schroom

Schroom. Een animatieserie over schaamte. Een podium voor gênante momenten en pijnlijke ogenblikken waarvan het schaamrood op onze kaken komt te staan. Maar ook: een podium voor de emotie die ons allemaal niet vreemd is.

dit is schroom

Deel je schaamte! Op basis van ingezonden ervaringen en verhalen, animeert maakster Aisha Madu de afleveringen van Schroom. De meest intieme, pijnlijke en beschamende momenten uit het leven van je buurvrouw, je beste vriend of de vreemdeling tegenover je in de trein. Waar je stiekem ook ziek hard om kan lachen en je afvraagt of je de enige bent (nee!). Anoniem en vol met sappige details. Over de meest menselijke emotie die er is en waar we best wat meer over mogen praten. 

We hebben jou en je fantastische verhalen dus nodig. You ready? 

kijk hier de pilot aflevering van schroom

over aisha madu

Aisha Madu  (24) is animator en komt uit Amsterdam. In haar animaties zoekt ze vaak naar ongemakkelijke en pijnlijke verhalen, wat ze doet in een cleane stijl. Aisha studeerde in 2014 af met de korte animatieserie Bodily Disfunctions van de HKU. Aisha is met haar serie Schroom een van de twee winnaars van het Dorst Workshoptraject 2017. 

Wat ze zegt over Schroom: "Ik ben gefascineerd door schaamte, waarschijnlijk omdat ik er zelf veel last van heb. Schaamte kan groot zijn, maar ook in kleine dingen zitten. Als voorbeeld neem ik mezelf: Soms als ik op de fiets zit en per ongeluk een verkeerde afslag neem, fiets ik toch door omdat ik niet wil dat iemand mijn vergissing opmerkt. Natuurlijk kan het niemand iets schelen of ik goed of fout fiets.

Ik vind het absurde van zulke handelingen mooi en grappig en vraag me af of dit herkenbaar is en of er anderen zijn met soortgelijke verhalen. Ik vind het belangrijk om bewust te worden van elkaars menselijkheid en ben van mening dat het delen van ongemakkelijke dingen een band schept."

de dorst workshop

Elk jaar organiseert VPRO Dorst een workshoptraject waarbinnen toekomstige programmamakers hun eigen idee mogen ontwikkelen en begeleid worden door ervaren VPRO coaches. De workshop telt acht bijeenkomsten en is verspreid over april, mei en juni. Het doel is om jezelf en een van je ideeën verder te ontwikkelen.

Je krijgt coaching van ervaren programmamakers, bespreekt je ideeën met de andere deelnemers en gaat met een camera aan de slag om je ideeën uit te proberen. Tussen de workshops door werk je zelfstandig aan je plan. Aan het einde van het traject worden twee plannen uitgekozen: deze plannen worden onder begeleiding van VPRO Dorst gerealiseerd.