Smartphonebezitters boffen maar. Ze hebben de beschikking over honderden Japanse emoji’s: geëvolueerde smileys om WhatsApp conversaties mee te versieren. Veel plaatjes spreken voor zich: een gniffelende aap, een lachende drol, een gebroken hart. De emoticons in de categorie eten en drinken zijn een stuk obscuurder. Wat zijn de Japanse lekkernijen die emoji ons voorschotelt? De beginselen van de emoticonaire
gastronomie.

dit is wat je denkt dat het is

 Je eet drie paar schoenen op als die kom vol slierten geen noedelsoep is. Over de wit-roze lekkernij tast je in het duister. Is het een gedecoreerd likkoekje? Een stuk marsepein? Of een tandbedervend snoepje dat smaakt naar Maoam en naar meer?

dit is wat het is

De pot schaft geen schoeisel, maar ramen: eiernoedelsoep die je in Japan op elke straathoek kunt krijgen en waar zelfs een film over is gemaakt (Tampopo). Er zijn ongeveer net zo veel varianten van ramen als er Japanners zijn. Een goed bord ramen wordt opgevrolijkt met narutomaki: het snoepje dat geen snoepje is, maar een gestoomde viscake. De roze spiraal is geïnspireerd op de woeste draaikolken in de Straat van Naruto, een zeestraat tussen de Japanse eilanden Awaji en Shikoku. Narutomaki koop je in de vorm van een ingevroren staaf, waar je plakjes vanaf kunt snijden. Ik vond er een in de vriezer van de Koreaanse en Japanse delicatessenwinkel Shilla in de Amsterdamse buurt Buitenveldert.

dit is wat je nodig hebt (2 personen)

Zo’n beetje alle ramenrecepten hebben varkensbot als hoofdingrediënt. Mijn maag staat niet gedogend tegenover varkensbot, dus dat ontbreekt in deze lijst.

Bouillon:
4 kopjes water
1 zakje dashi bouillon (van 5 gram)
4 eetlepels witte miso (gefermenteerde sojapasta)
1 eetlepel sake
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel suiker

Dingen om in de soep te stoppen:
2 porties ramen (noedels)
2 hardgekookte eieren, in de lengte gehalveerd
1 blik babymaiskolfjes, gehalveerd
1 bakje shiitake
1 bakje taugé
2 bosuien, in ringetjes
2 wortels, in dunne repen
1 teen knoflook
3 centimeter gember
een paar plakjes narutomaki
een paar repen nori (zeewier)

Hoor ik daar iemand een gemakszucht slaken? Dineren met zo’n plastic zak instant noedels is de hoogste vorm van culinaire kreupelheid en alleen geoorloofd voor mensen die gastronomisch invalide zijn verklaard. 

dit is hoe je het klaarmaakt

Zorg dat je eerst de eieren net niet hard hebt gekookt. Snij ondertussen de groente. Breng de bosui, mais, nori en eieren alvast onder in diepe borden of kommen. Kook de ramen en leg ze naast de groenten in het bord. Verhit een beetje olijfolie in een grote pan. Bak de wortel, taugé en shiitakes kort met de knoflook en gember. Giet de bouillon (die je dus al had moeten maken) erbij, laat even koken en schenk in de borden. Maak het gezellig met de narutomaki.

dit is hoe het smaakt

De zoutige smaak was even wennen, maar werd met de hap lekkerder. Ik heb in geen tijden zo’n speciale soep over mijn spijsverteringskanaal laten varen. 

dit is mijn oordeel