zomergasten op het witte doek 2021

18 juli tot en met 22 augustus

Janine Abbring presenteert een nieuw seizoen van VPRO Zomergasten. Voor het vijfde seizoen op rij interviewt zij gasten over hun ideale televisieavond. Het avondvullende live-programma is vanaf zondag 18 juli te zien op NPO 2. Bekijk van 18 juli tot en met zondag 22 augustus alle zes afleveringen van Zomergasten live op het witte doek in het filmtheater en beleef het ultieme Zomergastengevoel in De Uitkijk in Amsterdam. De Zomergasten worden vanaf 28 juni bekend gemaakt.

Onderuitgezakt in het pluche krijgt u een koel glas prosecco en verschillende huisgemaakte hapjes. 

VPRO-leden zijn van harte welkom. Kaarten kosten 11 euro per persoon (inclusief een glas prosecco en hapjes) en zijn verkrijgbaar bij Filmtheater De Uitkijk. 

In verband met de coronamaatregelen is het aantal plaatsen beperkt, dus reserveer snel!

*Let op: de uitzendingen zijn te zien op het witte doek bij De Uitkijk. VPRO Zomergasten wordt opgenomen in Hilversum, zonder publiek.*

zomergasten 2021


18 juli - Floris Alkemade
Architect en Rijksbouwmeester Floris Alkemade (Sint-Oedenrode, 1961) opent op 18 juli het nieuwe seizoen. Janine Abbring interviewt hem over zijn ideale televisieavond.
Deze zomer neemt Floris Alkemade na zes jaar afscheid als Rijksbouwmeester. Alkemade presenteerde tijdens zijn termijn namens het College van Rijksadviseurs Panorama Nederland, een toekomstperspectief voor de inrichting van Nederland, met als hoofdthema’s water, boerenland, verstedelijking en duurzame energie. Tijdens de coronacrisis verscheen zijn essay De toekomst van Nederland: de kunst om van richting te veranderen. Alkemade was partner bij het mede door Rem Koolhaas opgerichte architectenbureau OMA (Office for Metropolitan Architecture) en startte daarna zijn eigen kantoor FAA (Floris Alkemade Architects), dat vanuit Sint-Oedenrode, Brussel en Parijs opereert.
Klik hier voor kaarten voor de voorstelling →

25 juli - Roxane van Iperen
Schrijver en jurist Roxane van Iperen (Nijmegen, 1976) schrijft boeken – zowel romans als non-fictie – essays en columns. Ze werd bij een groot publiek bekend met ’t Hooge Nest, waarmee ze de Opzij Literatuurprijs 2019 won en de shortlist van de NS Publieksprijs 2020 behaalde. Van het boek werden tot op heden 250.000 exemplaren verkocht. Ze schreef dit jaar het Boekenweekessay, getiteld De genocidefax, en hield de 4 mei-lezing.
Klik hier voor kaarten voor de voorstelling →

1 augustus - Robert Vermeiren
Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren (Gent, 1968) is hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en sub afdelingshoofd van LUMC Curium, academisch centrum voor kinderen met ernstige psychische problemen. De Vlaming Vermeiren geldt al decennialang als het boegbeeld van de Nederlandse kinderpsychiatrie en vestigde zich onder meer met functies als voorzitter van de afdeling kinderpsychiatrie bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en hoofdredacteur van vakblad De Psychiater. Vermeiren mengt zich in tal van debatten. Hij spreekt zich zeer kritisch uit over de decentralisatie van de jeugdzorg, waardoor kinderen met complexe problemen moeilijker hulp krijgen. Tijdens de tweede lockdown signaleerde hij in een brandbrief, ondertekend door alle hoogleraren kinderpsychiatrie, dat de Jeugd GGZ overspoeld wordt met jongeren die vastlopen door de grote inperking van hun bewegingsvrijheid. 'De komende decennia zullen we het hebben over de COVID-generatie. Het is aan ons allen te bepalen welke bijklank dit zal krijgen'.
Klik hier voor kaarten voor de voorstelling 

8 augustus - Sevdaliza
Zangeres, componist en producer Sevdaliza (Teheran, 1987) is een Iraans-Nederlandse zangeres, componist en producer. Sinds het debuutalbum Ison uit 2017 vestigde zij haar naam internationaal met introspectieve songs, die laveren tussen trip hop, R&B en klassiek, en met haar visueel krachtige video’s en live-shows. Ze maakte grote indruk op Lowlands in 2018 en met tachtig optredens per jaar veroverde ze Centraal- en Oost-Europa, Noord- en Latijns-Amerika en Azië waar miljoenen mensen haar muziek streamen. Ze is autodidact, runt haar eigen platenlabel en bouwt aan haar carrière op haar voorwaarden. Vorig jaar verscheen haar album Shabrang dat ‘einde van een emotioneel zware periode’ betekent.
Klik hier voor kaarten voor de voorstelling →

15 augustus - Alfred Birney
Schrijver Alfred Birney (Den Haag, 1951) is auteur van een groot oeuvre van romans, novellen, verhalen en essays, waarin zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenis een centrale rol speelt. Na dertig jaar schrijverschap voor een select publiek brak hij in 2017 door bij het grote publiek met zijn, grotendeels autobiografische, roman De tolk van Java. Het boek werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en meer dan 120.000 exemplaren werden verkocht. Een succesvolle toneelbewerking ging het land door totdat de coronacrisis uitbrak.
Klik hier voor kaarten voor de voorstelling →

22 augustus - Hans Klok
Illusionist Hans Klok (Purmerend, 1969) sluit het nieuwe seizoen van VPRO Zomergasten af. Niet Las Vegas, maar een circustent in het Utrechtse Griftpark vormt deze zomer het decor van het nieuwe programma van Hans Klok, Hans Klok & Friends. Noodgedwongen keerde Nederlands beroemdste illusionist terug uit het Amerikaanse walhalla van het entertainment, dat als gevolg van de lockdown veranderde in een spookstad. Een jongensdroom ging aan diggelen. Klok vond zichzelf, -niet voor het eerst-, opnieuw uit, gedreven door tomeloze ambitie en welhaast maniakale liefde voor en kennis van de wereld van het illusionisme, het variété en de showbizz.
Klik hier voor kaarten voor de voorstelling →

Zomergasten op het witte doek
18 juli t/m 22 augustus                           

Filmtheater De Uitkijk
Prinsengracht 452
Amsterdam

Zaal open: 19.45 uur
Aanvang: 20.15 uur
Einde: 23.15 uur

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Filmtheater De Uitkijk
(klik in de bovenstaande alinea's met datum op de directe ticketlinks)