.

Misschien valt er wel wat over mensen te zeggen aan de hand van wat ze in hun mond stoppen. Toch neemt zijn wat je eet bizarre vormen aan zodra je profielfoto een Japanse zeewiersalade is. Fazanten en granaatappels worden al eeuwenlang op schilderijen afgebeeld, maar nog nooit spiegelde de lunch een stemming voordat het avondeten in de pan zat. Zijn foodies vuile opscheppers of maken likes je eten inderdaad smakelijker?