Heb jij een idee voor een korte online serie dat je met ons wilt delen? Of ben je op zoek naar ervaring voor en/of achter de schermen? Dan kun je ons dit laten weten via dit formulier.

Waarom je idee├źn sturen naar VPRO Dorst?

Dorst is het audiovisuele lab voor vernieuwing bij de VPRO. Bij Dorst ontwikkelen getalenteerde jonge makers en journalisten programma’s, formats en zichzelf. Dorst biedt jonge makers en journalisten tussen de 18 en 36 ruimte om te experimenteren, maar ook ondersteuning van ervaren VPRO’ers. Ook bieden wij jouw verhaal een podium. Bovendien werkt Dorst aan doorstroom binnen de VPRO van jonge makers, journalisten en hun ideeën.

Hoe kun je een plan insturen en wat wordt er mee gedaan?

Bij Dorst ontwikkelen we programma-ideeën en online-formats, maken we podcastseries, korte documentaires, webseries en meer. Vanwege het beperkte budget van Dorst doe je er verstandig aan om geen plannen voor al te grote projecten in te dienen. Ook maken we wegens die reden bijna geen fictieproducties meer. Eerder maakten we verschillende webprogramma's met afleveringen tussen de 5 en 15 minuten, een halfuur durende documentaire en een zesdelig hoorspel met afleveringen van 15 minuten. 

Onderaan deze pagina staat wat we ongeveer verwachten dat je in je plan zet. Op deze manier kunnen we het beste beoordelen of het idee bij de VPRO en Dorst past. Eens per maand bespreekt de redactie de binnengekomen plannen. Je hoort binnen acht weken van ons. Als we iets in je plan zien, maken we meestal een afspraak voor een gesprek. Ook kan het zijn dat we nog wat vragen hebben waar we je over bellen of mailen, om zo tot een beter inzicht te komen of we een goede match zijn! 

Je kunt je plan met ons delen via het formulier op deze pagina. Als je bepaalde materiële zaken wilt bijvoegen, dan kan je die per post verzenden naar Dorst, Postbus 11 1200 JC Hilversum.

Wat zet je in je plan?

Schrijf een plan van tussen de 800 en 1200 woorden. Een plan kan door een individu of een groep worden ingediend. Verstuur grote bestanden naar ons via WeTransfer: dorst@vpro.nl

 1. Beschrijf je idee in maximaal 4 zinnen. Hoe beknopter hoe beter.
   
 2. Beschrijving van het project. De kern, wat wil je met dit verhaal vertellen? Als het een serie is, hoe zien jouw afleveringen eruit? Wat is het genre? Wie/wat wil je met dit verhaal bereiken? En waarom, maar vooral ook hoe? Je kunt deze beschrijving eventueel kracht bijzetten door middel van visualisatie zoals een moodboard of bestaand werk. Dat mag zowel op papier als digitaal.
   
 3. Vorm. Dorst is een digitaal platform, dus hou dat in je achterhoofd en vertel ons vervolgens op welke manier je jouw verhaal gaat vertellen. Welke stijlmiddelen zet je in? Waarom past de vorm goed online? Hoeveel minuten moet het worden? Wij vinden elke vorm interessant, zolang het passend is bij het verhaal dat je wilt vertellen, maar we moedigen innovatieve en creatieve (vertel)vormen zeker aan!
   
 4. Vergelijkbare programma's. Doe je research. Wat is er eerder al gemaakt over het onderwerp? En op welke manier onderscheidt jouw idee zich daarvan? Zowel qua onderwerp als in de vorm?
   
 5. Motivatie van de maker(s)/journalist(en). Waarom wil jij het maken? Waarom moét dit gemaakt worden? Wat maakt het urgent? Hoe sluit het aan op de missie van Dorst en de VPRO? 
   
 6. Thematiek. Wat voor (onderliggend) thema voert in jouw productie de boventoon? Waarom is dat thema belangrijk en wat voor rol moet het gekozen gezichtspunt spelen? Met andere woorden: wat voor thema is intrinsiek verbonden met jouw verhaal? Een thema is overigens niet te verwarren met een genre. Voorbeelden van thema's zijn: eenzaamheid, verbondenheid, weemoed, verlangen, vergankelijkheid, etc. 
   
 7. Speerpunten. Sluit het plan aan op een van de volgende VPRO speerpunten, en op wat voor manier? (Aansluiting op deze speerpunten is geen vereiste, maar een pré.) Diversiteit en inclusiviteit, (serieuze) journalistiek voor jongeren, inspelen op actuele ontwikkelingen, verkenning van de toekomst, klimaat, comedy, innovatie, en het publiek een stem geven. 
   
 8. Stand van zaken. Maak inzichtelijk welk werk al is verricht. Heb je al een deel idee over de stijl van het project? Denk aan vergelijkbare programma's, hoofdpersonen die al benaderd zijn, een thema of verhaal waar al een basis voor is gelegd.
   
 9. Team. Stel jezelf voor. Wie ben jij en welke rol(len) wil je binnen de productie op je nemen? Met wie wil je samenwerken en wat voor mensen zoek je nog om dit project verwerkelijken? (Bijvoorbeeld: regisseur, editor, researcher) Dorst kan helpen om het team samen te stellen.
   
 10. Wat wil je van Dorst? Graag horen wij welke rol je voor ons in gedachte hebt. Waar wil je graag hulp bij? Waar zie je zelf nog de zwakte in je plan?
   
 11. Eerder eigen werk. Wat heb je eerder gemaakt, qua journalistiek of creatief werk? Je mag voorbeelden bijvoegen. We zien het liefst werk wat een connectie heeft met dit plan. 
   
 12. Cv. Sluit een cv bij inclusief contactgegevens.