Reis mee met filmmaker Rik langs de route die donororganen afleggen op weg naar een nieuw lichaam.

Rik (34) is filmmaker en woont in Rotterdam. Hij noemt zichzelf een grote liefhebber van het kleine geluk. Als filmmaker maakt hij graag verhalen met complexe personages die goed én slecht zijn. Hij is gespecialiseerd in het maken van portretten. Zijn interesse in geschiedenis is vaak terug te zien in zijn films. Daarnaast is Rik een echte autodidact en gelooft hij heilig in leren door te proberen.

EERDER WERK RIK


Zijn eerste korte film Soigneur - een mockumentary - heeft op talloze festivals gedraaid en ook ontving Rik hiervoor een aantal prijzen. Check de film hier.

overleven en de dood

In de Dorst workshop gaat hij zijn idee 'Overleven en de Dood' verder ontwikkelen. In 'Overleven en de Dood' wil Rik een reisprogramma maken over de route die de organen afleggen van donor naar het nieuwe lichaam. De aanleiding voor dit idee was de dood van zijn moeder in 2010. Zij was donor, en voor Rik was het idee dat de dood van zijn moeder in elk geval voor iemand van enig nut was een troostende gedachte. Hij wil met 'Overleven en de Dood' op een aantrekkelijke manier informeren over dit zeer relevante onderwerp, door vanuit meerdere perspectieven te vertellen. Rik wil de ervaringen van de transplantatiecoördinator, de nabestaanden en de patiënten die al jaren op de wachtlijst staan naast elkaar weergeven. In Overleven en de Dood wil Rik duidelijk maken welke uiteenlopende, ingrijpende en emotionele gebeurtenissen zich afspelen in de korte tijd waarin het medische team zich inzet om transplantaties te laten slagen.