steun vpro

televisieseries

televisieseries

Een overzicht van televisieseries van de VPRO. Wat is er gemaakt, aangekocht, in ontwikkeling en wanneer is de uitzending. Deze pagina geeft het overzicht.

Missie Aarde serie 2

Het is 2063, Nederland heeft als enige land ter wereld het hoofd boven water weten te houden. Nog net, want voor hoe lang is onduidelijk. Een team met zeven min of meer ervaren mensen is de ruimte ingestuurd om een nieuwe bewoonbare planeet te vinden. Hoe vergaat het ze? Wat gaan ze vinden? En vooral; wat vinden ze van elkaar? Een niet nader aangeduid camerateam maakt een reportage en legt van alles vast. En nu ook, in serie 2, met een nieuwe gast aan boord. En wat voor een.

Elke zondag om 21.50 uur op NPO 3

Transparent serie 2

transparent 2

meer over Transparent

Regie: Jill Soloway (Six Feet Under)
Scenario: Jill Soloway e.a.
Cast: Jeffrey Tambor (Arrested Development), Gaby Hoffmann (Girls), Amy Landecker, Jay Duplass
Lengte: 10 x 30 minuten
Aangekocht van: Amazon Studios

Het tweede seizoen van Transparent werd in het begin van 2016 uitgezonden.

De tweede reeks van deze Amerikaanse zwarte komedieserie vertelt verder over Maura en haar drie volwassen kinderen. Zoals bijvoorbeeld over het gegeven hoe je als transseksuele vrouw vorm aan het omgegooide leven geeft in een weinig flexibele wereld. Ook de kinderen worstelen verder met hun nieuwe en oude relaties. Vrij kort na de vertoning in de VS is deze tweede serie al bij de VPRO te zien. Tansparent is ondanks de zwaarmoedige insteek mildgestemd voor al deze getroubleerden.

De eerste reeks won tot nu toe twee Golden Globes en deze tweede reeks is ook heel goed ontvangen.

Gomorra, de serie, seizoen 1

regie: Stefano Sollima, Francesca Comencini e.a.
scenario: Stefano Bises e.a.
aangekocht van: Sky Italia
cast: Marco d'Amore, Fortunato Cerlino, Maria Pia Calzone
lengte: 12x 55 minuten

vanaf vrijdag 4 februari 2016 wekelijks op NPO 3, 22.45 uur

synopsis:
In de buitenwijken van Napels regeert de familie Savastano, deel uitmakend van de Gomorra, de locale maffia. In een hoog tempo en met een afstandelijke blik wordt de strijd om de macht getoond tussen de clan en zijn opponenten. De focus van de serie ligt daarnaast op de relaties tussen de gangsters, de drugsdealers en de gewone bevolking.
De serie is gebaseerd op de gelijknamige film van Matteo Garroni. Die zich op zijn beurt liet inspireren door het eveneens gelijknamige boek van Roberto Saviani.

de fractie reeks 2

Een nieuwe vrijzinnige politieke partij voegt zich tussen de bestaande partijen in Nederland. De VPN wil het helemaal anders gaan doen, transparantie staat voorop. Een voormalig D'66 kamerlid voegt zich bij de nieuwe club. Maar hoe goed de bedoelingen ook zijn; ook in de VPN broeit er van alles. En maakt kennis met een vrouw die misschien wel zijn nieuwe grote liefde zou kunnen gaan worden.

In De Fractie mengen zich actuele beelden tussen de fictieve verhaallijnen. Feit en fictie omarmen elkaar stevig. En komen zo tot een nieuwe verbintenis waarbij grenzen vervagen. 

website van De Fractie voor afleveringen, interviews en achtergronden ►

Regie: Thomas Korthals Altes en Rita Horst
Scenario: Charles den Tex, Toine Heijmans, Roel Janssen, Daan Windhorst
Cast: Joris Smit, Han Kerckhoffs, Daphne Bunskoek en ook; Tijn Docter
Op basis: van een idee van Femke Halsema en Gijs van de Westelaken
Producent: Column Film
Uitzending: NPO 2, maandagavond, rond 23.00 uur

Les Revenants

Les Revenants is losjes gebaseerd op de gelijknamige Franse film van Robin Campillo uit 2004.  De acht afleveringen richten zich ieder op één van de bewoners van het dorp. Zo gaat de pilotaflevering vooral over Camille, een vijftienjarig meisje dat vier jaar eerder omkwam bij een busongeluk en nu ineens weer bij haar moeder voor de deur staat, alsof ze even een ommetje heeft gemaakt. Wat er precies gebeurd is, herinnert ze zich niet. De reacties van de verschillende dorpelingen op de terugkeer van Camille – en later van andere overledenen – zijn overtuigend verbeeld. Er is angst, ongeloof, ontkenning, er spelen acuut allerlei existentiële vragen op. Juist omdat de setting behoorlijk realistisch is, met een gevarieerde groep menselijke personages, is het fantasie-element erg effectief.

VPRO Cinema recenseert Les Revenants.

Regie:  Fabrice Gobert & Frederic Mermoud
Scenario: Fabrice Gobert
Cast:
 o.a.  Anne Consigny, Frederic Pierrot, Clotilde Hesme & Celine Salette
Lengte: 8 x 50 minuten
Aangekocht van: Canal+
Uitzending: vanaf maandag 20 oktober 2014 op NPO 2

hollands hoop

Een gedesillusioneerde forensische psychiater met een burn-out erft de boerderij van zijn overleden vader in Groningen. Als hij met zijn gezin naar het hoge Noorden verhuist, ontdekt hij dat de boerderij een belangrijke functie heeft voor de lokale drugseconomie.
De combinatie van talent voor het manipuleren en begrijpen van het criminele brein met een steeds verder afbrokkelend ethisch besef maakt dat hij mogelijk meer succes krijgt in de criminele wereld dan hij aankan.
 
Hollands Hoop was vanaf 27 september 2014 te zien op NPO 2.
 
Regie: Dana Nechushtan
Scenario: Frenky Ribbens
Producent: Lemming in coproductie met VARA, NTR & VPRO
Cast: Marcel Hensema, Kim van Kooten, Martijn Lakemeier, Peter Paul Muller, Cynthia Abma, Peter Van Den Begin & Megan de Kruijf

riphagen

Een driedelige dramaserie over de Amsterdamse crimineel Dries Riphagen die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitse bezetter. 
Wordt in het najaar van 2016 op televisie verwacht.
 
Regie: Pieter Kuijpers
Scenario:  Jean Paul Nelissen en Thomas van de Ree
Producent: Pupkin
Cast: Jeroen van Koningsbrugge