babi pangang

Ha, beste Mijn-vader-is-een-afhaalchineesluisteraar. Jij hebt naar de podcast geluisterd en je hebt misschien zelfs wel een beetje trek gekregen. We nemen het je niet kwalijk hoor. Sterker nog, wij faciliteren jouw diepste behoeftes. Want laten we eerlijk zijn: je wekelijkse doodgekookte hoopje hutspot met blikgroenten en kokhals-karbonaadje, is het inmiddels ook niet meer helemaal. Nee, jij hebt behoefte aan Neerlands meest culinaire hits van buiten de grenzen. Dus kijk niet verder en kook jezelf helemaal de moeder met deze originele recepten uit onze podcastserie Mijn Vader is een Afhaalchinees. Ditmaal: babi pangang - naar recept van chef-kok Alexander Wong.

zoetzure heerlijkheid

Zoetzure en sauzige heerlijkheid met krokant varken, wie wil dat nou niet? En nee dit prachtige gerecht is niet gemaakt om op je schootje te verorberen onder het genot van een aflevering Studio Sport. Nee! Maak dit voor jezelf en al je vrienden! En doe dan meteen de test: wie van je vrienden kan zichzelf niet bedwingen als je zegt dat je ze babi pangang voorschotelt door direct ‘SAMBAL BAI! KLOEPOEK! HAHAHA!!!’ uit te kramen? Gefeliciteerd, je hebt je racistische vriend weten te identificeren en die kun je nu voorgoed uit je leven wegsnijden. Handig

wat dan?!

voor de atjar

100 gram witte kool
100 gram wortel
10 gram kurkuma
200 ml witte azijn (5%)
200 gram suiker    
10 gram venkelzaad

 

 

voor de saus

-/+ 400 gram blik ananas + het vocht
10 gram sambal oelek
30 ml citroensap
100 ml sinaasappelsap
70 gram tomatenpuree
100 gram bruine basterdsuiker
20 ml gembersiroop
10 gram gember
50 ml tomatenketchup
 

voor de babi pangang

-/+ 1000 gram varkensprocureur (liefst met bot en aan 1 stuk)
1 liter water
60 gram zout
1 liter water
4 steranijs
50 gram gember
10 ml donkere sojasaus
50 ml lichte sojasaus
50 ml ketjap manis

hoe dan?!

de atjar

  • Hak de witte kool en de wortel helemaal een ongeluk. En ik bedoel fijn. Écht mega fijn.
  • Bak het venkelzaad in een pan (zonder olie).
  • Blus af met azijn. Zodra het kookt, gooi de suiker en kurkuma bij en roer tot het opgelost is.
  • Zet het vuur uit en gooi de witte kool en wortel in de pan.
  • Laat afkoelen voordat je het gebruikt, anders verbrand je je bek.

de saus

  • Bak de tomatenpuree, sambal en gember in een pan.
  • Blus af met sinaasappelsap en citroensap.
  • Doe de ananas en het vocht uit het blikje in de pan.
  • Doe de gembersiroop, ketchup en basterdsuiker in de pan en breng aan de kook.
  • Mix het met een staafmixer.

de babi pangang

  • Maak pekel (jaja) door 60 gram zout te mengen met 1 liter water.
  • Leg de varkensprocureur in de pekel voor 12 uur (of de hele nacht) in de koelkast. ‘Wie wacht heeft de kracht’, zei niemand ooit omdat dit spreekwoord eigenlijk niet bestaat, maar in principe wel de lading dekt.
  • Leg de varkensprocureur in een bak met koud water en spoel het onder een lopende kraan af. Het zout moet kunnen wegspoelen.
  • Breng 1 liter water aan de kook met 4 stukken steranijs, de donkere sojasaus, de lichte sojasaus en de ketjap manis.
  • Zodra het kookt zet het vuur zachter en doe voorzichtig de varkensprocureur in de pan.
  • Pocheer* voor minimaal 1 uur op 80 graden. Check met je vleesthermometer de temperatuur van het water. Uiteindelijk zoek je voor het vlees een ideale kerntemperatuur van 62 graden). (Pocheren? Huh? Check hieronder voor tips)
  • Na het koken, haal het uit het kookvocht en laat afkoelen.
  • Snij de babi pangang in plakken en frituur voor de ultieme krokante goodness op 185 graden.
  • Hak de babi pangang in kleine stukjes
  • TYF ALLES BIJ ELKAAR EN JE HEBT BABI PANGANG (dat dus niet echt Chinees is, as you know want je hebt uiteraard de podcast geluisterd)
  • Kom klaar van de lekkerheid.

tips

* tips voor vlees pocheren

  • Breng de vloeistof aan de kook
  • Leg het vlees in de vloeistof.
  • Optioneel: voeg na enkele seconden wat koud water of bouillon toe om de temperatuur snel te doen dalen tot 80°C. Je kan ook iets langer wachten en niks toevoegen.
  • Laat het vlees lekker langzaam garen in de vloeistof. De vloeistof geeft de warmte snel en gelijkmatig door en het geeft smaken af aan het vlees.

taco tip

In de podcast wordt dit recept gemaakt met taco’s. Ook dat is zeker het proberen waard! Maar wil je iets traditioneler zijn? Eet met wat heerlijke witte rijst.

 


 

benieuwd naar de podcast?

Abonneer je op Mijn vader is een afhaalchinees via ► iTunes of ► Stitcher en mis niks!