VPRO Extra's op IDFA

24 en 27 november

VPRO biedt u tijdens IDFA iets extra’s bij twee geselecteerde documentaires: The Forum van Marcus Vetter en This is not a movie van Yung Chang. In een nagesprek met een VPRO presentator vertelt de maker over zijn drijfveren en de totstandkoming van de film. VPRO leden krijgen korting.

The Forum

Elk jaar reizen kopstukken uit de internationale politiek, het bedrijfsleven en de academische wereld af naar Zwitserland voor de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum. De wereld verbeteren door dialoog, dat is de visie van de 81-jarige oprichter Klaus Schwab. Maar verander je de status quo als voor de belangrijke gesprekken achter gesloten deuren steeds alleen het establishment is uitgenodigd?
Filmmaker Marcus Vetter kreeg, voor het allereerst, toegang achter de schermen. De indrukwekkende trits prinsen, presidenten en andere vloeiend Engels sprekende, merendeels mannelijke gasten bevestigt het bestaande beeld van dit particuliere initiatief. Toch spotten we ook critici zoals Jennifer Morgan, CEO van Greenpeace International, die constateert dat grote bedrijven het WEF als pr-middel gebruiken terwijl ze ondertussen doorgaan met business as usual. Tijdens een borrel stapt ze op haar nieuwe aartsvijand, de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, af.
Als ook de zestienjarige klimaatactivist Greta Thunberg opduikt, lijkt het wel of Schwab echt zijn best doet om het Forum de nieuwe tijd in te trekken. Toch blijft de vraag: wordt de wereld er nu beter van, of toch vooral de elite?

Na de film discussieert Joris Luyendijk met Klaus Schwab (oprichter World Economic Forum), Jennifer Morgan (directeur Greenpeace International), de regisseur en de producent van de film over de vraag: wie profiteert er van het World Economic Forum? De hele wereld of alleen de elite?

still uit this is not a movie

This is not a movie

Toen hij twaalf jaar oud was, zag Robert Fisk de film Foreign Correspondent (Alfred Hitchcock, 1940). Sindsdien wist hij wat hij wilde worden: buitenlandcorrespondent, net als de door Joel McCrea gespeelde held in de film.
Fisk, 73 jaar inmiddels, maakte zijn droom waar, maar merkte al gauw dat de werkelijkheid zich niet aan filmwetten houdt. Vandaar de titel van dit portret van de nog altijd actieve auteur en oorlogsverslaggever: This Is Not a Movie. Oorlogen worden niet beslecht door journalisten, de slechteriken krijgen niet altijd hun verdiende loon. Toch ploetert Fisk voort, bezeten door het idee dat hij de wereld moet laten weten wat er in de brandhaarden gebeurt. Zijn devies: doe verslag van wat je met je eigen ogen ziet. Alleen dan kom je in de buurt van de waarheid.
Als Midden-Oostenexpert krijgt Fisk geregeld kritiek. Ook die komt aan bod in deze documentaire, die verder vooral laat zien hoe hij onvermoeibaar blijft zoeken naar de feiten.

Regisseur Yung Chang en hoofdpersoon Robert Fisk, bekend Midden-Oostenexpert en bevlogen alsook bekritiseerd buitenlandcorrespondent, gaan na afloop van de film in gesprek. O.l.v. een VPRO-moderator praten zij over de relatie tussen journalistiek en werkelijkheid, die zich niet altijd aan filmwetten houdt.

VPRO Extra's op IDFA

The Forum
zondag 24 november, 17.00 uur
Theater Carre, Amsterdam
moderator: Joris Luijendijk

This is not a movie
woensdag 27 november,  13.00 uur  
Tuschinski 1, Amsterdam
moderator: Barbara Truyen

VPRO leden mogen 1 ticket per persoon bestellen met kortingstarief.
Wilt u meer dan 1 kaart, dan betaald u de reguliere prijs.

The Forum: 12,50 ipv 15 euro
This is Not a Movie: 8,50 ipv 11,50 euro.

Reguliere kaartverkoop start op 7 november.
VPRO leden (en Vrienden van IDFA) kunnen kaarten voor de VPRO Extra's bestellen vanaf 4 november.

U kunt hieronder uw ticket(s) bestellen met kortingscode: VPRO0pd3h03k