Iedere week geeft de redactie van dorst de dorstige dinsdag tip. Deze week staat de tip in het teken van vrouwelijke filmmakers op het IDFA!

Morgen, woensdag 19 november, begint het welbekende documentairefestival weer en dit jaar is er veel aandacht voor The Female Gaze. Na wat onderzoek van het IDFA bleek namelijk dat nog steeds 94% van de Amerikaanse en 84% van de Europese filmproducties door mannen wordt geregisseerd. Wat een schande!

Tijd voor wat extra aandacht voor een jonge, Nederlandse, vrouwelijke filmmaker: Mea de Jong. Met haar documentaire If Mama Ain't Happy, Nobody’s Happy, waarmee ze afstudeerde aan de Nederlandse Filmacademie, won ze eerder dit jaar de VERS Awards 2014. Komende week is haar film te bewonderen op het IDFA.

bekijk de trailer

In de intieme documentaire ondervraagt Mea haar moeder Laura over de familiegeschiedenis van de zelfstandige vrouwen. Al twee generaties lang worden de kinderen opgevoed door alleen een moeder. De mannen blijven uit beeld. 

Mea schuwt geen manipualtie; ze maakt er zelfs dankbaar gebruik van. Zo zie je eenzame beelden van moeder Laura terwijl je haar hoort zeggen: ‘Nu plak je er zeker zielige beelden van mij onder?’. Door deze tegenstellingen wordt het een open en tegelijkertijd intiem familieportret. Naast moeder Laura, Mea’s vader en Laura’s ex-vriendjes ontkomt ook Mea zelf niet aan kritische vragen.

Bechdel-test

Een vrouwelijke maker en vrouwelijke personages. Maar slaagt de film ook voor de Bechdel-test? Voor wie niet helemaal meer weet wat dat is: een film kan deze test doorstaan als er minstens twee vrouwelijke hoofdpersonages, inclusief naam, aan bod komen. En als zij niet alleen het mannelijk schoon bespreken, maar ook een zelfstandige rol an sich hebben. Dit klinkt simpel, maar het is blijkbaar een zware test die veel films niet doorstaan. Ook Sex and the City zou niet al te hoog scoren.

Moeder Laura is voornamelijk in beeld, maar Mea speelt een grote rol buiten beeld achter de camera. Met een beetje sprokkelen zijn er dus twee vrouwelijke hoofdpersonages. De nadruk ligt op de Zelfstandige Vrouw en daarmee doorstaat If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy de test.

kijken

De documentaire dingt ook mee in de competitie “IDFA Student Documentary’’ voor de meest veelbelovende regisseur. Regisseuse in dit geval. Zie je, ze zijn er wel!

De tickets gaan hard, maar er zijn nog kaartjes voor:
Brakke Grond Expozaal
Zat 22 November - 10:30
Ketelhuis Zaal 1
Ma 24 November - 19:00
Munt 10
Di 25 November - 16:30

Mocht je geen tijd hebben om naar het IDFA te komen dan heb je ook nog een kans op donderdag 20 november. Om 16.35 wordt If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy uitgezonden op NPO3.