Dit jaar op International Film Festival Rotterdam (IFFR) helaas geen traditionele VPRO Preview- en Reviewdag in februari, maar wèl drie van de mooiste films bij u thuis, speciaal geselecteerd door VPRO Cinema. VPRO leden krijgen korting.

Vanaf uw eigen bank thuis heeft u toegang tot drie van de mooiste films die VPRO Cinema speciaal voor u heeft geselecteerd uit het aanbod van het IFFR programma 2021.

1 tot en met 4 februari

Riders of Justice, Anders Thomas Jensen, Denemarken, 116 min.
still uit Riders of Justice

still uit Riders of Justice

Als scenarist voor filmmakers als Susanne Bier en Kristian Levring is Anders Thomas Jensen van vele markten thuis, maar als regisseur heeft hij een onmiskenbare eigen stijl. Net als Adam’s Apples (2005) en Men & Chicken (IFFR 2016) is zijn nieuwste film een zwarte komedie met een plot zoals alleen Jensen dat kan bedenken.

Openingsfilm Riders of Justice begint met een serie trieste gebeurtenissen: een gestolen fiets, ontslag, een treinongeluk. Toeval of een causale keten? Data-analist Otto (Nikolaj Lie Kaas) duikt in de materie, geholpen door zijn excentrieke collega Lennart (Lars Brygmann) en hun nog zonderlinger maat Emmenthaler (Nicolas Bro). Samen met beroepsmilitair Markus (Mads Mikkelsen), die zijn vrouw verloor bij het treinongeluk, ontpoppen de mannen zich tot engelen der wrake. De missie leidt tot resultaten, al zijn het misschien niet de gewenste. Met zijn gortdroge humor en onnavolgbare logica is Riders of Justice een nieuw absurdistisch − en toch ook leerzaam en ontroerend − hoogtepunt in Jensens oeuvre.

2 tot met 5 februari

Quo vadis, Aida?, Jasmila Žbanić, Bosnie Herzegovina, 102 min.
still uit Quo vadis, Aida?

still uit Quo vadis, Aida?

Don’t shoot the piano player” waren de bekende woorden van Dutchbat-commandant Thom Karremans voordat hij in 1995 het glas hief met de Servische generaal Ratko Mladić. Kort daarna begon het leger van Mladić aan een genocide onder de moslimenclave in Srebrenica die meer dan zevenduizend slachtoffers eiste.

Dit aangrijpende en hoognodige drama van Jasmila Žbanić ontleedt op nauwkeurige wijze hoe dit conflict van kwaad tot erger ging. In haar eerdere films onderzocht Žbanić de blijvende invloed van de genocide op het hedendaagse Bosnië en Herzegovina. Nu brengt ze de gebeurtenissen voor het eerst nadrukkelijk in beeld. Ze volgt het fictieve personage Aida (Jasna Đuričić), een tolk op de Nederlandse VN-basis in Srebrenica, die zich verscheurd voelt. Ze moet de Nederlandse bevelen vertalen voor de lokale bevolking, maar verliest het vertrouwen dat de VN-soldaten in staat zijn om deze oorlogssituatie te de-escaleren.

4 tot en met 7 februari

Sweat, Magnus von Horn, Polen, 106 min.
still uit Sweat

still uit Sweat

Sylwia is een fitnessfenomeen en -influencer. Ze heeft honderdduizenden volgers, een prachtig appartement en een hondje, Jackson. Haar hele leven draait om work-outs, posts en de relatie met haar trouwe achterban.

De film begint met een energieke, wervelend gefilmde groepsles in een mall. Daar wordt duidelijk hoe groot haar impact is en met hoeveel liefde ze haar fans tegemoetkomt. Met hen deelt ze alles, zelfs haar wanhoop en eenzaamheid, iets wat haar door haar manager niet in dank wordt afgenomen. Haar perfecte leven krijgt een onverwachte wending wanneer ze wordt geconfronteerd met een stalker, een pathetische man met wie ze meer gemeen blijkt te hebben dan ze wil toegeven.

De dynamische camera volgt Sylwia − een rol geschreven op het superstrakke lijf van de indrukwekkend acterende Magdelena Kolesnik − van dichtbij en overal, en registreert minutieus hoe door de barsten in haar vlekkeloze masker langzaam een mens zichtbaar wordt.

VPRO online op IFFR

1 t/m 4 februari: openingsfilm Riders of Justice
2 t/m 5 februari: Quo vadis, Aida?
4 t/m 7 februari: Sweat

De kaartverkoop start op 22 januari om 20.00 uur.

VPRO leden krijgen 3 euro korting voor deze VPRO online vertoningen: 5,50 ipv 8,50 euro per film met kortingscode VPROIFFR50