Merkwaardig eigenlijk, dat veel mensen tijdens het werk naar muziek luisteren die gemaakt is voor op de dansvloer. Terwijl je loom door je mailbox scrollt wringen stampende beats en dikke bastonen zich blikkerig en verdund door de snoertjes van je oortjes. Een slap aftreksel van het weekend. Hoe vreemd dat eigenlijk is, valt pas op als je een liedje hoort dat wonderwel aansluit bij de kantoorsferen: Werkiewerk van Woezels.

“Ik weet niet precies waar het mis is gegaan, nu zit ik op een draaistoel -- op m’n saaie baan, “ zo rapt Wisse Beets van Woezels in Werkiewerk. In een soms pijnlijk herkenbaar lied rapt hij over Excel sheets en slechte koffie, met op de achtergrond samples van het kopieerapparaat. Overdag werkt Wisse als fysisch geograaf, maar vanaf een uur of half zes transformeert hij tot muzikant, zo rapt hij in Werkiewerk: “Terug naar de wereld, lekker op m’n fiets, de boggel in m’n wiel geeft inspiratie voor een beat.” 

Voor Werkiewerk samplede Wisse Beets op zijn kantoor het kopieerapparaat.

Dorst was nieuwsgierig naar deze hedendaagse J.J.Voskuil en belde hem tijdens kantooruren op om het een en ander door te communiceren in een bilaatje.

Dag Wisse, je bent waarschijnlijk aan het werk maar kunnen we je even wat vragen stellen over Werkiewerk?

“Ja, dat kan wel even hoor, ik zit hier in een apart kamertje.”

Gelukkig. De eerste vraag ligt voor de hand, is dit nummer autobiografisch?

“Ja, dat kan je wel zeggen ja. Ik heb een echte kantoorbaan en de koffie is ook echt heel slecht. Toevallig werd ik ook laatst gevraagd om op een bedrijfsfeest te komen optreden, maar dat vind ik eigenlijk niet zo’n goed idee. Het zijn toch vaak heel erg privé-teksten, over de liefde maar dus ook over mijn werk.” Lachend: “Als ik ooit hiermee doorbreek kan ik deze baan wel shaken.”

Ehm, ok. Dus, ik kan wel opschrijven dat je fysisch geograaf bent?

“Ja hoor, als je maar niet de naam van mijn bedrijf noemt. Deze baan is wel oké, maar alleen ‘niet de droom waarvan ik wakker lag.’” [hier citeert Wisse uit Werkiewerk, red.] Ik heb m’n hele leven altijd heel erg tussen alfa en beta ingezeten, maar het is erin gestampt dat als je beta kon, dat je dat moest doen. Ik twijfelde altijd heel erg of ik creatieve of wetenschappelijke dingen moest doen. Nu heb ik dus een technische baan, maar de balans is zo misschien een beetje doorgeslagen. Tegelijkertijd, het gras is altijd groener aan de overkant… “

Je schept in het nummer ook wel een beetje op over je office skills: “Jazeker baby, ik ben de koning in Excel, ik knip en ik plak elke rij elke cel, verticaal zoeken baby ik fix het wel, yo ik plak speciaal als fixation gel.”

"Het is ook een beetje zelfspot om hierover te rappen, in plaats van over hoe groot je auto is. Ik vind het stiekem ook wel een beetje leuk. Als je naar The Office kijkt, vooral die Engelse serie, dan gaat het over hele vervelende zaken maar het is ook heel grappig. Ik hou zelf ook wel van films over heel normalige zaken – zo’n prettig soort sleur waar je komisch depressief van wordt."

Spreadsheetfeestje

Luister Werkiewerk en andere muziek van de Woezels op hun Bandcamp. Op woezels.com is overigens geen zinnige informatie over de band te vinden. Wel staat er een Google Doc spreadsheet dat je als bezoeker vol kan kalken met je eigen kantoorfrustraties of andere zaken.