Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Dit jaar spoelt de Maand van de Geschiedenis terug rond het thema Geluk. VPRO sluit hierop aan met verschillende radio- en tv-uitzendingen waaronder een speciale jubileumuitzending van het vijfentwintigjarige geschiedenisprogramma OVT vanuit Beeld en Geluid. In dit programma wordt eind oktober ook de Libris Geschiedenisprijs 2017 uitgereikt.

OVT

Elke zondag tussen 10.00 - 12.00 uur op NPO Radio 1

In de Maand van de Geschiedenis zendt VPRO's geschiedenisprogramma OVT vijf keer live uit vanaf historierijke locaties in Nederland, onder meer vanuit Diergaarde Blijdorp en vanuit Beeld en Geluid in het kader van 25 jaar OVT.

1 oktober: Openluchtmuseum in Arnhem
Op 1 oktober komt OVT rechtstreeks vanuit het Openluchtmuseum in Arnhem, initiatiefnemer van de Maand van de Geschiedenis

8 oktober: het Academiegebouw in Utrecht
Op 8 oktober staat de uitzending vanuit het Academiegebouw in Utrecht in het teken van het project Het kasboekje van Nederland.

15 oktober: Diergaarde Blijdorp
Op 15 oktober wordt uitgezonden vanuit de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp, die 160 jaar bestaat.

22 oktober: Beeld en geluid
Op 22 oktober komt de jubileumuitzending – OVT bestaat 25 jaar – vanuit het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum. In deze feestelijke jubileumuitzending reist OVT terug naar geboortejaar 1992 – hetzelfde jaar waarin de vermaarde filosoof Francis Fukuyama de Geschiedenis met een grote G dood verklaarde. Wat dreef Fukuyama tot zijn controversiële werk Het einde van de geschiedenis en de laatste mens? En wat is ervan waar gebleken? OVT blikt terug op het jaar waarin de EU werd opgericht, de Sovjet-Unie net ten grave was gedragen en de vers gekozen Bill Clinton definitief een nieuwe liberale wereldorde leek in te luiden.

Daarnaast wagen historici zich aan een toekomstvoorspelling. Welk tijdperk zullen wij binnenkort betreden? Staan we op de rand van het Antropoceen? Vormen wij een onbeduidende spikkeltje in de rap uitdijende Big History? Of bevinden we ons op het scharnierpunt tussen Het Einde van de Witte Man en het hoopvolle Afrofuturisme?

29 oktober: de Rode Hoed in Amsterdam
Uitreiking van de Libris Geschiedenisprijs 2017

Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs is er een gesprek met de vijf genomineerden en met de jury en worden de juryrapporten voorgelezen.

Publiek is welkom bij deze uitzendingen.
Aanmelden kan via: ovtlive@vpro.nl

OVT gaat op tournee

1 oktober:  Openluchtmuseum in Arnhem

8 oktober: Academiegebouw in Utrecht

15 oktober: Diergaarde Blijdorp inRotterdam

22 oktober: Beeld en geluid in Hilversum

29 oktober: De Rode Hoed in Amsterdam
 

Publiek is welkom bij deze uitzendingen.
Aanmelden kan via: ovtlive@vpro.nl