Watje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort het al zijn hele leven. Soms als grapje, soms als scheldwoord, vaker als iets er tussenin. Misschien toch een vorm van homofobie? Nicolaas onderzoekt hoe tolerant Nederland is op het gebied van homoseksualiteit en wat de impact is van ‘homograppen’ op (jonge) homo’s. Ervaar het zelf tijdens de voorvertoning mét nagesprek, een coproductie tussen De Balie en VPRO.

In Pisnicht: The Movie onderzoekt Nicolaas hoe tolerant Nederland is op het gebied van homoseksualiteit en wat de impact is van ‘homograppen’ op (jonge) homo’s. 

Aanleiding voor deze persoonlijke documentaire is de discussie die ontstond nadat Youp van ’t Hek het woord ‘pisnicht’ gebruikte in zijn show en NRC-column en de homograppen die werden gemaakt in Veronica Inside

De zoektocht van Nicolaas Veul bracht hem in voetbalkleedkamers waar het woord homo veel wordt gebruikt en scholen waar #nohomo de laatste trend is op social media. Homo’s uit alle uithoeken van het land komen aan het woord en Nicolaas reflecteert met zijn vader op zijn eigen opgroeien.

Ook gaat hij in gesprek met Matthew Todd, schrijver van het boek Straight Jacket, over wat het betekent om als kind al als ‘anders’, ‘minder’ of ‘vies’ bestempeld te worden.

Op maandag 29 juli is er een voorvertoning van de documentaire Pisnicht: the movie in De Balie in Amsterdam. Na afloop van de film is er een nagesprek met Nicolaas Veul, Gazi Duran van Stichting Maruf en psychiater Cobie Groenendijk. 

voorvertoning Pisnicht: The Movie

maandag 29 juli, 20.00 uur

De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam

Normaal - € 13,00
Cineville kaart - € 3,00
Student / CJP / Stadspas - € 10,50
Ik heb De Balie Cultuurpas - € 10,50

meer info en reserveren