Gedachte-experiment: Hoe ziet een shreddende rock-'n-roll-gitarist eruit? Iemand die met een moeilijk gezicht de vingers over de gitaarhals laat dansen, molenwiekend uithaalt en vervolgens met een lome vingerbuiging de snaren doet huilen? Klein gokje – wie je je ook hebt voorgesteld, die gitarist lijkt in niets op Sister Rosetta Tharpe, the Godmother of Rock 'n Roll.

Wie voor het eerst een video van Sister Rosetta Tharpe kijkt, kan niet anders dan verbaasd zijn. Ten eerste omdat je een geweldige rock-'n-roller in actie ziet, maar ten tweede omdat je je plotseling beseft dat je nog nooit een zwarte vrouw een virtuoze gitaarsolo hebt horen spelen. O ja, dat kan natuurlijk ook.

Wat dat betreft is er de afgelopen 51 jaar sinds het concert van Tharpe dat Dorst vandaag tipt weinig veranderd. Veel van de Engelsen die Tharpe toen in Manchester zagen optreden beschouwden haar als een rariteit. Een recensent vergeleek haar zelfs met een zwart geschminkte Elvis in travestie. Dat was de omgekeerde wereld, want het was juist Tharpe die met haar hits in de jaren '30 en '40 de jonge Elvis had geïnspireerd – evenals grote sterren als Johnny Cash en Chuck Berry. Voor Little Richard regelde Tharpe zelfs zijn eerste concert. Maar terwijl die mannen de afgelopen decennia uitgroeiden tot legendes, verdween Tharpe langzaam uit het zicht.

Voor Gayle Wald was die vreemde omkering van de feiten – dat wij nu Tharpe als een rariteit zien, een vreemde imitatie van het prototype blanke, mannelijke rock-'n-roller – de aanleiding om een biografie te schrijven over deze vrouw: Shout, Sister, Shout! “De manier waarop wij herinneren en vergeten heeft niet alleen met verstrijken van tijd te doen,” zo vertelt Wald in een interview over haar boek. “Het is een sociaal proces. (…) Wat mij interesseert is hoe dat proces van vergeten werkt als het om vrouwelijke zwarte muzikanten gaat, en hoe we in de toekomst door beter op te letten misschien kunnen voorkomen dat dat weer gebeurt.”

Preach sister – dat hopen wij bij Dorst ook. Want eigenlijk is Rosetta Tharpe natuurlijk geen rariteit, maar zijn wij dat zelf: zo vergeetachtig dat we zelfs het gezicht van the Godmother of Rock ’n Roll niet meer herkennen.

Naast de onderstaande video heeft Dorst voor je ook twee playlists over Sister Rosetta Tharpe samengesteld: 

►  Docu The Story of Rosetta Tharpe

► Dorst draait het best van Sister Rosetta Tharpe