De 11 meest voorkomende reacties als je vertelt dat je een hoorspel hebt gemaakt.

1. Van een bevriende filmregisseur:
“Goh. Een hoorspel. Hartstikke leuk. En weet je wat dan echt leuk zou zijn? Als je dan ook kon zien hoe de acteurs eruitzien. En in wat voor ruimte ze zijn. En wat voor kleding ze dragen. Dat zou een hele di- mensie toevoegen. Was er maar een manier om beeld bij geluid te kunnen maken hè?”

2. Van een zendercoördinator:
“Leuk! Wel max. drie minuten hoor. Anders zappen mensen weg. Dan programmeren we het prime time. Zeg rond twee uur ‘s nachts? Hou wel even rekening met het feit dat je publiek dan gemiddeld 63 is. Dus ze moeten niet te snel praten. O, en we onderbreken ‘m voor het voetbal.”

3. Van mijn hippe, Amsterdamse nichtje van 17:
“Een hoorspel? Kan dat op de Xbox?”

4. Van een bevriende theaterregisseuse:
“Jeetje. Een hoorspel. Wat leuk. En hoe leuk zou het dan zijn als daar dan een live publiek bij zit! Dan kan je meteen de acteurs ook een beetje aankleden als de personages. En misschien een decortje bou- wen. Misschien hoef je het dan ook helemaal niet op te nemen! Ik zie het helemaal voor me.”

5. Van Jelle Brandt Corstius:
“Luisteren mensen daar nog naar joh?”

6. Van mijn tante:
“O, heerlijk retro. Wij luisterden vroeger ook heel veel naar hoorspelen. En toen kregen we een TV.”

7. Van mijn vriendin:
“Ik vind het echt heel leuk. We hebben natuurlijk wel net die dure vakantie geboekt. Ik bedoel: ik vind het echt heel leuk hoor. Maar. Weet je wel.”

8. Van iemand op een feestje:
“Goh, wat leuk. Je doet het ironisch toch? Ja, cool. Deze snor is ook ironisch hoor.”

9. Van een oud-klasgenoot:
“O, ik luister altijd hoorspelen voor het slapen gaan. Ik kan me de volgende dag nooit herinneren waar ze over gingen, maar het slaapt wel heerlijk. Ik kijk er naar uit om in slaap te vallen op jouw hoorspel!”

10. Van iemand die kunstwetenschappen studeert:
“O, het is een soort statement tegen het vluchtige van het internet natuurlijk. Waar alles gewoonlijk in hapklare brokken van 3 minuten gepresenteerd moet worden, maak jij een langzaam ding van een kwartier waar je alleen naar kan luisteren. Het is een vorm van conceptuele kunst: de aanwezigheid van het hoorspel ironiseert de viral of leuke dingen op facebook. Knap hoor.”

11. Van mijn moeder:
“Och jongen.” 

Daan Windhorst schreef de luisterserie Bureau Breda, die vanaf 30 april te horen is bij VPRO Dorst. In Bureau Breda neemt man van de wereld Jelle Brandt Corstius je mee naar de redactie van De Bredase Gezinsbode, misschien wel de bijzonderste krantenredactie van Nederland.