deze zomer ging illustrator doeke van nuil namens dorst de verschillende afstudeerexposities van de nederlandse kunstacademies af op zoek naar illustratietalent. hij koos vier illustratoren, vroeg hen wat ze vooral niet leuk vinden om te maken en gaf de opdracht juist dat te doen.

De komende vier weken is het werk van deze illustratoren te zien in de VPRO Gids en kom je hier meer over deze talenten te weten. Margeet de Jong (1989) studeerde aan ArtEZ in zwolle en zij bijt het spits af met het thema economische zaken. Lees hier het interview en bekijk in de VPRO Gids het hele item van Margreet.

'Als ik mij kut voel, hoef ik daar geen schilderij van te maken.'

Margreet (23)


Je bent net afgestudeerd, maar wat en wie ben je nog meer?

Ik ben vrij degelijk. Huisje, boompje, beestje idee. Ik ga absoluut voor het illustratie-vak, maar het is niet zo dat mijn leven ervan afhangt. Veel studenten halen nachten door, maar ik ben meer van de 9 tot 5 mentaliteit. 's Avonds doe ik ook graag andere dingen zoals volleyballen, filmkijken of onkruid wieden. 

Wat zeg je op verjaardagsfeestjes van een oom of tante als ze vragen wat je doet?
Dan zeg ik dat ik op de kunstacademie zit, maar dat ik geen kunst maak. Ik vind mijzelf geen kunstenaar. Ik ben iemand die illustraties/plaatjes maakt bij tekst. Als ik mij kut voel, hoef ik daar geen schilderij van te maken.

Wat zouden je vader of moeder zeggen van het werk dat je maakt?
Nou, die zijn een beetje boers. Maar ik hoorde mijn vader een keer tegen de buurman zeggen dat ik mooie dingen maak. Dat was heel lief. Ik weet dat ze trots op mij zijn, maar ze zullen het nooit direct zeggen. Misschien is dat iets Fries. Ik kom namelijk uit Friesland. 

'Margreet maakt mooie dingen.'

De vader van Margreet tegen de buurman


Wat wilde je vroeger later worden?

Politie op paard. Het was zo imponerend wanneer je als peuter of kleuter zo'n gevaarte tegenkwam. Heel vroeger was ik gek op paarden, maar toen ik 12 jaar was vond ik paarden opeens dood eng. Met vriendinnen zo'n verzorgpony borstelen was dus ook niets voor mij.

Wat wil je nu later worden?
BEROEMD. HOOFDLETTERS. Nee, ik wil gewoon kunnen leven van wat ik maak. En het is mooi als mensen je werk kunnen waarderen en het misschien willen hebben.

Wat had je vroeger op de middelbare school als cijfer op je rapport voor tekenen?
Een 8 of 9. Of een 10. Of hoger. Hahaha, schrijf maar '8' op.

Wat ga je vanavond doen als je thuis bent?
Een biertje drinken en vroeg naar bed. Of twee biertjes drinken en dan ietsje later naar bed.

'Ludo is zo lekker sneaky en een beetje een maffia-baasje. Daar houd ik wel van.'

Margreet (kent GTST)


Het leven bestaat uit keuzes maken. Zo ook voor Margreet de Jong en daarom kreeg zij een aantal dilemma's voor haar kiezen:


Je handen eraf of je ogen eruit?
Je handen eraf. Ik ben iemand die graag naar dingen kijkt. In mijn hoofd kan ik ook beelden maken. Het is dan jammer dat ik deze beelden niet meer op papier kan zetten, maar ik heb ze dan nog wel in mijn hoofd.

Damien Hirst of Fiep Westendorp?
Damien Hirst. Ik houd wel van een beetje gruwel.

Ludo of Janine?
Ludo (giechelt). Janine is zo irritant omdat ze overal wat achter zoekt. En Ludo is zo lekker sneaky en een beetje een maffia-baasje. Daar houd ik wel van.

Of de rest van je leven met je handen er nog aan bij de Albert Heijn werken óf de rest van je leven zonder handen illustraties proberen te maken en dan dus niet bij de Albert Heijn werken?
Bij de Albert Heijn werken. Wat is dit nou voor vraag? Dan kun je toch 's avonds nog dingen doen?

Celine of Dion?
Dion, want ik val op mannen.