zomergasten op het witte doek 2020

19 juli tot en met 23 augustus

Bekijk van 19 juli tot en met zondag 23 augustus alle zes afleveringen van Zomergasten live op het witte doek in het filmtheater en beleef het ultieme Zomergastengevoel in De Uitkijk in Amsterdam. De Zomergasten worden vanaf 29 juni bekend gemaakt.

Onderuitgezakt in het pluche krijgt u een koel glas prosecco en verschillende huisgemaakte hapjes. 

VPRO-leden zijn van harte welkom. Kaarten kosten 11 euro per persoon (inclusief een glas prosecco en hapjes) en zijn verkrijgbaar bij Filmtheater De Uitkijk

In verband met de coronamaatregelen is het aantal plaatsen beperkt, dus reserveer snel!

*Let op: de uitzendingen zijn te zien op het witte doek bij De Uitkijk. VPRO Zomergasten wordt opgenomen in Hilversum, zonder publiek.*

zomergasten 2020

De Zomergasten worden vanaf 29 juni  bekend gemaakt. 

19 juli - Typhoon
Glenn de Randamie, artiestennaam Typhoon (Zwolle, 1984) is rapper en muzikant. Hij opent het nieuwe seizoen van VPRO Zomergasten. Dit voorjaar kwam Typhoon voor het eerst sinds zijn doorbraakalbum ‘Lobi da Basi’ (2014) met twee nieuwe singles: Ogen Dicht en Alles is Gezegend. Die muziek kwam er niet vanzelf. Het succes van Loba di Basi en een overvolle concertagenda duwden De Randamie na 2015 een zwarte periode in waarin hij kampte met een zware burn out. Hij trad anderhalf jaar niet op. Met therapie en het hervonden geloof herpakte hij zichzelf. ‘Een nieuwe reis, een nieuw leven’, deelde hij op Instagram. Door de coronacrisis kan hij zijn energie op het grote podium nog even niet kwijt.
Klik hier voor kaarten voor de voorstelling →

26 juli - Inez Weski
Strafrechtadvocaat Inez Weski (1955) is de tweede gast in VPRO Zomergasten. Inez Weski is al meer dan veertig jaar advocaat en behoort als een van de meest ervaren strafpleiters tot de elite van het Nederlandse strafrecht. Op dit moment is ze raadsvrouw van Ridouan T., hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. Weski is ook advocaat van de Surinaamse president en veroordeeld drugshandelaar Desi Bouterse en de van oorlogsmisdrijven en wapengroothandel beschuldigde Guus Kouwenhoven, wiens zaak nu bij het Europese Hof loopt. Samen met haar zus en zoon houdt ze kantoor in Rotterdam.
Klik hier voor kaarten voor de voorstelling →

2 augustus Nazmiye Oral
Actrice, schrijver en theatermaker Nazmiye Oral (Hengelo, 1969) is de derde gast van Janine Abbring in VPRO Zomergasten. Oral, winnaar van een Gouden Kalf, stond van Amsterdam tot New York op het podium met de taboedoorbrekende voorstelling Gesluierde Monologen. Samen met haar moeder speelde ze in Niet Meer Zonder Jou. Ze is een veelgevraagd columnist. In haar werk zoekt Oral steeds naar hoe je je kunt verhouden tot andersdenkenden zonder jezelf te verloochenen. Of dat nu haar traditioneel Turkse familieleden zijn, of mensen die politiek ver van haar af staan.
Klik hier voor kaarten voor de voorstelling →

9 augustusJaap Goudsmit
Viroloog en epidemioloog Jaap Goudsmit (1951) is de vierde gast in VPRO Zomergasten. Jaap Goudsmit is wetenschappelijk directeur van het Human Immunomics Initiative van de Harvard T.H. Chan School of Public Health. Hij geldt als één van de belangrijkste aidsonderzoekers ter wereld. Ook is hij expert op het gebied van vaccinontwikkeling en veroudering van het immuunsysteem. Sinds het begin van de lockdown volgt hij de Nederlandse corona-aanpak op de voet, evenals de race om een vaccin. Goudsmit schreef meerdere boeken, waarin hij onder andere waarschuwde voor de uitbraak van een volgend SARS-achtig virus. Over de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, waartoe veel van zijn familieleden behoren, verscheen onlangs zijn boek Wie herdenken wij op 4 mei?
Klik hier voor kaarten voor de voorstelling →

16 augustus - Carola Schouten
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en viceminister-president Carola Schouten (1977) is de vijfde gast in VPRO Zomergasten. Zij maakte in 2011 haar entree in de landelijke politiek als kamerlid voor de ChristenUnie. In 2017 werd ze beëdigd als Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en vicepremier in het derde kabinet Rutte. Haar portefeuille brengt ingewikkelde dossiers en moeilijke keuzes met zich mee. In het kader van een rechterlijke uitspraak over stikstof werden dit jaar duizenden bouwprojecten stilgelegd en er volgden massale protesten van de bouwwereld en de boeren; emoties die ze als boerendochter als geen ander begrijpt. Het kabinet kwam met een aanpak, maar onlangs adviseerde de commissie Remkes nog veel meer te doen om de stikstofemissie voor 2030 terug te dringen.
Klik hier voor kaarten voor de voorstelling →

23 augustus - Ilja Leonard Pfeijffer
Schrijver en classicus Ilja Leonard Pfeijffer (1968) sluit als zesde gast het seizoen van VPRO Zomergasten af. Ilja Leonard Pfeijffer schrijft boeken, columns, essays, poëzie en toneelstukken. Hij maakte faam met zijn romans La Superba, waarmee hij de Libris Literatuurprijs won, en met Grand Hotel Europa, dat met 250.000 exemplaren de best verkochte roman was in 2019. De afgelopen maanden schrijft Pfeijffer een dagelijkse column in NRC Handelsblad over de impact van de coronacrisis op Europa, Italië, de stad Genua en zijn eigen leven.​​​​​​​
Klik hier voor kaarten voor de voorstelling →

Zomergasten op het witte doek
19 juli t/m 23 augustus                           

Filmtheater De Uitkijk
Prinsengracht 452
Amsterdam

Zaal open: 19.45 uur
Aanvang: 20.15 uur
Einde: 23.15 uur

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Filmtheater De Uitkijk
(klik in de bovenstaande alinea's met datum op de directe ticketlinks)