In 2023 brachten wij als team VPRO Dorst ons manifesto uit. Het manifesto bestaat uit 7 statements, geschreven door Veronique Poschi Pavon, die onze normen en waarden laten zien.

mens = maker

De mens maakt, dit is hetgeen dat ons naar onze huidige vorm heeft gebracht. We maakten vuur, we jaagden en in de hitte van deze vuren maakten we eten. Van de vachten van de gejaagde dieren maakten we kledij om onszelf warm en beschermd te houden. We maakten muurschilderingen, bouwden hutten, vlochten manden en weefden tapijten. De mens maakt sinds mensenheugenis, de mens is gemaakt om te maken en Dorst is er om dit oerinstinct te voeden.

talent moet groeien

Zoals een boom groeit talent het beste wanneer daar ruimte voor is. We zijn het erover eens dat ieder mens recht heeft op passende kansen om zichzelf te ontwikkelen, ongeacht afkomst, geaardheid, status en al hetgeen dat ons, onszelf maakt. Buiten de getrokken lijntjes denken doen we al, maar lijnen vervagen en vervolgens uitwissen om tot onze volle potentie te kunnen groeien, is waar we naar streven.

zonder experimenteren geen leren

Denk aan de beleveniswereld van een kind. Jonge kinderen leven met eindeloze fantasieën en essentiële nieuwsgierigheid, dit resulteert in de drang om te experimenteren. Het experimenteren wordt beloond met kennis van de wereld, waarmee we de basis leggen voor ons toekomstige leven. Ondervinden dat iets niet werkt zoals ingeschat, laat ons buiten onze verkregen, of gemaakte kaders denken. Zo verbreden we ons perspectief en winnen we kennis, met zelfontwikkeling als resultaat.

dorst is veilig

De één komt ter wereld en belandt in een leven waar alle middelen om zijn gevormde doelen te bereiken, klaarliggen. De ander groeit op met weinig mogelijkheden hiertoe, zij moeten ernaar opzoek in een ontoereikende samenleving. Dorst is een veilige plek, een safe space, binnen een gevestigd stelsel dat voor sommigen onveilig is. Daarom creëren wij een vangnet met ruimte om te vallen en voldoende steun, om vervolgens weer op te staan. Een vertrouwensval.

ruimte voor representatie

We maken allemaal deel uit van elkaars verhaal, wat we hierin voor elkaar kunnen betekenen, is aan onszelf. Dorst is een hoofdstuk uit verhalen die nog niet hardop zijn voorgelezen. We verbinden door te vertellen, want zonder representatie voelt een mens zich alleen, onwetend, levende in een wereld vol gelijken. We zetten ons privilege in door als deel van de VPRO, mét makers, onze welverdiende ruimte in te nemen.

haastige spoed, is zelden goed

De gedachte dat alles op zijn eigen tijd komt, terwijl het leven aandachtig geleefd wordt, is het geloof in momentums. Sommige ideeën zijn als gezuiverd druivensap, zoet en toegankelijk, het lekkerst indien vers geconsumeerd. Andere zijn als een deftige rode wijn, hoe ouder de fles, hoe gecompliceerder de inhoud. We leren van onze ervaringen en het opdoen van ervaring kost tijd. De tijd kan niet langzamer, of sneller verlopen dan ze doet en ze is te bepalend om een vijand te zijn, dus laten we haar omarmen.

wij willen welzijn

Op onzekere momenten kan de gedachte dat we alle ervaren zekerheid van betere dagen, met ons meedragen, geruststellend zijn. Niets komt te laat in de reis naar onszelf, we bewandelen ons eigen pad, op ons eigen tempo. Alles wat we onderweg tegenkomen en nog niet kennen, is om te ontdekken. Waar de focus op gezondheid vaak mist binnen de verplichtingen van het leven, legt Dorst hier juist de nadruk op. Met liefde voor elkaar en voor onszelf, gaan maken en welzijn hand in hand. Wij zijn wel.

Love, Dorst