Tijdens de IDFA Special op 26 september in Tuschinski vindt de voorpremière plaats van Midnight Traveller. Een urgent reisverslag van een gezin op de vlucht, met mobiele telefoons gefilmd door vader en moeder – beiden filmmaker – en hun elfjarige dochter. Vader Hassan Fazili, op wiens hoofd in het vaderland Afghanistan een prijs staat omdat hij een afvallige Talibancommandant portretteerde, wordt na de vertoning geïnterviewd via skype. Bijwonen? Deze IDFA Special is uitverkocht, maar voor VPRO-leden zijn er 100 kaarten gereserveerd. Mét korting.

Ruim een jaar lang hebben Hassan Fazili en Fatima Hossani vanuit Tadzjikistan vruchteloos geprobeerd om ergens politiek asiel te krijgen voor henzelf en hun twee dochters. Nu worden ze teruggestuurd naar hun vaderland Afghanistan, waar een premie op Hassans hoofd is gezet omdat hij in een televisiedocumentaire een afvallige Talibancommandant portretteerde. De familie kan weinig anders dan de gevaarlijke poging wagen om Europa illegaal te bereiken. Met hun mobiele telefoons leggen ze deze reis vast.

Ook al is het verhaal vaker verteld, het blijft relevant om de effecten van het Europese immigratiebeleid te zien door de ogen van mensen die simpelweg een basaal niveau van zekerheid zoeken. Bovendien tilt het specifieke karakter van dit gezin de film naar een hoger niveau. Hassan en Fatima zijn beiden filmmaker en hun oudste dochter Nargis (11), die de derde camera hanteert, voelt zich zichtbaar thuis aan beide zijden van de lens.

Daarbij behoudt de familie bijna altijd een speels soort optimisme te midden van voortdurende onzekerheid, misleiding en vijandigheid. Wat uiteindelijk bijblijft, is de hechtheid van hun band.

Bijwonen? Deze IDFA Special is uitverkocht, maar voor VPRO-leden zijn er 100 kaarten gereserveerd. Mét korting.

IDFA Special: Midnight Traveller
Donderdag 12 september
Tuschinski, Amsterdam

Inloop: 19:00u
Start: 19:30u

VPRO leden betalen 8,50 ipv 11 euro
Kortingscode: 19VPR129