deze zomer ging illustrator doeke van nuil namens dorst de verschillende afstudeerexposities van de nederlandse kunstacademies af op zoek naar illustratietalent. hij koos vier illustratoren, vroeg hen wat ze vooral niet leuk vinden om te maken en gaf de opdracht juist dat te doen.

De komende vier weken is het werk van deze illustratoren te zien in de VPRO Gids en kom je hier meer over ze te weten. Lieke van der vorst (1989) maakte als derde illustrator bovenstaande illustratie. Zij studeerde aan AKV St. Joost te Breda. En omdat de Kamasutrabeurs alweer voor de deur staat (27, 28 en 29 september in Utrecht) is haar thema voor de illustratie seks, of erotische lifestyle als je het zo wilt noemen.

Je bent net afgestudeerd, maar wat en wie ben je nog meer?
Ik ben  Lieke, 24 jaar en geboren in Kaatsheuvel.

Heb je dan ook bij de..
Ja, ik heb ook bij de Efteling gewerkt. Dat moet blijkbaar als je hier geboren bent. 

Wat zou je moeder zeggen van het werk dat je maakt?
Ik denk dat ze het wel lief vindt. Mijn moeder is misschien wel mijn grootste fan. Althans, dat hoop ik. Toen ik klein was en ik met mijn ouders ging winkelen in Tilburg - want daar was het allemaal te doen - mocht ik vaak mooi papier, schildersezels en bijzondere potloden uitkiezen. Mijn ouders hebben het illustreren altijd wel gestimuleerd.

Wat wilde je vroeger later worden?
Ooit wilde ik archeoloog worden. Dat woord kende ik toen al. En daarna, op het St. Lucas wilde ik tatoeëerder worden. Dat woord kende ik toen ook al.

'Ik wil dus eigenlijk eerst een webshop beginnen en daarna een commune oprichten.'

lieke, over de toekomst

De kunst die je nu maakt is best wel lief, dit staat toch wel een beetje in contrast met je tatoeëerdromen.
Klopt, maar ik heb bij tatoeëren wel iets anders in mijn hoofd dan gruwelijke slangen, dode schedels of je hele leven tribals op onderruggen tekenen. Ik zou juist lieve dingen als tatoeages willen tekenen, want dat kan ook. Ik heb nu al wel een aantal tatoeages ontworpen, maar zelf zetten is een vak apart.

Wat wil je nu later worden?
Ik zou heel graag mijn site verder uit willen breiden. Maar het lijkt mij ook heel gaaf om met een grote groep vrienden ergens te gaan wonen en een moestuin-zelfvoorzienende plek te creëren. Een plek waar je samen aan iets kunt bouwen, en een winkel opzet waar je met allerlei creatieve mensen samen een hele grote moestuin bijhoudt. Ik wil dus eigenlijk eerst een webshop beginnen en daarna een commune oprichten.

Je hebt al veel plekken waar je verkoopt?
Ik heb nu ongeveer dertig plekken in o.a. Nederland, Zweden en in Duitsland. Twee jaar geleden heb ik heel erg mijn best gedaan, en het is allemaal begonnen met een winkeltje in Breda.

Dus je kan er een leuke boterham van kopen?
Nou, dat valt nog best wel mee. Ik heb er nog nooit geld mee hoeven te verdienen en ik krijg nu nog stufi, dus ik heb het nog niet echt nodig.

Wat ga je vanavond doen als je thuis bent?
Nou, salade uit de tuin eten. Met mijn moestuin moet ik wel elke dag sla eten.

Zeepaarden of panda’s?
Zeepaarden!! Uitroepteken!! Ik weet alleen niet waarom, want je ziet een zeepaard nooit in het dagelijks leven. Alleen soms dood op zo’n marktje.

Of de rest van je leven in je eentje in een donkere en vochtige grot kunst maken, of nooit meer kunst maken en in een mooie stad wonen met veel natuur en veel vrienden die je aardig vinden en waar altijd lekker eten is en je nooit wordt gepest en iedereen altijd met bloemen strooit?
Dit is een gemene vraag. Eten! Ik ga toch voor de tweede keuze, ik vind eten toch wel heel belangrijk. En vrienden ook. De stad is wel iets minder. Als de keuze echt ligt tussen een soort commune met eten en vrienden en een moestuin óf tekenen in een vochtige grot, dan ga ik sowieso niet voor de grot.  

'Mijn grootste angst is dat ik mijn huis uit moet voordat de rode kool is geoogst.'

lieke, over angst

Damien Hirst of Fiep Westendorp?
Ik denk dat Fiep Westendorp meer bij mij past. Ik vind de discussie die Damien Hirst opwekt interessant.

Wat is je droomopdracht?
Ooit een eigen winkel hebben waarin alles liekeland-achtig is. Elk potje, elk kastje, elk muurtje.

Wat is je grootste angst?
Dat ik mijn huis uit moet voordat ik mijn moestuin heb kunnen oogsten. Ik mag sowieso tot december wonenen waar ik nu woon, dus met de maiskolven komt het wel goed. De rode kool en boerenkool daarentegen zijn een beetje eng.