deze zomer ging illustrator doeke van nuil namens dorst de verschillende afstudeerexposities van de nederlandse kunstacademies af op zoek naar illustratietalent. hij koos vier illustratoren, vroeg hen wat ze vooral niet leuk vinden om te maken en gaf de opdracht juist dat te doen.

Carolien Westermann (1988) maak het kwartet van illustratoren compleet. Zie de VPRO Gids voor haar illustratie en lees hier het interview met haar. Carolien heeft niets met 'iets wiskundigs' en laten we nu net dát voor haar hebben uitgekozen.

'Buiten het illustreren drink ik een beetje bier in de stad.'

Carolien over het indelen van vrije tijd.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Carolien Westermann, illustrator en afgestudeerd aan de HKU in Utrecht. Buiten het illustreren drink ik een beetje bier in de stad. Netwerk ik een beetje en fiets ik. Een beetje. 

Wat vertel je op familiefeestjes over wat je doet?
Dat ik illustrator ben. ‘O, tekenen dus?’. ‘Ja’.

Hoe zou je moeder tegen haar vriendinnen zeggen wat je doet?
Mijn moeder kent het wereldje min of meer, dus zij vindt het wel leuk wat ik doe. Ze zegt misschien iets als: ‘Carolien tekent voor kinderboeken, artikelen en magazines. En ze verbeeldt eigenlijk wat andere mensen niet zouden kunnen bedenken'. Hahaha, ik hoop dat mijn moeder dat zegt. 

Wat heb je tijdens opleiding niet geleerd?
Hoe je als professioneel illustrator aan het werk komt, hoe je het beste kan netwerken en hoe je uitgeverijen moet benaderen. Eigenlijk hoe je professioneel te werk moet gaan.

'Ik sta op en ga naar bed met netwerken.' 

Carolien over slapen.

Hoe ver zou jij gaan om jouw kunst te promoten?
Geen idee. Hoe ver is ver? Ik zou niemand pijn willen doen.

Wat is je plan voor nu?
Netwerken. Ik sta op en ga naar bed met netwerken. Nee, dat valt wel mee. Maar ik ga wel veel expositieplekken af waar ik in ieder geval mijn kaartje kan achterlaten. En mailen. Ik mail me suf. Je moet het toch zelf voor elkaar krijgen. Momenteel heb ik contact met een uitgever om misschien een prentenboek te illustreren.

Wat doe je als je geen inspiratie hebt?
Of ik doe niets, of ik ga fietsen. Door de natuur of gewoon wegfietsen.

Wat is jouw favoriete Disney-film?
Frank en Frey, ik houd van vosjes! Vosjes zijn mijn lievelingsdieren.

Proppen of vouwen?
Proppen.

Raffish of Men2B?
Geen idee. Ik weet niet wat dat zijn.

Adopteren of baren?
Baren. Ik wil wel eigen kinderen.

Wie of wat is jouw voorbeeld?
Isabelle Arsenault. Zij illustreert prentenboeken en kinderverhalen. Het is echt heel mooi.

Wat ga je straks allemaal doen?
Ik ga naar een modeshow in Amsterdam! Ik ben nog nooit bij een modeshow geweest, dus ik heb even een nieuwe broek gekocht.