steun vpro

aangekochte dramaseries

De VPRO koopt ook buitenlandse dramaseries aan. Hieronder een overzicht.

Transparent serie 2

transparent 2

Regie: Jill Soloway (Six Feet Under)
Scenario: Jill Soloway e.a.
Cast: Jeffrey Tambor (The Hangover), Gaby Hoffmann (Girls), Amy Landecker, Jay Duplass
Lengte: 10 x 30 minuten
Aangekocht van: Amazon Studios

Transparent wordt vanaf vrijdag 8 januari 2016 uitgezonden op NPO2, 22.55 uur. Daaraan voorafgaand is op vrijdag 1 januari 2016 een marathonuitzending van de eerste reeks te zien; vanaf 00.40 uur op NPO2.

De tweede reeks van deze Amerikaanse zwarte komedieserie vertelt verder over Maura en haar drie volwassen kinderen. Zoals bijvoorbeeld over het gegeven hoe je als transseksuele vrouw vorm aan het omgegooide leven geeft in een weinig flexibele wereld. Ook de kinderen worstelen door met hun nieuwe en oude relaties. Vrij kort al na de vertoning in de V.S. is deze tweede serie bij de VPRO te zien. Transparent is ondanks de zwaarmoedige insteek mildgestemd voor al deze getroubleerden.
De eerste serie won tot nu toe twee Golden Globes en deze tweede reeks is ook goed ontvangen.

Meer over Transparent
 

Gomorra, de serie, seizoen 1

regie: Stefano Sollima, Francesca Comencini e.a.
scenario: Stefano Bises e.a.
aangekocht van: Sky Italie
cast: Marco d'Amore, Fortunato Cerlino, Maria Pia Calzone
lengte: 12 x 55 minuten

vanaf vrijdag 4 februari wekelijks op  NPO3 22.45 uur

synopsis:
In de buitenwijken van Napels regeert de familie Savastano, deel uitmakend van de locale maffia. In een hoog tempo en met een afstandelijke blik wordt de strijd om de macht getoond tussen de clan en zijn oppontenten.  De focus van de serie ligt daarnaast op de relaties tussen de gangsters, de drugdealers en de gewone bevolking. De serie is gebaseerd op de gelijknamige film van Matteo Garroni. Die zich op zijn beurt liet inspireren door het ook al gelijknamige boek van Roberto Saviani. 


 

 

Les Revenants

Regie:  Fabrice Gobert & Frederic Mermoud
Scenario: Fabrice Gobert
Aangekocht van: Canal+
Cast:
o.a.  Anne Consigny, Frederic Pierrot, Clotilde Hesme & Celine Salette
Lengte: 8 x 50 minuten

Les Revenants wordt vanaf maandag 20 oktober 2014 uitgezonden op NPO 2.

Synopsis:
Les Revenants is losjes gebaseerd op de gelijknamige Franse film van Robin Campillo uit 2004.  De acht afleveringen richten zich ieder op één van de bewoners van het dorp. Zo gaat de pilotaflevering vooral over Camille, een vijftienjarig meisje dat vier jaar eerder omkwam bij een busongeluk en nu ineens weer bij haar moeder voor de deur staat, alsof ze even een ommetje heeft gemaakt. Wat er precies gebeurd is, herinnert ze zich niet. De reacties van de verschillende dorpelingen op de terugkeer van Camille – en later van andere overledenen – zijn overtuigend verbeeld. Er is angst, ongeloof, ontkenning, er spelen acuut allerlei existentiële vragen op. Juist omdat de setting behoorlijk realistisch is, met een gevarieerde groep menselijke personages, is het fantasie-element erg effectief.

VPRO Cinema recenseert Les Revenants.

Top of The Lake

Regie: Jane Campion & Garth Davis
Scenario: Jane Campion, Gerard Lee & Garth Davis
Producent: 
Sundance Channel & BBC
Cast: Elisabeth Moss, Thomas M. Wright, Peter Mullan & David Wenham
Lengte: 6 x 50 minuten
 
Vanaf maandag 8 september 2014 wordt Top of The lake wekelijks uitgezonden op NPO 2 om 22.55 uur.
 
Synopsis:
In een afgelegen dorpje in Nieuw-Zeeland is een twaalfjarig meisje verdwenen, dat vijf maanden zwanger was. Politievrouw Robin (Moss), die in het dorp is opgegroeid, onderzoekt de zaak. Zo krijgt ze te maken met akelige drugsbaas Matt (Mullan) en stoïcijnse goeroe GJ (Hunter), leidster van een plaatselijke vrouwencommune. Meer dan om de op te lossen misdaad, draait Top of the Lake om het desolate landschap en de eigenzinnige dorpsbewoners. En, zoals vaker bij Campion, om thema’s als machtsmisbruik, feminisme en seksueel geweld. Gelukkig is de intense, naargeestig-sprookjesachtige sfeer gelardeerd met absurde humor. 
 
VPRO Cinema heeft een uitgebreide recensie over Top of the Lake geschreven.

Rectify

Regie: Ray McKinnon
Scenario: Ray McKinnon   
Aangekocht van: Sundance Channel
Cast: Aden Young, Abigail Spencer, J. Smith-Cameron, Adelaide Clemens, Clayne Crawford & Luke Kirby
Lengte: 6 x 50 minuten

Synopsis:
Nadat Daniel Holden 19 jaar in de gevangenis  heeft gezeten omdat hij  zijn vriendin heeft verkracht en vermoord, wordt hij vrijgelaten omdat er nieuw DNA bewijsmateriaal is ontdekt. Bij thuiskomst wordt hij echter geconfronteerd met uitdagingen door de aanwezigheid van nieuwe familieleden en een verdeelde gemeenschap.