Iedere week geeft de redactie van Dorst een tip. Iets om te kijken, luisteren of doen. Deze week kun je even iemand anders zijn.

Voor mijn verjaardag kreeg ik een weekendje Londen van mijn vriend. Eigenlijk had ik gevraagd om voor een dag (één dagje maar!) Taylor Swift te zijn. Bleek lastig. Hoewel. Een tijdelijke gedaanteverwisseling is kinderlijk simpel met behulp van een virtual reality bril. 

In deze dorstige dinsdagtip drie projecten van verschillende kunstenaars waarin proefpersonen heel even (20 minuten) of heel lang (28 dagen, die man is gek) iemand anders zijn.

20 minuten iemand anders zijn

Een eettafel met meerdere stoelen eromheen staat in het midden van een lege ruimte. De tafel is gedekt voor vijf personen en op elk bord ligt een speciale bril en een koptelefoon. Je gaat zitten, zet de bril en koptelefoon op en onmiddelijk beland je in een nieuw verhaal. En jij maakt er onderdeel van uit. 

Als deelnemer aan het Deense project Skammekrogen (ook wel The Dog House) zit je voor twintig minuten aan een Deens familie diner en ben je vader, moeder, een van de twee zoons of het meegebrachte vriendinnetje. 

In het voorjaar en de zomer staan er exposities gepland en kun je deelnemen. Dus mocht je toevallig in de buurt van Denemarken zijn: klik dan hier.

Skammekrogen trailer from MAKROPOL on Vimeo.

30 minuten iemand anders zijn

In The Machine To be Another kun je voor heel even iemand van het andere geslacht zijn. Alles wat je doet wordt live nagespeeld door een man of vrouw. Hoe dat precies werkt kun je in het filmpje hieronder zien. Het idee erachter is dat door iemand anders te zijn, je de ander beter kan begrijpen. 

De bedenkers van The Machine To Be Another zien dit experiment daarmee (officieus) als een manier om rascisme te verminderen. Een mooiere wereld dankzij virtual reality!

Aaron Souppouris (van het filmpje hieronder) schreef over zijn ervaring met The Machine To Be Another. Dat lees hier.

28 dagen iemand anders zijn

Wie nog een stap verder gaat is Mark Farid met zijn project Seeing I. Deze beeldend kunstenaar gaat 28 dagen lang het leven van een ander beleven. Al die tijd draagt hij een virtual reality bril die het leven van 'the Other' streamt. 'The Other' draagt 24/7 een bril met camera erin. En Mark maakt letterlijk het leven van die andere persoon mee. Er wordt alles aan gedaan om het leven van de ander zo nauwkerig mogelijk na te bootsen. Mark eet wat de ander eet, doucht als de ander doucht en slaapt wanneer hij slaapt.

Het hele project lang woont Mark in een gallerie met een tafel, bed, douche en toilet. Als bezoeker kun je zien hoe hij zijn paralelle leven leidt.

Je kunt je nog steeds opgeven als 'the Other'. Je moet dan overigens wel man zijn, minstens 21 jaar oud zijn en een vriendin hebben waar je mee samenwoont. Oh, en je moet het geen probleem vinden dat Mark -en mogelijk de rest van de wereld- ziet hoe je naar de wc gaat.

Seeing I Trailer from John Ingle on Vimeo.

Een dagje Taylor Swift lijkt me voldoende... Maar real life Londen is ook best leuk.

Ideeën voor Virtual Reality

Lees je dit en heb je zelf een goed idee voor virtual reality toepassingen? Niet slechts een film waarin je toevallig ook rond kunt kijken, of een game. Maar iets wat je niet zou kunnen ervaren zonder dat je met zo'n bril en koptelefoon op je hoofd zit? Laat het ons weten! Wij zijn willen graag nieuwe toepassingen ontdekken en mogelijk uitproberen. Lees hier hoe je een plan in kunt dienen!