Iedere dinsdag krijg je een tip van de Dorst redactie: iets om te zien, te luisteren of te ondernemen. Deze week is het iets om over na te denken. Poess..poesss! De tip van vandaag: Ik weet waar je kat woont.

Ik weet waar je kat woont oftewel, 'I know where your cat lives' is een datavisualisatie project bedacht door professor Owen Mundy. Deze professor van de Universiteit van Florida kwam op het idee om een database op te zetten waarmee je elke internet-kat ter wereld kunt vinden. 

Maar katten uploaden toch niet zelf hun foto? En hoe komt hij aan al die foto's dan? Simpel.. de kattenfoto's worden van verschillende website gehaald zoals Instagram en Flickr. Iedereen die daar een foto opgezet heeft met #cat is de pineut. Als je dan ook nog je plaatsbepaling aan hebt staan is het daarna super makkelijk om de kat & de locatie aan elkaar te verbinden. 

Je kunt inzoomen op google maps en op zoek gaan naar je eigen kat, of kijken welke katten in bijvoorbeeld China, Amerika of Australië wonen. De site heeft ook een leuke 'Random cat' knop waarbij je een random kat op de wereld ziet. 

Het is natuurlijk hartstikke leuk om te weten waar welke kat woont, maar daarmee geef je ook de precieze locatie van de eigenaar. Of de eigenaren dat ook leuk vinden valt natuurlijk te betwijfelen. Dit is precies de bedoeling van Professor Owen Mundy. Hij wil mensen namelijk waarschuwen tegen het gevaar van het posten van foto's of informatie op het internet. Hij zette zelf ooit een foto van zijn dochter op Instagram en besefte zich daarmee dat iedereen die het wou weten precies wist waar zijn dochter woonde. 'I know where your cat lives' is dus eigenlijk een relatief onschuldige manier om mensen bewust te maken van hun internetgedrag

Supergoed en belangrijk natuurlijk... maar nu is het tijd om kattenplaatjes te gaan bekijken. Klik hier om naar de website van 'I know where your cat lives' te gaan. Have fun! 

Leuk weetje: We zijn met Dorst bezig met een datavisualisatie project. Hoe dat uitpakt zie je volgende week!