Waar te beginnen bij deze serie... Twee weken geleden verkondigden we nog nauwelijks te kunnen wachten op het vierde seizoen van Girls, maar dat is verleden tijd sinds Broad City. Het is eigenlijk zelfs veel leuker dan Girls. En het is komedie. En je haat de personages niet. Ze zijn gewoonweg obsessief leuk. Zo, nu dat eruit is, kan ik met een gerust hart verder typen.

Ja, de serie gaat weer over vriendschap, het speelt zich weer af in New York, en ja, ze representeren het alledaagse feminisme. Toch is het vernieuwend en zijn de dialogen scherp. De hoofdrolspelers zijn de twintigers en best friends Abbi en Ilana. Naast dat ze oprecht grappig zijn, is Broad City ook iets realistischer aangezien de serie niet doet alsof er alleen blanken in New York City wonen (sorry, Girls). Verder niet geheel onbelangrijk; je ziet ze werken. En voor één keer niet als aankomend schrijftalent of als welk talent dan ook, maar gewoon als schoonmaker en callcenter medewerker. Zo hebben ze tijd genoeg om hun vriendschap te laten bloeien en vooral veel te blowen.

Abbi en Ilana (wat trouwens ook hun echte namen zijn) zijn naast hoofdrolspelers, ook de makers van Broad City. Van 2009 tot 2011 hadden ze hun eigen YouTube webserie die zo'n groot succes bleek, dat Amy Poehler van Comedy Central het in 2014 overnam. Met zeer beperkte middelen lieten ze toen al zien wat ze in huis hebben. Nu mogen ze het op een groter scherm voor een groter publiek tonen en het werkt want het tweede seizoen is al met veel lof ontvangen.

Onderwerpen als racisme, seksisme en verkrachting (Abbi heeft seks met een jongen die is flauwgevallen) blijven niet gespaard en worden met grove humor op een reflecterende wijze belicht. De serie wordt ook wel de sneak-attack-feminism genoemd; je zal in één aflevering niets zien, maar zodra je alle afleveringen hebt gezien, brengt het toch een subtiele empowerment teweeg. Zonder ermee te koop te lopen, laten ze zich geregeld van hun feministische kant zien (in tegenstelling tot Beyoncé ''I am a feminist but I love my husband'' Knowles). Daarnaast zijn ze de eerste en enige vrouwelijke stoners die een hoofdrol hebben in een serie. Laat staan op Comedy Central. Dat mag ook weleens worden gezegd.

Was je nog niet overtuigd? Broad City is genomineerd voor Best Comedy Series en Ilana Glazer is genomineerd voor Best Comedy Actress. Verder heeft de serie een score van 96% ''Certified Fresh'' op Rotten Tomatoes.

Broad City
heeft Nederland nog niet veroverd en is daarom niet te vinden op de Nederlandse Comedy Central, maar dat zal niet lang meer duren. Hier kun je alle half uur durende afleveringen tot nu toe kijken. En wees gerust, ze hebben ook een seizoen drie aangekondigd.

meer dorstige dinsdagtips