valt een man uit de lucht

Wat als er op een dag een man uit de hemel valt... en neerstort in je achtertuin? Valt een man uit de lucht is een korte film van VPRO Dorst i.s.m. De Ontmoeting.

Kurt Platvoet en Jan Verdijk zijn de makers van Valt een man uit de lucht. Een korte film over hoe de Nederlander geconfronteerd wordt met de komst van de vluchteling.

VPRO Dorst produceert de film in samenwerking met De Ontmoeting. Deze organisatie geeft jonge makers middels een films van maximaal zes minuten de kans hun ideeën verder uit te werken. Door de makers in contact te brengen met gevestigde partijen uit de industrie, biedt dit traject deze makers de mogelijkheid hun netwerk te vergroten en hun voordeel te doen met de ervaring van deze partijen. En omdat De Ontmoeting zich ook sterk maakt voor de distributie van de films, krijgt Nederlands filmtalent zo meer publiek. Op zijn beurt krijgt het publiek meer nieuwe verhalen van eigenzinnige vertellers.

[tekst loopt door na afbeelding]

meer over de film

Trump, opkomend populisme en conservatisme, sociale polarisatie, de vluchtelingencrisis; aan prangende, controversiële onderwerpen geen gebrek. De zwarte comedy Valt een man uit de lucht is een kort verhaal waarin de tegenstellingen tussen links en rechts, progressiviteit en conservatisme, egoïsme en altruïsme, de Nederlander en de Vreemdeling gereduceerd worden tot het verhaal van Ton en Ineke Korrel, en de vreemde man die op een ochtend in hun achtertuin te pletter stort.

Hoe om te gaan met deze tegenstellingen, als je wordt geconfronteerd met een voldongen feit. Maatschappelijk gezien kun je dan denken aan immigratie, multiculturaliteit en globalisering, in Valt een man uit de lucht is Serzj het voldongen feit, de Kirgiziër die zichzelf terugvindt in de tuin van de Korreltjes, verlamd van de pijn en twee gebroken benen.

de acteurs

Raymond Thiry

Acteur Raymond Thiry (1959) speelt in talloze films en televisieseries waaronder het Villa-Achterwerk programma Roos en haar mannen, Penoza, Sonny Boy en de drama-serie A'dam - E.V.A.

Voor de film Valt een man uit de lucht speelt Thiry de rol van Ton Korrel.

 

Jaqueline Blom

Jaqueline Blom (1961) is actrice en studeerde af aan de Toneelschool van Maastricht. Je kunt haar o.a. kennen van haar rol als zuster Ten Hoeven in Loenatik. Ze speelt net als Thiry in de serie Penoza. Verder is ze aangesloten bij het Nationale Toneel, Theatergroep Hollandia en het RO Theater.

De rol van Ineke Korrel, de vrouw van Ton Korrel, wordt gespeeld door Blom.

 

Matin Dadfar

Acteur Matin Dadfar (1979) studeerde aan de Academie voor Theater in Tilburg. Hij is vooral bekend van zijn rollen in de films Kamp Holland en Hiernogmaals. Ook had hij een gastrol in de serie Flikken Maastricht. Voor Dorst speelde hij al eerder in de film Bed bad brood.

Matin speelt Serzj, de man die uit de lucht valt in de tuin van de Korreltjes.

[tekst loopt door na de afbeelding]

de makers

Filmmaker en regisseur Jan Verdijk (1987) studeerde ook af aan de HKU in de richting Audio Visuele Media. Zijn films De Toegift en De Ark zijn in 2012 geselecteerd voor het NFF en het Eindhovens Film Festival.

Kurt Platvoet (1987) is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) Audio Visuele Media en heeft sindsdien veel films gemaakt en geregisseerd. Zijn film-idee Pizzamonster won de pitch op het Nederlands Film Festival (NFF) 2016.

Eerder ontwikkelde Kurt en Jan voor Dorst de pilot Bed bad brood. Nu ontwikkelen ze de korte film Valt een man uit de lucht. Een film over hoe Nederland omgaat met de komst van vluchtelingen.

[tekst loopt door na afbeelding]

achter de schermen

[tekst loopt door na afbeelding]

crew & cast

Regie Jan Verdijk & Kurt Platvoet
Opnameleider Marieke Weitkamp
D.O.P. Thijmen Doornik
1st AC Koen Ebeling
2nd AC Menno Nijhof
Geluid Sam Huisman
Gaffer Berend Holtkamp
Best boy Fiona Verkleij & Tobias van Daal
Art Director Cecile Hanrath
Kleding Fleur Feringa
Make-up Suraya Willemsen
Catering Willemijn Kruijssen
Producent La Veranda Film Matthijs van de Laar
Productieleider Jack Westerlaken
Productie assistent Sander Ploeg & Annemiek Munneke
Fotocredits Sander Ploeg
Special effects Wiessenhaan
Visual effects Planet X

Productie VPRO Nynke Jurgens
Eindredactie Ruby Deelen
Redactie Randy Vermeulen

Raymond Thiry - Ton Korrel
Jacqueline Blom - Ineke Korrel
Matin Dadfar - Serzj

Valt een man uit de lucht is een korte film van VPRO Dorst in coproductie met La Veranda Film i.s.m. De Ontmoeting.

© VPRO Dorst 2017