deze zomer ging illustrator doeke van nuil namens dorst de verschillende afstudeerexposities van de nederlandse kunstacademies af op zoek naar illustratietalent. hij koos vier illustratoren, vroeg hen wat ze vooral niet leuk vinden om te maken en gaf de opdracht juist dat te doen.

De komende vier weken is het werk van deze illustratoren te zien in de VPRO Gids en kom je hier meer over deze talenten te weten. Deze week is het de beurt aan illustrator Clemens den Exter (1991). Hij studeerde dit jaar af aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam.

‘Als ik niet bezig ben achter mijn computer zit ik te papiermacheën en maak ik sculpturen van hout.’

Clemens over hobby’s en vrije tijd

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben illustrator, animator, én Clemens. En wat ik doe? Ik drum en maak o.a. lesmateriaal voor kinderen, videoclips voor bands en als ik niet bezig ben achter mijn computer zit ik te papiermacheën en maak ik sculpturen van hout. 
O ja, Ik woon nu nog in Den Haag, maar verhuis binnenkort voor een half jaar naar New York. Dat ligt in Amerika. Mijn ouders komen er vandaan en ik ga gewoon tot het geld op is.

Wat zeg je tegen je familie wanneer het gaat over wat je doet?
Mijn ouders zijn allebei kunstenaars. Vroeger maakte mijn vader veel illustraties, dus met hem kan ik daar heel goed over praten. Ook heeft hij net als ik veel gedrumd, dus ik ben eigenlijk een verschrikkelijke remix van hem. Maar dat is niet bewust gebeurd; ik denk dat ik dat geërfd heb. Net zoals ik het kleurgebruik van mijn moeder heb geërfd. Toen vrienden van mijn ouders naar mijn eindexpositie kwamen, zeiden ze bijna allemaal: ‘wow, je hebt het kleurgebruik van je moeder!’. Ik denk dat je naast een neus of oren ook het kleurgebruik of smaak van iemand kan erven.

'Ik heb in mijn eerste levensjaren niet veel gezegd.'

Clemens over zijn jeugd

Wat is je favoriete Disney-film?
The Lion King! Mufasa! Ik vond (en vind) dat verhaal erg leuk. Als kind woonde ik in New York. Ik had Nederlandstalige ouders, maar Engelstalige vriendjes. Het was voor mij lastig om een taal te kiezen, dus ik heb in mijn eerste levensjaren niet veel gezegd. Maar wat ik wel kon zeggen was ‘Lion King’ en ‘zakdoek’!

Is er iets dat jouw werk typeert?

Mijn werk? O zo. Kleur, denk ik. En Humor. Ik probeer niet te serieuze dingen te maken. De gekke dingen die ik tegenkom en de humor die in mij zit, probeer ik in mijn werk te stoppen. Ik hoop dat ik een illustrator word waar mensen van moeten grinniken en glimlachen.

Je noemt jezelf ‘één van de langste illustratoren van Nederland’. Hoe zit dat? En hoelang ben je?
Het is maar een grapje. Ik ben 1.93 meter, het valt dus wel mee. Het is ook maar een tekstje. Mensen zeggen weleens dat ik eigenlijk niet zo heel lang ben en dat er wel langere illustratoren bestaan. Ik heb ook nooit gezegd dat ik de allerlangste ben.

'McDonald's.'

Clemens over jeugdherinneringen

Heb je een jeugdheld?
Michael Jackson. Ik tekende vroeger in mijn tekenboekjes Michael Jackson als een superheld. Gizmo van the Gremlins was dan zijn sidekick. Volgens mij heb ik wel vijf boekjes vol getekend met deze twee helden.

Wat is je eerste jeugdherinnering?
McDonald's.

Fiep Westendorp of Damien Hirst?
Fiep! Fiep! Fiep!!

Action of de Xenos?
Clemens: De Xenos. Het is een beetje een guilty pleasure. De Action ken ik niet.
Redactie: ... :(

Of de rest van je leven met je handen eraan bij de Albert Heijn werken en dan niet illustreren of de rest van de leven met je handen eraf illustraties proberen te maken en dan niet bij de Albert Heijn werken. Je mag er even over nadenken.
Ik denk eigenlijk dat de tweede optie nog wel publiciteit en succes op kan leveren. Het wordt wel hard werken, maar waarschijnlijk word je dan best snel een cultheld.

Bekijk in VPRO Gids #36 (p. 22-23) de illustratie van Clemens. Hij zei ons niets met de dood te hebben en daarom gaat zijn illustratie juist over de dood.