Het is morgen een maand geleden dat het HAFF (Holland Animation Film Festival) op feestelijke wijze haar winnaars bekend maakte. De confetti is nog nauwelijks van de vloer geveegd of HAFF organiseert in samenwerking met VPRO Cinema een ode aan onze zuiderburen: het Vlaamse Film Festival. Van 7 tot en met 10 mei opent filmhuis Louis Hartloper Complex te Utrecht haar deuren voor vier dagen short films, docu’s, muziek en... één middag wordt speciaal besteed aan animatie. Om in de stemming te komen tipt Dorst twee persoonlijke animatie-favorieten van de HAFF winnaars.

Descent

Een cilindervormige beker valt aan stukken, waarna de stukken opgestapeld aan elkaar gelijmd worden in de vorm die het moment van breken visualiseert. Dit proces blijft zich herhalen. Maker Johan Rijpma laat hier een fijn staaltje creativiteit en geduld zien, die je anderhalve minuut gegrepen naar je scherm laat staren. Johan geeft je ook een kijkje in hoe hij Descent gemaakt heeft.

Descent from johan rijpma on Vimeo.

Nobody Beats The Drum - Let It Go

Het driekoppige dance trio kwam in 2003 snoeihard de scene binnen, en won dat jaar meteen De Grote Prijs van Nederland in de categorie dance-acts. Met een lang broeiend verlangen naar een animation music video in de onderbuik zijn ze de samenwerking aangegaan met illustrator Levi Jacobs en animator Max Italiaander. Het eindresultaat is een perfecte chemie tussen muziek en beeld. Kleurrijk geanimeerd en veel potentie om wat colour in de club scene aan te brengen. Lekker nummer, dat ook. 

HAFF 2015

Elk jaar puilt hartje Utrecht uit van vlaggen, posters en affiches die Nederland klaarmaken voor het HAFF. In het pinksterweekend van 1985 was de eerste editie HAFF, op initiatief van Gerrit van Dijk. Sinds 2009 mogen we jaarlijks onze ogen richten op de beste recente animatiefilms. Animatie is een groeiende kunstvorm en dat merk je: dit jaar waren er bijna 1500 aanmeldingen voor Nederlands grootste animatie festival.

Vlaams Film Festival

De tweede editie van het Vlaams Film Festival gaat 7 mei officieel van start in Utrecht.  In Vlaanderen zijn er een aantal internationaal hoog aangeschreven vakopleidingen voor animatie. Sterker nog, onze zuiderburen bezaten in 1963 de eerste school voor animatiefilm waar ons continent van mocht genieten. Nu zo pak en beet 50 jaar later is een opleiding voor animatie niet meer weg te denken uit Europa. Vlaanderen heeft ons al meerdere bekroonde animatoren op een zilveren dienblad geserveerd, en natuurlijk nu de hoop dat het ook dit jaar hoogstaande kwaliteit bedraagt op het VFF.

Op 10 mei is de laatste dag van het festival en dan kan je 90 minuten lang genieten van animatie van Vlaamse bodem! Om 15:00 start het programma in het Louis Hartloper Complex in Utrecht. Tickets kosten € 8,50.- voor een middagvoorstelling. Check hier onder het animatie programma: