Lisette Jacobs is fotograaf en houdt zich dagelijks bezig met het vastleggen van bijzondere mensen in haar leefwereld. Ze gaat hiervoor interacties aan met mensen die haar ontroeren, vanwege hun uiterlijk of manier van leven, om ze zo intiem mogelijk voor de lens te krijgen. Voor Dorst bezocht ze Jurjen, de Cowboykapper.

Jurjen (63 jaar) is al 40 jaar de enige Nederlandse kapper in de
Jan Evertsenstraat in Amsterdam. Naast knippen is hij ook nog eens roadcaptain van een motorclub van 300 man en doet hij aan airbrush-kunst op kleding en vrachtwagens. 

"Ik vroeg of er ook nog wat in de bh zat en toen liet ze haar borsten zo groot als koolrapen zien!"


‘Mijn oom Joop had een kapsalon en daar kwamen alleen maar oude mannetjes die met een tondeuse bewerkt werden en waar smeuïge baarden bijgeknipt werden. Ik dacht toendertijds: gatsie, de hele dag met je handen in die vieze, vettige haren. Ik was net afgestudeerd in de elektra, maar werd toch nieuwsgierig en ben eens gaan kijken in een de kapsalon waar ik meteen zag wat een mooi vak het eigenlijk is! Knippen is wel echt mijn specialiteit, mensen komen van ver om zich door mij te laten knippen want niet alle kappers kunnen nou echt goed knippen. Ik zeg dan ook vaak: een schaar in je hand maakt je nog geen kapper.

Er gebeuren hier ook wel eens rare dingen, laatst kwam er een balletdanseres in een tutu de salon ingerend. Ze maakte een handstand en toen zag ik dat ze geen onderbroek aanhad! Ik denk dat ze mij wilde versieren of in ieder geval zichzelf graag laten zien. Of laatst was ik bezig met een klant en toen liep ik naar achteren om iets te halen. Toen stond zijn vrouw in een keer achter mij en vroeg of ik gek was op goud. Toen deed ze haar shirtje omhoog en liet haar bh vol met gouden stiksels zien. Ik vroeg of er ook nog wat in de bh zat en toen liet ze haar borsten zo groot als koolrapen zien! Ik vroeg of ik er een kusje op mocht geven en daar heb ik een mooie foto van gemaakt als aandenken. Verder is er niks gebeurd hoor, maar vond het wel een bijzonder moment. Mijn vrouw komt hier af en toe schoonmaken in de salon maar als ze er niet is, kijk ik wel uit het raam naar mooie vrouwen. Mijn vrouw vindt het niet erg, ze weet dat ze met een aantrekkelijke man is getrouwd. Ze zegt dat ik ogen heb gekregen om te kijken maar dat ik mijn handen in mijn broekzak moet houden.’ 

Wiliam, 69 jaar:
‘Het is altijd gezellig hier in de kapsalon. Ik kom hier al 3 jaar en heb veelver- schillende modellen in mijn haar gehad. Ik heb zelfs haar tot over mijn schouders gehad, echt heel lang. Nu heb ik kort aan de zijkant en wat langer op mijn achterhoofd. Ik ben een zeer tevreden klant.’