We zitten alweer halverwege januari van een donkergrauw 2015. De portemonnee is (op een verwaarloosde sportschoolpas na) leeg en Flappie is al lang en breed van de radio verdwenen. Het nieuwe jaar is tot dusver koud en de gezelligheid is ver te zoeken. En juist daarom zijn wij van Dorst op zoek gegaan naar de verlossing in deze verdrietige tijden. Stop met kijken naar The Green Mile, haal Radiohead van je iPod en veeg die tranen weg. Zaterdag is namelijk de warmste avond van de winter: Nordic Delight presents Iceland! In Utrecht dan, niet in IJsland.

Het Nordic Delight festival organiseert al enige tijd kleinschalige festivals die bezoekers de kans geven om Noord-Europees talent te ontdekken. Bekend is dat het noorden rijk is aan fjorden, het noorderlicht, knäckebröd en elanden. Onbekend is dat daar culturele meesterwerken als paddenstoelen uit de grond schieten. De Noordse regio heeft ons al fantastische muzikanten gebracht als Peter Bjorn and John, Katzenjammer, Kakkmaddafakka, natuurlijk ABBA en 2006 Eurovisiesongfestival winnaars Lordi.

Op 17 januari van dit jaar staat het Nordic Delight volledig in het teken van IJsland. IJsland is dat stukje land helemaal links in Europa, met maar 315,000 inwoners waarvan er al 118,000 wonen in de hoofdstad. Deze avond zal in de EKKO in Utrecht alles draaien om IJsland en haar cultuur. Bezoekers kunnen genieten van eten, muziek en films. Uiteraard allemaal van filmmakers en artiesten afkomstig uit IJsland. Er zal deze avond op z’n IJslands gedineerd worden, met opvolgend een muziek programma waar je u tegen zegt, afsluitend met de vertoning van maar liefst zes shortfilms!

Muziek

Wat betreft de muziek zal de avond gevuld worden met drie IJslandse artiesten/bands.
Low Roar: Een driekoppig bandje onder leiding van leadsinger Ryan Karazija, het is eigenlijk een beetje vals spelen aangezien de front man oorspronkelijk uit California komt. De in 2010 naar IJsland verhuisde zanger zag deze life-change als inspiratiebron voor het album Low Roar. De dream pop, electronica-achtige muziek met ambient invloeden en een stem die stiekem wat vergelijkbaar is met de zanger van Alt-J, klinken heerlijk in de eyru (dat is IJslands voor oren). Oh, en een leuk feitje, het gehele album is opgenomen in de keuken van Ryan in Reykjavik.

Valdimar: Een indiepop/rock band opgericht in 2009 door Valdimar Guðmundsson en Ásgeir Aðalsteinsson. Deze zes koppen tellende formatie speelt fantastisch live en is goed ontvangen in IJsland. Met intussen drie albums op hun CV spelen ze voor het eerst in Nederland!

Fufanu
: Pas één single op naam, maar indrukwekkend genoeg al opgenomen door Rolling Stone magazine in hun lijstje van ‘Ten New Artists You Need to Know’. Fufanu heeft een drummer binnen gesleept genaamd Frosti Gnarr, en samen met hem is dit voormalig technoduo omgetoverd tot diepe donkere ambient-rock.

Short films

De avond sluit af met het filmprogramma van Nordic Delight. Deze bestaat uit zes short films van IJslandse makers. Sommige al genomineerd en bekroond met awards en prijzen, sommige nog upcoming maar goed ontvangen. De films die op 17 januari in de EKKO te aanschouwen zijn; The Last Farm, 2 Birds, Whale Valley, Chum, Megaphone en Sailcloth.

Dus zadel je rendier, trek die wollen trui maar aan en stof je nordic-walking stokken af. Op naar IJsland! Hafðu það gott (have a nice day)!

meer dorstige dinsdagtips