steun vpro

Archief televisieseries

Archief televisieseries

Een overzicht van televisieseries die in de afgelopen jaren zijn gemaakt of aangekocht door de VPRO.

A'dam E.V.A. 2

Adam uit Zeeland en Eva uit Amsterdam hebben inmiddels een baby. Dan lijkt het toch wel handig om samen op een adres te gaan wonen. Harm-Jan biedt zich van harte aan als oppas. Maar ook andere mensen bemoeien zich graag met de piepjonge Amsterdammer. 
De stad Amsterdam speelt, net als in de eerste reeks, een grote rol. De mensen, de gebouwen, het openbare vervoer, de fietsen en de fietsers, de grachten en de grotestadszaken. De stad dus als levendig decor voor Adam en Eva. Zij zijn beiden net zo goed passanten als al die anderen die de stad bevolken of tijdelijk bezoeken. De camera richt zich regelmatig op anderen, al dan niet in relatie met Adam en Eva, of met Harm-Jan. Of met de nieuwe liefde van Harm-Jan. 
 
Regie:  Norbert ter Hall
Scenario:  Robert Alberdingk Thijm
Co-productie tussen VPRO, VARA, & NTR.
Cast: Teun Luijkx & Eva van de Wijdeven en vele anderen.

Top of the Lake

In een afgelegen dorpje in Nieuw-Zeeland is een twaalfjarig meisje verdwenen, dat vijf maanden zwanger was. Politievrouw Robin (Moss), die in het dorp is opgegroeid, onderzoekt de zaak. Zo krijgt ze te maken met akelige drugsbaas Matt (Mullan) en stoïcijnse goeroe GJ (Hunter), leidster van een plaatselijke vrouwencommune. Meer dan om de op te lossen misdaad, draait Top of the Lake om het desolate landschap en de eigenzinnige dorpsbewoners. En, zoals vaker bij Campion, om thema’s als machtsmisbruik, feminisme en seksueel geweld. Gelukkig is de intense, naargeestig-sprookjesachtige sfeer gelardeerd met absurde humor. 

VPRO Cinema heeft een uitgebreide recensie over Top of the Lake geschreven.

Regie: Jane Campion & Garth Davis
Scenario: Jane Campion, Gerard Lee & Garth Davis
Producent: Sundance Channel & BBC
Cast: Elisabeth Moss, Thomas M. Wright, Peter Mullan & David Wenham
Lengte: 6 x 50 minuten
Uitzending: vanaf maandag 8 september 2014 op NPO 2

Suspicious Minds

Een vernieuwende dramaserie die zich in zijn geheel afspeelt op een feest. Een groot feest in een villa net buiten de stad. Een feest vol twintigers. 
De scènes in Suspicious Minds spelen zich af op het snijvlak tussen iemand zijn en iemand willen zijn. Iedere scène staat op zichzelf, als een korte film, een inkijkje in de levens van anderen. Twintigers die zich beter voordoen dan ze zijn, die opscheppen of bluffen, maar zich soms ook vastklampen aan een ander, in de hoop dan iemand te zijn. Alles gaat over sociale codes, over (de illusie van) een hiërarchie. “Ik ben succesvol, en jij?”
 
Ivo van Aart & Daan Windhorst hebben al eerder de online miniserie voor de VPRO gemaakt Zes Dates en maakten in 2014 tevens de webserie Layla Leila.
 
Regie: Ivo van Aart
Scenario: 
Daan Windhorst
Lengte: 5 x 25 minuten

Johan, logisch is anders

De vierdelige serie over Johan Cruijff is geen verhaal over voetbal, maar een serie over de legendarische carriére van een voetballer en de belangrijkste relaties in diens leven. Wat de serie bijzonder maakt, is dat de talloze momenten die in ons collectief geheugen gegrift staan persoonlijk en emotioneel gemaakt worden. De serie geeft bovendien een uniek beeld van hoe de Nederlandse voetbalwereld de afgelopen decennia is veranderd.
 
Regie: Pim van der Hoeve
Scenario: Pieter Bart Korthuis, Marc Linssen & Roeland Linssen
Cast: Reinout Scholten van Aschat (Johan Cruijff), Ian Bok (oudere Johan Cruijff), Bracha van Doesburgh (Danny Cruijff).
Producent: Paul Voorthuysen - S&V Fiction