Hoe geven we vandaag de dag vorm aan ons bestaan? Het antwoord vindt regisseur Pawel Lozinski op de stoep onder zijn balkon, waar voorbijgangers hem deelgenoot maken van hun levensverhaal. Met elkaar geven ze een beeld van het hedendaagse leven in Polen.

over The Balcony Movie

Polen, 2021, Pawel Lozinski, 101 min.

Regisseur Pawel Lozinski is een visueel antropoloog van het nabije. Vanaf het balkon richt hij zijn camera op de stoep voor zijn flatgebouw. Op die grijze strook, ingeklemd tussen dofgroen gras en manshoog hekwerk, trekt een bonte stoet buurtbewoners, familieleden, toevallige passanten en daklozen voorbij. Lozinski probeert met iedereen een praatje aan te knopen. Hij vraagt wie ze zijn en wat ze doen, maar ook wat zij denken over de betekenis van het leven. Sommigen lopen gehaast door maar de meesten antwoorden uitvoerig en vertellen en passant hun halve levensverhaal.

Met open vizier en nadrukkelijk aanwezige camera en microfoon legt Lozinski kleine frustraties en persoonlijke drama’s vast, waarachter een wereld van armoede, nationalisme, privatisering, gebrekkige emancipatie en homofobie tevoorschijn komt. Hij verandert een trottoir in een grauwe buitenwijk van Warschau in een toneel waarop het hedendaagse Poolse leven in al zijn facetten is te zien.

informatie over de vertoning

Datum: Donderdag 2 september
Locatie: Pathé Tuschinski, Amsterdam
Tijd: 18.45 tot 21.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Ticketprijs: VPRO-leden betalen €8,50 in plaats van €11,50
Kortingscode: VPROX21

Let op: Er zijn een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Op = op.

Bestel hier je tickets