Op vrijdag 20 juli organiseert VPRO Cinema samen met EYE een speciale vertoning van de filmklassieker Double Indemnity van Billy Wilder uit 1944. Favoriet van onder anderen Paul Verhoeven. Double Indemnity inspireerde hem tot de thriller Basic Instinct. Met een inleiding door Rick de Gier van VPRO Cinema.

Double Indemnity is een film noir-meesterwerk rond een verzekeringsagent, een femme fatale en een intrige vol spetterend verbaal vuurwerk – laat dat maar aan Billy Wilder over.

Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige misdaadroman uit 1935 van James M. Cain. De titel verwijst naar een clausule in een verzekeringspolis die voorziet dat de maatschappij een meervoud van het in het contract vernoemde bedrag zal uitbetalen in geval van een dood door ongeluk.

De film gaat over Walter Neff, een verzekeringsagent, die valt voor de schoonheid van de reeds getrouwde Phyllis Dietrichson. De gevoelens zijn wederzijds. Samen beramen ze een snood plan om meneer Dietrichson, Phyllis' echtgenoot, om te brengen en zodoende al het geld van zijn levensverzekering te incasseren. Het plan lijkt waterdicht…

De film wordt ingeleid door Rick de Gier van VPRO Cinema.

Alles weten over film? Volg VPRO Cinema op twitter, facebook of instagram