Het is het begin van januari en na de losbandige feestdagen weten we niet meer wat we met onszelf aan moeten. Tijd om je lekker terug te trekken en na te denken over al je zonden. Stiekem moeten wij van Dorst bekennen dat we gewoon niet kunnen wachten tot aankomende zondag. De dag dat Girls komt met het nieuwe seizoen. Maar wat te doen in de tussentijd?

Dan komt de lesbische webserie Féminin/Féminin om de hoek kijken. Aangezien het inmiddels een tijdje geleden is dat Dorst de webserie Layla Leila maakte, is het weer tijd voor soortgelijk regenboognieuws. Niet alleen de trouwe volgers van Layla Leila en Girls zullen juichen, maar ook die van, jawel, the L Word. Deze serie liep tot 2009 en volgde een groep lesbische vrouwen in LA en is zowel beroemd als berucht in de LGBT community. Féminin/ Féminin is een goede mix tussen Layla Leila, Girls en The L Word. De maakster is de Canadese Chloé Robichaud. Ze is pas 26 lentes jong, evenals Lena Dunham (maakster Girls) en landgenoot Xavier Dolan (zie dinsdag tip Mommy), en heeft al een nominatie voor Canadian Screen Award voor Best Live Action Short Drama en voor het Cannes Film Festival op zak. 26 is the magic number!

Het eerste, en tot nu toe enige, seizoen heeft acht aflevering en de langste aflevering duurt slechts 15 minuten. Het Franse en Amerikaanse accent loopt heerlijk door elkaar, zoals ook vaak het geval is bij Xavier Dolan’s films. In elke aflevering worden de personages tussendoor geïnterviewd om te reflecteren op hun dagelijkse leven. De clichévragen die de interviewer stelt, bevestigt hoe onbenullig het is om een vergelijking te trekken tussen hetero’s en niet-hetero’s. Er komen antwoorden op vragen als hoe is de liefde tussen twee vrouwen? Of, is het waar dat lesbische vrouwen meer drinken dan heterovrouwen? De kritische noot in dit komisch drama laat zien dat er weinig verschil is met heterokoppels. Raar, maar waar!

Féminin/Féminin is afkomstig van de website LSTW (Lez Spread The Word) dat meer aandacht wil richten op de lesbische communitie en heeft als doel om los te breken van de stereotypering van LGBT in de media. Ze berichten onder andere over evenementen en mode, maar ook over sociaal kritische zaken zoals LGBT in bejaardenhuizen in Kopenhagen, de activiste Hiroko in Japan en een terugblik op 2014.

Chloé Robichaud heeft Féminin/Féminin gefinancierd met behulp van crowdfunding en laat zien dat ze zeker hoort in het lijstje jonge talentvolle maaksters met haar mooie korte webserie. De serie is op een realistische, documentaire achtige wijze gefilmd, waardoor het gevoel ontstaat dat je als voyeur de koppels volgt. Vanaf de eerste minuut sleuren de personages je mee in hun leven in Montréal, waardoor je toch een beetje verdrietig bent als het seizoen na acht afleveringen ten einde is. Maar gelukkig kan je tegen die tijd weer door met de nieuwe Girls.

FÉMININ/FÉMININ - épisode 1