Als je een serie of documentaire wil maken, begin je met het bepalen van een thema. Niet alleen het uitzoeken daarvan vergt aandacht, ook moet je een invalshoek bepalen en uitgebreid research doen. Onze experts nemen je aan de hand!

Voordat je begint met maken, ga je nadenken en nog meer nadenken. Om orde te scheppen in de chaos, die je misschien nu nog voelt in je hoofd, hebben we wat tips om overzicht te creëren. 

Skip de brainstorms. Brainstorms werken niet. Gebruik die geskipte tijd om dingen bij te leren! Kijk filmpjes op YouTube of bel mensen op. Leer dingen bij over camera’s, licht, lenzen, editen, frames per seconden, kadrering, vormgeving of animeren. Er is zoveel informatie beschikbaar! Weet wat voor mooie dingen er mogelijk zijn. Dan weet je hoe het uitgevoerd moet worden en hoe het beter kan. Als kijker wil je namelijk zien dat de maker moeite heeft gedaan: we moeten de kijker pleasen. 

Bundel je ideeën. Spaar al je ideeën op in een boekje of op je telefoon. Dit kan een idee zijn die onder de douche in je op is gekomen, een mooi citaat dat je hebt gelezen, een gekke situatie waar je in bent beland of een beeld dat je voor je ziet. Als je schrijft, dan dwing je jezelf om opnieuw over je idee na te denken. Uit deze collectie kan je dan altijd putten als je vastloopt!

Maak een moodboard. Kijk films, documentaires, lees boeken; be inspired. Kijk naar wat jij mooi vindt. Welke beelden spreken je aan en waarom? Houd je van close ups, of van wijde shots. Schrijf op wat je aanspreekt in de dingen die je ziet en leest, en bedenk voor jezelf waarom je dit zo mooi vindt. 
 

"Researchen is heel veel koffie drinken. Klets met mensen en bouw een band op. Durf zelf ook kwetsbaar te zijn, dan zullen andere dat ook doen"

- Sakir Khader

Research is een heel belangrijk onderdeel van het maakproces. Sommige makers zijn jaren bezig met goede research. Neem dus echt de tijd om goed na te denken over wat je wil maken en wat er al gemaakt is over je onderwerp. 

Formuleer een duidelijke hoofdvraag. Wat wil je precies onderzoeken? In de research fase kun je soms jezelf helemaal verliezen in het onderwerp. Het is daarom belangrijk om altijd weer terug te gaan naar je hoofdvraag. Wat wil je weten en hoe kom je daar? 

Maak een abstract onderwerp overzichtelijk. Probeer grip te krijgen op je onderwerp. Ga met veel verschillende soorten mensen praten: wetenschappers, leraren, journalisten etc. Hierdoor krijg je een beeld van waar de problemen liggen. Probeer er met een open mind in te gaan en niet al dingen van tevoren in te vullen. 

Goede oefening: praat met mensen op een kringverjaardag over je plan. Het is leuk om te zien of mensen aan gaan op je plan en of je zelf helder hebt wat je wil vertellen. 

Researchen is een balans vinden tussen je droom en de werkelijkheid. Je ziet je droom scherper als je de verschillen ziet. Ook is het heel belangrijk om een aantal pijlers te hebben waar je op researcht. Je moet doelgericht te werk gaan, maar wel je ogen openhouden voor de dingen die je tegenkomt. 

Houd je oren en ogen open. Soms word je tijdens je research fase van koers geslagenDat is een goed teken, dat betekent dat er iets boeiends in je verhaal  zit. Als je echt openstaat om iets te onderzoeken en je word dan verrast, zit er iets spannends in je verhaal. 

"Research is een van de belangrijkste onderdelen. Je kan nooit gaan draaien met alleen een vorm en een verhaal."

- Soraya Pol